Державний кордон Південно-Африканської Республіки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта Південно-Африканської Республіки

Державний кордон Південно-Африканської Республіки — державний кордон, лінія на поверхні Землі та вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, що визначають межі державного суверенітету Південно-Африканської Республіки над власними територією, водами, природними ресурсами в них і повітряним простором над ними.

Сухопутний кордон[ред. | ред. код]

Загальна довжина кордону — 5244 км[1]. Південно-Африканська Республіка межує з 6 державами. На території країни присутня країна-анклав — Лесото. Ексклавів Південно-Африканської Республіки не існує.

Ділянки державного кордону
Держава Ділянка Довжина (км) Прикордонні регіони Примітки
Ботсвана Ботсвана північ 1969
Лесото Лесото анклав 1106
Мозамбік Мозамбік північний схід 496
Намібія Намібія північний захід 1005
Есватіні Есватіні північний схід 438
Замбія Замбія північ 230

Морські кордони[ред. | ред. код]

Південно-Африканська Республіка на заході омивається водами Атлантичного, на сході — Індійського, на півдні — Південного океанів. Загальна довжина морського узбережжя 2798 км. Згідно з Конвенцією Організації Об'єднаних Націй з морського права (UNCLOS) 1982 року, протяжність територіальних вод країни встановлено в 12 морських миль (22,2 км)[2]. Прилегла зона, що примикає до територіальних вод, в якій держава може здійснювати контроль необхідний для запобігання порушень митних, фіскальних, імміграційних або санітарних законів простягається на 24 морські милі (44,4 км) від узбережжя (стаття 33)[2][3]. Виключна економічна зона встановлена на відстань 200 морських миль (370,4 км) від узбережжя[3]. Континентальний шельф — 200 морських миль (370,4 км) від узбережжя[1].


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б South Africa, Geography. Factbook.
  2. а б Part II : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.
  3. а б Part VI : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]