Користувач:VikAuthor/Чернетка/ViAL

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ViAL+  — перша розроблена в Україні повномасштабна бізнес-симуляція, яка отримала визнання фахової міжнародної асоціації International Simulation and Game Association (ISAGA). Розробка симуляції почалася Компанією інтелектуальних технологій (КІНТ) у 2007 р. Перша beta-версія програми випущена у 2011 р.

Ініціаторами розробки та авторами бізнес-симуляції були студенти Київського національного економічного університету (КНЕУ) ім. Вадима Гетьмана (в подальшому науковці цього ж університету і Національної академії наук України) Олександр Грищенко і Віталій Паздрій; доцент КНЕУ, к. е. н. Петро Банщиков та практикуючі підприємці [1].

Завданнями бізнес-симуляції ViAL + є:

Симуляція є універсальною, інноваційною навчальною технологією для практичної підготовки фахівців-економістів та становлення підприємницьких компетенцій представників інших професій. На основі комп'ютерної програми створюються навчальні курси для закладів загальної середньої, професійно-технічної, фахової передвищої і вищої освіти, інших програм навчання підприємництву.

ViAL + реалістично відображає функціонування виробничого підприємства, починаючи з розробки та організації виробництва продукції й закінчуючи збутом виробленого товару в умовах різних типів ринку — від дуополії до монополістичної конкуренції. Симуляції притаманні всі характерні ознаки ділової гри та чітке відтворення реальних бізнес-процесів.

Структура та інтерфейс симуляції[ред. | ред. код]

Тренінгова виробнича компанія, яку створює учасник в бізнес-симуляції ViAL+, cкладається із шести структурних підрозділів: маркетингу і збуту, управління персоналом, фінансів, бухгалтерії, аналітики. Створивши підприємство в середовищі симуляційної програми, учасник автоматично отримує право індивідуального доступу до його основних функцій:

  • організації виробничого процесу;
  • формування й управління основними фондами;
  • набору персоналу й управлінням ним;
  • розробки та освоєння нових видів продукції;
  • управління виробничими процесами;
  • управління споживчою якістю продукції;
  • вивчення ринків збуту й виробленням стратегії й тактики реалізації продукції (маркетинг);
  • організації збуту продукції;
  • управління фінансами компанії, у тому числі шляхом доступу до кредитних і депозитних інструментів;
  • підвищення ефективності виробництва;
  • організації ведення бухгалтерського обліку та формування балансу компанії[3].

Інтерфейс бізнес-симуляції ViAL + виконаний у класичному стилі. За допомогою вкладок надається можливість управляти підприємством, починаючи від отримання кредиту в банку, закупівель обладнання, розробки нових продуктів, виплати заробітної плати працівникам, планування та організації виробництва й закінчуючи організацією збуту своєї продукції. Для детального аналізу фінансового та економічного стану підприємства у ViAL+ надається можливість завантаження інформаційних таблиць в Microsoft Office Excel.

Особливості прикладного навчання підприємництву у ViAL+[ред. | ред. код]

Учасник cимуляції виступає одночасно в ролі топ-менеджера тренінгового підприємства та організатора діяльності всіх його підрозділів.

Навчання відбувається в декількох режимах:

  1. Демо-версія створена для ознайомлення з функціоналом ViAL+.
  2. Навчальний режим із підказками призначений для тих, хто вперше будує свій бізнес у середовищі симуляції.
  3. Основний режим оптимальний для більш досвідчених учасників[4].

Життєдіяльність підприємства у ViAL+ складається із періодів, кожен із яких відповідає реальному тримісячному періоду — кварталу. Приймаючи рішення відносно виробництва продукції, її реклами та збуту, поповнення й удосконалення активів, кадрової політики тощо, топ-менеджер віртуального підприємства визначає та реалізовує напрямки діяльності компанії. Він має можливість аналізувати ефективність прийнятих ним рішень та результативність діяльності підприємства в цілому в кожному періоді.

Взаємодія учасників у "живому" ринковому середовищі симуляції не обмежується конкурентним протистоянням заради першості на ринку. Наявні широкі можливості для ділової комунікації та взаємовигідної співпраці. Зокрема, учасники можуть налагодити купівлю-продаж сировини й оренду торгових площ у конкурентів, ефективно використовуючи власні кошти.

За час використання бізнес-симуляції ViAL+ (станом на листопад 2018 р.) у ній пройшли прикладну економічну підготовку понад 11230 учасників.

Бізнес-симулятор ViAL+ у вищій школі[ред. | ред. код]

Бізнес-симуляція широко використовується у провідних закладах вищої освіти України економічного спрямування: Київському національному економічному університеті ім. Вадима Гетьмана та Харківському національному економічному університеті (ХНЕУ) ім. Семена Кузнеця. Програма є дієвим інструментом оцінювання економічних та управлінських компетенцій відповідного персоналу компаній і студентства.

Форми впровадження симуляції у зазначених закладах вищої освіти — інтерактивна практика студентів[5], тренінги та молодіжні бізнес-турніри. Так, у листопаді 2014 р. студенти вишів з усієї України взяли участь у національному молодіжному турнірі Drump Up, Business! (з ініціативи JCI Youth та за спонсорської підтримки Samsung Electronics) [6].

Студентські змагання у ViAL+ щорічно проводяться на базі ХНЕУ імені Семена Кузнеця[7]. 23-25 березня 2016 р. відбувся інноваційний педагогіко-економічний турнір для майбутніх учителів у Вінницькому державному педагогічному університеті ім. Михайла Коцюбинського[8], 7-9 грудня 2016 р. — бізнес-турнір для студентів Львівського національного університету імені Івана Франка "Лідери ринку-2016"[9].

12-13 квітня 2018 р. бізнес-симуляція ViAL+ була успішно апробована в Навчально-науковому інституті економіки і управління Національного університету харчових технологій, на базі якого проходив студентський турнір у середовищі програми.

Застосування ViAL+ у закладах загальної середньої, професійно-технічої і фахової передвищої освіти[ред. | ред. код]

Функціонал та можливості програми-симулятора дозволяють застосовувати її для початкової економічної й підприємницької освіти у 8-11-х класах закладів загальної середньої освіти, для підготовки студентів закладів професійно-технічної і фахової передвищої освіти.[10]

Школярі і студенти успішно беруть участь у Всеукраїнському бізнес-турнірі "Стратегія фірми" в середовищі ViAL+.[11] У межах всеукраїнського змагання проводяться регіональні молодіжні турніри. Серед них:

У КНЕУ ім. В. Гетьмана щорічно проходить бізнес-табір "Практична економіка" для школярів у бізнес-cимуляції ViAL+ [17]. Метою бізнес-табору є:

  1. підготовка учнів старших класів до вступу у профільні заклади вищої освіти;
  2. поглиблення набутих у школі теоретичних знань з економічних дисциплін;
  3. навчання школярів підприємництву в легкому, зручному та цікавому для них ігровому форматі.

Школярі м. Кропивницького щорічно беруть участь у літній бізнес-школі SumBizLeader School на базі симулятора[18]. Літня бізнес-школа проходить у межах дослідно-експериментальної робота всеукраїнського рівня за темою: "Розвиток бізнес-освіти в Україні як елемент державної політики сприяння розвитку підприємництва" (2016 — 2021 рр.)[19].

Тренінги в симуляторі[ред. | ред. код]

У симуляції ViAL+ проводяться численні тренінги з навчання підприємництву дорослого населення України, включаючи заходи соціального спрямування (у співпраці з громадськими організаціями та активістами). До таких заходів можна віднести бізнес-тренінг для людей з вадами слуху "Соціальне підприємництво й економічне лідерство" (організатори — Компанія Інтелектуальних Технологій, ГО "Відчуй", Клуб економістів)[20], тренінги для вчителів-переселенців із окупованих територій Донбасу тощо.

Найбільш показовою демонстрацією ефективності бізнес-симуляції ViAL+ в роботі з великою кількістю учасників є проведення з 2014 року щорічного Всеукраїнського бізнес-турніру "Стратегія фірми". За п’ять років його проведення в Турнірі взяли участь 8 959 осіб. Тільки у 2018 р. загальна кількість учасників склала 3057 осіб: учнів, студентів, вчителів та викладачів закладів вищої освіти з 420 міст, 129 селищ міського типу, 307 сіл України. Учасники представляли понад 1300 навчальних закладів, у тому числі провідні університети країни. Серед учасників "Стратегії фірми-2018" були студенти університетів Латвії, Литви, Польщі, США та Естонії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pazdrii Vitalii, Gryschenko Oleksandr, Banschykov Petr. “Business Simulation Vial+ — An Interactive Learning Environment for Developing Management Skills”. Title: THE SHIFT FROM TEACHING TO LEARNING: Individual, Collective and Organizational Learning through Gaming Simulation. Proceedings of the 45th Conference of the International Simulation and Gaming Association, Dornbirn, 2014. Editors: Willy C. Kriz, Tanja Eiselen, Werner Manahl. Publisher: W. Bertelsmann Verlag GmbH & Co. KG, Bielefeld, Germany ISBN 978-3-7639-5422-3 pp. 476-488.
  2. Банщиков П.Г., Барабась Д.О., Паздрій В.Я. Система оцінювання економічних та управлінських компетенцій на основі бізнес-симуляції ViAL+. ― Режим даних : http://ibe.kneu.org/uk/banshhykov-p-g-barabas-d-o-pazdrij-v-ya-vykorystannya-biznes-symulyatsiyi-vial-v-organizatsiyi-proforiyentatsijnoyi-roboty-zi-studentamy/
  3. Бізнес-симулятор ViAL+ і його можливості
  4. Перші кроки після завантаження інсталятора ViAL+
  5. Студентська практика у ХНЕУ-2016: враження і перспективи
  6. Бізнес-турнір DRUMP UP, BUSINESS! від JCI Youth і КІНТ
  7. Харківські студенти про турнір у ViAL+
  8. Вінницький прорив ‒ перший студентський педагогіко-економічний турнір в Україні
  9. У Львівському університеті визначили переможців бізнес-турніру "Лідер ринку-2016"
  10. Паздрій В. Досвід використання бізнес-симуляції ViAL+ для проведення турнірів для студентів і школярів// Тренінгові технології в освіті та бізнесі: досвід і перспективи застосування: зб. матеріалів ІІ Всеукр. наук.-практ. Інтернет-конф.; 18-21 лют. 2014 р., м. Київ. ― К.: КНЕУ, 2014.― 100 с.
  11. Паздрій В. Масштабний ІІІ Всеукраїнський бізнес-турнір для учнів 8-11 класів "Стратегія фірми-2016" запущено!//Інформаційний вісник Інституту вищої освіти ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. ― 2015. ― №2.
  12. Перші кроки від ліцею до еліти
  13. Інновації бізнес-освіти для шкіл Кривого Рогу
  14. "Стратегія фірми-2017" у Кропивницькому: змагання бізнес-еліти. III Міський бізнес-турнір «Стратегія фірми: Кропивницький-2017»]
  15. Перший профорієнтаційний бізнес-турнір серед учнівської молоді Київщини
  16. Ірпінь взявся за виховання бізнес-еліти
  17. Досягнення та завершення бізнес-табору "Практична економіка-2016"
  18. Літня школа бізнес-лідерства для дітей стартувала у Кропивницькому
  19. Паздрій В.Я. Початок дослідно-експериментальної роботи всеукраїнського рівня за темою "Розвиток бізнес-освіти в Україні як елемент державної політики сприяння розвитку підприємництва".
  20. Вади слуху ‒ не причина відмовлятися від власного бізнесу

Література[ред. | ред. код]

  1. Банщиков П.Г., Барабась Д.О., Паздрій В.Я. Система оцінювання економічних та управлінських компетенцій на основі бізнес-симуляції ViAL+. ― Режим даних : http://ibe.kneu.org/uk/banshhykov-p-g-barabas-d-o-pazdrij-v-ya-vykorystannya-biznes-symulyatsiyi-vial-v-organizatsiyi-proforiyentatsijnoyi-roboty-zi-studentamy/.
  2. Паздрій В. Досвід використання бізнес-симуляції ViAL+ для проведення турнірів для студентів і школярів// Тренінгові технології в освіті та бізнесі: досвід і перспективи застосування: зб. матеріалів ІІ Всеукр. наук.-практ. Інтернет-конф.; 18-21 лют. 2014 р., м. Київ. ― К.: КНЕУ, 2014.― 100 с.
  3. Паздрій В. Масштабний ІІІ Всеукраїнський бізнес-турнір для учнів 8-11 класів "Стратегія фірми-2016" запущено!//Інформаційний вісник Інституту вищої освіти ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. ― 2015. ― №2.
  4. Паздрій В.Я. Початок дослідно-експериментальної роботи всеукраїнського рівня за темою «Розвиток бізнес-освіти в Україні як елемент державної політики сприяння розвитку підприємництва». Міжнародна науково-практична конференція Інновації в бізнес-освіті [Електронний ресурс]. ― Режим даних: http://ibe.kneu.org/uk/pazdrij-v-ya-pochatok-doslidno-eksperymentalnoyi-roboty-vseukrayinskogo-rivnya-za-temoyu-rozvytok-biznes-osvity-v-ukrayini-yak-element-derzhavnoyi-polityky-spryyannya-rozvytku-pidpryyemnytstva/.
  5. Pazdrii Vitalii, Gryschenko Oleksandr, Banschykov Petr. “Business Simulation Vial+ — An Interactive Learning Environment for Developing Management Skills”. Title: THE SHIFT FROM TEACHING TO LEARNING: Individual, Collective and Organizational Learning through Gaming Simulation. Proceedings of the 45th Conference of the International Simulation and Gaming Association, Dornbirn, 2014. Editors: Willy C. Kriz, Tanja Eiselen, Werner Manahl. Publisher: W. Bertelsmann Verlag GmbH & Co. KG, Bielefeld, Germany ISBN 978-3-7639-5422-3 pp. 476-488.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]