Оперативне управління

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оперативне управління Генерального штабу Армії оборони Ізраїлю
אגף המבצעים

Емблема Оперативого управління АОІ

Прапор Оперативого управління АОІ
Емблема та прапор Оперативного управління ГШ АОІ
На службі лютий 1949; 75 років тому (1949-02)
Країна Ізраїль Ізраїль
Належність Армія оборони Ізраїлю
Тип управління/ штабний підрозділ
У складі Генеральний штаб Армії оборони Ізраїлю
Командування
Керівник Оперативного управління алуф Одед Басьюк

Медіафайли на Вікісховищі

Оперативне управління (івр. אגף המבצעים‎, Агаф га-мівцаїм) — це структурний підрозділ у складі Генерального штабу Армії оборони Ізраїлю, створений у 1949 році разом із регіональними, Повітряним та Військово-морським командуваннями. З червня 2021 року його очолює алуф Одед Басьюк.

Завдання[ред. | ред. код]

Основними функціями Оперативного управління є:

  • Підготовка Армії оборони до війни, надзвичайних ситуацій та повсякденної безпеки.
  • Створення та координація оперативної стратегії, основаної на концепції національної безпеки та доктрини ведення бойових дій.
  • Координація роботи АОІ з іншими безпековими підрозділами та підготовка рекомендацій Армії оборони для затвердження на політичному рівні.
  • Інструктаж регіонального командування, Повітряного, Військово-морського, Командування штаба Армії та інших управлінь щодо застосування сили та її координації.

Підрозділи[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Оперативне управління бло створене в кінці 1947 року на місці «Відділу планування» і «Відділу операцій», що діяли в структурі Гаґани. 16 листопада 1947 року першим начальником Оперативного управління був призначений Іґаель Ядін який і розпочав розбудову управління. За першим стандартом підрозділ складався з п'яти основних відділів: Загальний відділ стратегічного планування, операційний відділ (планування поточних операцій), відділ розвідки, технічний відділ та відділ адміністрування та координація з службами, підпорядкованими відомству та з підрозділами Генерального штабу.[1] У червні 1948 року плановий відділ був ліквідований і став Управлінням планування. Крім того, управління також відповідало за військову цензуру, відділ зв'язку з пресою та відділ зв'язку з ООН.

У лютому 1949 року назву підрозділу було змінено на «Управління Генерального штабу», в 1953 році відділ розвідки був ліквідований і став Управлінням воєнної розвідки, а відділ підготовки став окремим відділом.

Після війни Судного дня до складу управління входили операційний відділ, планово-організаційний відділ, навчальний відділ, відділ військової адміністрації, відділ з питань врегулювання та охорони космічного простору.

Протягом багатьох років Управління Генерального штабу було унікальним тим, що в ньому, крім начальника Управління, служили й інші офіцери у званні Алуфа, тому певні періоди існували штандарти начальника Управління підготовки, помічника начальника Генштабу та Координатора діяльності уряду на територіях. Ці офіцери входили до Форуму Гененерального штабу.

У 1999 році в Генеральному штабі відбулася реорганізація. Було створено Оперативне управління і одночасно ліквідовано посаду помічника начальника Генерального штабу.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

  1. גבריאל סיבוני, תכנון הפעלת הכוח במטה הכללי, המכון למחקרי ביטחון לאומי [Архівовано 2016-03-13 у Wayback Machine.](івр.)