Парк імені Тараса Шевченка (Тернопіль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк імені Тараса Шевченка
Центральна алея парку
49°33′23″ пн. ш. 25°35′16″ сх. д. / 49.556556° пн. ш. 25.58778° сх. д. / 49.556556; 25.58778
Тип громадський парк
Статус без природоохоронного статусу
Відкрито 1953 р.
Площа 22 га
Керівна установа КП «Об'єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя»
Країна  Україна
Розташування Україна Україна
м. Тернопіль
Парк імені Тараса Шевченка. Карта розташування: Україна
Парк імені Тараса Шевченка
Парк імені Тараса Шевченка
Парк імені Тараса Шевченка (Україна)
Мапа
CMNS: Парк імені Тараса Шевченка у Вікісховищі

Парк і́мені Тара́са Шевче́нка — громадський парк у місті Тернополі. Розташований біля Тернопільського ставу, між вулицями Білецькою, Грушевського, Замковою та набережною Тернопільського ставу.

Площа парку — 22 га. Перебуває у віданні комунального підприємства «Об'єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя».

Історія створення і сучасність[ред. | ред. код]

Створений на місці заплави річки Серету, яка щороку навесні та влітку заливалась водою. Після підсипки території відходами розбитих будівель та чорноземом, тут були висаджені дерева. Роботи велися на всій площі одночасно. Люди працювали у 2 і 3 зміни. Парк будувався силами громадськості та комунальних організацій з 1950 по 1953 роки. З 1951 року розпочалося відновлення Тернопільського озера і засадження парку поблизу нього. Тоді мешканці міста засадили близько 16 га парку.

У парку було побудовано літню естраду, танцювальний майданчик на острові «Чайка», дитячий майданчик, пляж, 2 фонтани, містки, гойдалки, шахово-шашковий клуб.

Парк відкрито 19 липня 1953 року і присвоєно ім'я Т. Г. Шевченка[1]. Надалі були побудовані більярдна, спортивний майданчик, торгові кіоски, тенісний корт, літній кінотеатр.

Парк ім. Т. Г. Шевченка став улюбленим місцем відпочинку тернополян. Тихі тінисті алеї, невелика штучна водойма, острівці, легкі арочні мости, плесо Тернопільського ставу надають парку особливої чарівності та неповторності.

На базі озера в 1955 році відкрито морський клуб. Це єдиний у країні морський клуб, створений у місті, поблизу якого немає моря. При морському клубі працювали кілька секцій: вітрильного, підводного, водно-моторного спорту. В розпорядженні спортсменів були швертботи, скутери, шестивесельні шлюпки, човни, буєри.

На берегах озера обладнані пляжі. Для любителів веслування, водно-моторного і вітрильного спорту збудовані станції з пристанями. В озері багато риби, любителів її ловлі тут можна зустріти будь-якої пори року.

Також на території парку є спортивний майданчик клубу «Динамо», клуб «Автолюбитель». А на прилеглих територіях розташовані: диско-бар «Максим», пологовий будинок, готель «Тернопіль», церква «Чесного Хреста», пляж «Циганка».

У 2017 році здійснили реконструкцію парку навколо пам'ятника Степанові Бандері[2]: замінили бруківку, встановили перголу[3].

Географія парку[ред. | ред. код]

«Підзамче»[ред. | ред. код]

Раніше місцевість «Підзамче» була суцільною руїною, але після завершення будівництва готелю «Тернопіль» були проведені роботи з благоустрою цієї території, створені мальовничі тераси.

На одному з міжнародних мистецьких заходів, що проходив у Тернополі, були виготовлені скульптурні композиції, які встановили у сквері «Підзамче». Крім них тут є скульптурні композиції з металу — «Дерево щастя» та «Серце».

У куточку «Підзамче» біля готелю «Тернопіль» розташований каскадний фонтан «Сльози Гронського». Особливо гарний він увечері, коли підсвічена ліхтариками вода, стікає з гори, утворюючи багато маленьких водоспадів.

Ближче до вулиці Над Ставом встановлений пам'ятний хрест до річниці Хрещенні Русі, біля якого відбуваються літургії та освячення води.

Острови[ред. | ред. код]

У парку є два острови: Острів Кохання (або Острів закоханих) та «Чайка».

Острів Кохання[ред. | ред. код]

Острівок насипаний за 30 метрів від набережної парку, на Тернопільському ставі. На нього можна потрапити через місток. На острівку є альтанка закоханих.

На початку серпня 2017 року тут встановили оригінальну лавку зі світлодіодами, тому лавка у вечірню частину доби підсвічується.[4]

Острів «Чайка»[ред. | ред. код]

Острів насипаний посеред внутрішнього ставка парку, з основною територією він з'єднаний містком.

Ставок[ред. | ред. код]

У центральній частині парку західніше від замку є ставок, який каналом з'єднаний з Тернопільським ставом. Тут містяни та гості Тернополя можуть поплавати на катамаранах. У північній частині ставка є невеликий водограй.

Велодоріжки[ред. | ред. код]

Велосипедні доріжки в парку є

Флора[ред. | ред. код]

На території парку зростає близько 50 видів дерев та чагарників, серед яких верба біла плакуча, ялина колюча голуба, туя західна, дуб черешчатий, ялівець козацький, тополя та інші. Особливою цінністю парку є птерокарія крилатоплода (лапина крилоплода) — єдиний у Тернополі екземпляр дерева, занесеного до Червоної книги України. Його висота сягає понад 20 м, вік — бл. 50 років.

У парку зростають також кілька екземплярів оцтового дерева, горіха ведмежого, туї колоноподібна.

Догляд за парком[ред. | ред. код]

Упродовж 2000 року на території парку висаджено близько 1000 дерев і кущів, з них 450 кущів троянд. У 2007 році проведені значні ремонтні роботи: полагодили огорожу набережної, проведено капітальний ремонт сцени літньої естради, зовнішній і внутрішній ремонт громадського туалету. Вздовж алей встановлено нові ковані лавки. Проведено формування крон дерев.

Масові заходи[ред. | ред. код]

У парку відбуваються різні фестивалі, зупиняються мандрівні цирки.


Світлини[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рішення від 13 липня 1953 р. № 639а виконкому Тернопільської міської Ради депутатів трудящих «Про відкриття новоспорудженого парку і присвоєння йому імені».
  2. У Тернополі планують розпочати реконструкцію парку імені Тараса Шевченка. Архів оригіналу за 6 березня 2017. Процитовано 6 березня 2017.
  3. Дохват, М. При вході у парк Шевченка встановили червону перголу майже за 1 млн грн [Архівовано 7 листопада 2017 у Wayback Machine.] / Мар'яна Дохват // 20 хвилин (Тернопіль). — 2017. — 15 липня.
  4. На тернопільському «Острові кохання» встановили оригінальну лавку на YouTube // Телеканал ІНТБ. — 2017. — 4 серпня.

Посилання[ред. | ред. код]