Серйозний Сем (серія ігор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія "Serious Sam"
Логотип вибухової серйозної бомби
Логотип вибухової серйозної бомби
Жанр Шутер з видом від першої особи 
(основні ігри)
Розробник Хорватія Croteam
(основні ігри серії)
Видавець США Gathering of Developers
США Take-Two
США 2K Games
США Devolver Digital
1C
Платформи Windows
Linux
macOS
Xbox
Xbox 360
Xbox One
PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation 4
GameCube
GameBoy Advance
Nintendo Switch
Palm OS
iOS
Android
Перша гра Serious Sam: The First Encounter
1 березня 2001 рік
Остання гра Serious Sam: Siberian Mayhem
25 січня 2022 рік
Спін-оффи Serious Sam: Next Encounter
Serious Sam Advance
та інші
Офіційний сайт

Serious Sam (буквально «Серйозний Сем») — серія відеоігор в жанрі шутера від першої особи, основні частини якої розроблено хорватською компанією Croteam. Спін-офи представлені в різних жанрах і розроблені іншими компаніями. Видавцями різних ігор служили компанії Gathering of Developers, Take-Two Interactive, Majesco і Devolver Digital; в Росії вони видавалися «1C» і «Новий Диск». Головним героєм ігор серії є Семюель Стоун на прізвисько «Крутий Сем».

Історія розробки[ред. | ред. код]

Ігри серії розробляються студією Croteam з 2001 року; пізніше над окремими частинами гри працювали і інші компанії. Популярність серії приніс фірмовий ігровий процес, який представляє собою повернення до класичної формули шутерів від першої особи. Гравцям доводиться розправлятися з величезною кількістю супротивників на екрані на відкритих просторах, маючи у своєму розпорядженні великий арсенал зброї. Загальна кількість ворогів за всю гру часом досягає декількох тисяч. Битви перемежовуються просуванням вперед і дослідженням рівнів на предмет ключів, а також рішенням простих головоломок або подоланням перешкод (наприклад, стрибки по платформах або ухилення від гострих шипів).

Ігри серії відрізняються абсурдним гумором і стилем оповіді. Так, наприклад, один з ворогів — Безголовий камікадзе — всупереч тому факту, що у нього відсутня голова, голосно кричить, набігаючи на гравця; періодично Сем іронізує над персонажами інших відеоігор, або знаходить знімальний майданчик, на якому знімають епізод однієї з попередніх частин гри.

Будучи спочатку розробленими для персонального комп'ютера, ігри серії швидко здобули популярність серед гравців: розробляються аматорські доповнення, створюються спеціальні версії для ігрових приставок, випускаються нові сиквели, перевидання і т. д.. Серія налічує п'ять основних ігри, 5 перевидань, 12 спін-офів і кілька портів. Ігри серії неодноразово отримували безліч позитивних відгуків від критиків і гравців.

Перша гра розроблялася з 1996 року на платформі власної розробки авторів Serious Engine. Гра стала популярною в 2000 році після виходу тестової версії під назвою Serious Sam Public Test. На досі невідомих розробників і їх гру звернула увагу ігрова преса, якій довелося по душі повернення до основ шутерів від першої особи в стилі Doom. В березні 2001 року вийшла Serious Sam: The First Encounter, яка заслужила захоплені відгуки критиків і гравців і заробила звання «гра року». Практично відразу ж розробники анонсували продовження першої частини — Serious Sam: The Second Encounter, яке вийшло в лютому 2002 року. Продовження було також позитивно зустрінуто критиками. Завдяки успіху гри, платформа Serious Engine була ліцензована декількома сторонніми компаніями.

У 2002 році відбувся вихід Serious Sam: Xbox — портували версії First і Second Encounter для приставки Xbox з рядом змін. Протягом наступних двох років відбувся вихід порту The First Encounter для Palm OS, а також двох спін-оф ігор — Serious Sam Advance (Game Boy Advance) і Next Encounter (GameCube, PlayStation 2).

У 2005 році відбувся вихід сиквелаSerious Sam II на платформі Serious Engine 2. Гра вже налічувала більше тридцяти рівнів, велика кількість нових супротивників, зброї, засобів пересування і т.д. У вдосконалений рушій була додана підтримка таких ефектів, як Bloom, HDR, піксельних шейдерів і ганчір'яної фізики. Незважаючи на відносний успіх гри, вона була оцінена значно нижче своїх попередників. Після виходу гри Croteam розірвали контракт з видавцем 2K Games і приступили до розробки платформи Serious Engine 3 і пошуку нових партнерів та інвесторів. Після невдалих спроб створити військовий шутер, Croteam вирішили повернутися до Serious Sam, заявивши в 2010 році, що третя частина серії позбавиться від несерйозною стилістики Serious Sam II.

У 2009 і 2010 роках відбувся вихід Serious Sam HD: The First Encounter і Serious Sam HD: The Second Encounter відповідно — ремейків класичних «Пришесть» на платформі Serious Engine 3, з оновленою графікою і новими мережевими режимами. Після релізу даних перевидань, новий видавець Serious Sam Devolver Digital викупив права на випуск оригінальних першої та другої частин гри в Steam.

У 2011 році відбувся вихід Serious Sam 3: BFE, приквела до оригінальної The First Encounter на платформі Serious Engine 3.5. Її реліз супроводжувався випуском трьох невеликих ігор від незалежних розробників в рамках серії Serious Sam Indie — Serious Sam Double D, Random Encounter і Kamikaze Attack.

В червні 2013 року розробники оголосили про роботу над четвертою грою серії — Serious Sam 4. Частину грошей на розробку була виручена завдяки розпродажу попередніх ігор серії через Humble Weekly Sale.[1][2] В 2015 році було повідомлено про початок робіт над сюжетом, у створенні якої бере участь сценарист філософської головоломки The Talos Principle.[3]

У липні 2015 року з'явилися відомості про розробку нової інді-ігри в серії під назвою Serious sam's Bogus Detour від шведської студії Crackshell.[4] Гра вийшла 20 червня 2017 року.

На виставці E3 2016 Croteam і Devolver Digital анонсували гру для окулярів віртуальної реальності Serious Sam VR: The Last Hope. Вихід проекту відбувся в жовтні того ж року в ранньому доступі в Steam.[5][6] 22 листопада 2016 року стало відомо про розробку хорватської студією Brinx Interactive нового спін-офу у всесвіті серії під назвою Serious Sam: I Hate Running Backwards. Гра розробляється для мобільних платформ.[7] 18 грудня того ж року стало відомо про те, що Croteam випустять версію Serious Sam HD: The First Encounter для віртуальної реальності на новій версії свого пропрієтарного движка Serious Engine 2017.[8] Serious Sam VR: The First Encounter з'явилася в ранньому доступі» в Steam 21 грудня 2016 року і вийшла в повноцінний реліз 30 березня 2017 року. 4 квітня 2017 року відбувся випуск Serious Sam VR: The Second Encounter в «ранньому доступі».[9]

7 лютого 2017 року на офіційному сайті компанія Croteam розкрила свої плани на найближчий час. Розробники розповіли про те, що вони старанно працюють над розробкою Serious Sam 4 і в той же час виношують плани по випуску інших ігор серії, включаючи Serious Sam HD: The Second Encounter і Serious Sam 3: BFE, для пристроїв віртуальної реальності. 20 березня 2017 року компанія випустила безкоштовну гру-оновлення під назвою Serious Sam Fusion 2017. Це оновлення покликане об'єднати останні ігри серії під одним загальним додатком на сучасному движку Serious Engine 2017 і внести багато змін у технічну складову (так, замість API DirectX 9, всі ігри будуть підтримувати відкритий Vulkan для виводу графіки), буде також зроблено безліч інших змін, виправлень помилок і поліпшень.[10] Крім цього, за допомогою Fusion 2017 будуть випущені версії Serious Sam HD для Linux. На поточний момент в Serious Sam Fusion 2017 доступні кампанії з Serious Sam HD: The First Encounter, The Second Encounter і Serious Sam 3: BFE.[11]

Ігри серії[ред. | ред. код]

Рік Назва гри Платформи Разробник
Основні
2001 Serious Sam: The First Encounter Windows, macOS, Linux, Xbox 360, HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality Croteam
2002 Serious Sam: The Second Encounter
2005 Serious Sam 2 Windows, Xbox
2011 Serious Sam 3: BFE Windows, macOS, Linux, Xbox 360, PlayStation 3, HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality
2020 Serious Sam 4 Windows, macOS, Linux
2022 Serious Sam: Siberian Mayhem Windows Croteam, Timelock Studio
Доповнення
2012 Serious Sam HD TSE: Legend of the Beast Windows Croteam
Serious Sam 3: Jewel of the Nile Windows, macOS, Linux
Спін-офи
2002 Serious Sam: Palm Palm OS Global Star Software
Serious Sam: Xbox Xbox Croteam
2004 Serious Sam: Next Encounter GameCube, PlayStation 2 Climax Group
Serious Sam Advance Game Boy Advance
2014 (2019) Serious Sam Classics: Revolution Windows Croteam, Alligator Pit
2017 Serious Sam VR: The Last Hope HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality Croteam VR
Інді серія
2011 Serious Sam Double D (XXL) Windows, Xbox 360, PlayStation 3 Mommy's Best Games
Serious Sam: Kamikaze Attack! Windows, Android, iOS Be-Rad Entertainment
Serious Sam: The Random Encounter Windows Vlambeer
2012 Serious Sam: The Greek Encounter Windows, macOS Eric-Ruth-Games
2017 Serious Sam's Bogus Detour Windows, Linux Crackshell
2018 I Hate Running Backwards Windows, Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch Binx Interactive
2019 Serious Sam: Tormental Windows Gungrounds Games

Деякі ігри також випускалися в збірниках.

Основні ігри[ред. | ред. код]

Serious Sam: The First Encounter[ред. | ред. код]

Основна стаття: Serious Sam: The First Encounter

Перша гра серії. Після випуску HD-перевидань ігор, оригінальні варіанти випущені в Steam з приставкою «Classic» у назві (наприклад, Serious Sam Classic: The First Encounter). Сюжет, що оповідає про якесь відкриття, даний людству у вигляді закладеного в землю Єгипту артефакту могутньої цивілізації з планети Сіріус. З його допомогою люди просунулися в науці, однак наштовхнулися на нещадне військо інопланетян на чолі з їх ватажком Менталом, які знищують все на своєму шляху. Вчені вирішують використовувати знайдений при розкопках в Єгипті древній артефакт під назвою «Ключ до Вічності», який може перемістити одну людину в далеке минуле для боротьби з загарбниками. Цією людиною виявляється Сем Стоун.

Serious Sam: The Second Encounter[ред. | ред. код]

Основна стаття: Serious Sam: The Second Encounter

Продовження Serious Sam: The First Encounter. Даний епізод, починається там, де закінчилася перша частина. Літаюча тарілка, на якій полетів Сем у фіналі попередньої гри, виявляється збитої розробниками гри, які врізаються в неї на літаючому паровозі. Сем терпить крах в джунглях Центральної Америки. Тепер Сему доведеться здійснити подорож у часі, побувати в місті майя Теотиуакане, стародавньому Вавилоні та середньовічній Європі, щоб врешті-решт знайти Святий Грааль, який допоможе йому у нелегкій боротьбі з силами зла.

Serious Sam 2[ред. | ред. код]

Основна стаття: Serious Sam 2

Повноцінне продовження оригінальних епізодів. Крутий Сем відправляється на Сіріус, щоб перемогти Ментала раз і назавжди. По дорозі туди з Семом зв'язується Рада Мудрих Сіріуса і розповідає, що для того, щоб Ментал став вразливим, потрібно зібрати Медальйон, що складається з п'яти частин. Перша частина знаходиться у симб (з планети М'яка Дигбо), друга — у племені Зикси (з планети Магнор), третя — у населення Чі-Че з планети Чи Фанг, четверта — у клиров на планеті Клір, і п'ята — у раси элфисов з планети Эленьер. Всі п'ять частин пропали: першу потягла величезна мавпа Квонго, другу вкрав зловісний Зум-Зум, третю проковтнув принц Чань, четверту маг Клировский використовує у своїх ритуалах, а п'яту дракон стереже Ментала. Після того як Сем збере всі п'ять частин, йому належить відправитися на Кронор, супутник Сіріуса, і врятувати вояків Альянсу. В кінці Сем, переживши чимало пригод, добереться до фортеці Ментала, де той відкриє йому чергову «таємницю».

Serious Sam 3: BFE[ред. | ред. код]

Основна стаття: Serious Sam 3: BFE

Четверта основна частина; за сюжетом є приквелом до найпершої гри. Має кілька невеликих змістових доповнень і сюжетне доповнення Jewel of the Nile. У грі розповідається про ранні роки війни з Менталом в далекому майбутньому. У цій частині Сем подорожує по Єгипту (борючись з ворогами) і пробирається до Дейр ель-Бахрі, до храму цариці Хатшепсут, де вбиває Угх-Зана IV. У фінальному ролику Сем дзвонить Менталу, але відповідає його дочка Джуді і каже, що батько скоро «замісячить» Землю. Дійсно, на Землю падає Місяць. Однак Сем встигає використовувати «Ключ до Вічності» і відправитися в минуле, щоб врятувати людство.

Serious Sam 4[ред. | ред. код]

Основна стаття: Serious Sam 4

П'ята основна частина серії. У жовтні 2015 року сценарист Йонас Киратзес заявив про те, що події Serious Sam 4 будуть відбуватися на Землі. Через деякий час розробники на своїй сторінці у Facebook підтвердили, що Serious Sam 4 буде сюжетним приквелом до Serious Sam 3.[12]

Спін-офи[ред. | ред. код]

Serious Sam: Palm[ред. | ред. код]

Ексклюзивна версія гри для кишенькових персональних комп'ютерів, що працюють на системі Palm OS.

Serious Sam: Xbox[ред. | ред. код]

Ексклюзивна версія гри для консолі Xbox, яка включає в себе рівні двох перших епізодів і ряд змін: новий зовнішній вигляд Сема (аналогічний Serious Sam II), система «життів» і комбо очок, збереження за чекпоїнотами і автоприцілювання.

Serious Sam: Next Encounter[ред. | ред. код]

Основна стаття: Serious Sam: Next Encounter

Гра для консолей GameCube і PlayStation 2 з новим сюжетом. З'явилися транспортні засоби, нові локації; озброєння аналогічно попереднім іграм. Сюжет гри починається з подорожі Сема на машині часу, яка повертає його в Рим, де йому доводиться битися з новими ордами монстрів, а також з Міні-Семом — лихою істотою, створеним Менталом. Сюжет проводить Сема з трьох різних областях давньої Землі: Стародавній Рим, Феодальний Китай і Атлантида, де Сем знищує армію гібридів для запобігання парадоксу часу. На шляху через Рим і Китай, Сем вражає двох вартових Часу Ментала: гігантського звіра Диаблотавра і монструозну Підземну Імператрицю Гідр. Фінал гри відбувається на сирианском космічному кораблі, де Сем б'ється з Темним Сирианским Лордом, душею великого сирианского воїна, всесвіту в гігантського робота.

Serious Sam Advance[ред. | ред. код]

Ексклюзивна гра для консолі Game Boy Advance. Виконана в тривимірній графіці з псевдотрьохвимірними моделями і об'єктами оточення. Інтерфейс гри аналогічний Serious Sam II. Історія розгортається навколо Сема, знову повернувся в часі після виявлення групою вчених нових сил Ментала. Спочатку Крутий Сем прибуває в Єгипет, потім в Рим, борючись з ордами ворогів. Боси гри (по одному на обидва регіону) — схожі на перевертнів командири: Сирійський Сфінкс (Єгипет) і Вульф (Рим). Поборовшись з ними, Сем знаходить спосіб повернутися у свій час.

Serious Sam Classics: Revolution[ред. | ред. код]

Гра, спочатку почалася як любительська модифікація, проте потім отримала підтримку від Croteam. Два перших епізоду були об'єднані в одну гру, додано деяке нове озброєння і досягнення. Крім того, у зв'язку з тим, що служба GameSpy, силами якої працювала багатокористувацька гра через Інтернет в оригінальних іграх, припинила існування, мультиплеер Revolution був «реабілітований» з використанням платформи Steamworks.

Serious Sam VR: The Last Hope[ред. | ред. код]

Основна стаття: Serious Sam VR: The Last Hope

Ексклюзивна гра для окулярів віртуальної реальності.

Інді серія[ред. | ред. код]

Serious Sam Double D (XXL)[ред. | ред. код]

Основна стаття: Serious Sam Double D (XXL)

Сайд-скролінг шутер. Перша гра інді-серії Serious Sam від незалежних розробників, випущена за підтримки Croteam. Надалі Croteam випустили ще кілька проектів окремих студій. Сюжет розповідає гравцям про те, як Сем, за наказом командування, знову відправився в минуле, щоб знищити кілька озброєних загонів Ментала, які засіли в декількох часових епохах нашої планети, і знову врятувати людство. Гра виконана в двомірної мальованої графіку, в жанрі сайдскроллерного шутера. Нові пригоди Сема проходять у трьох часових епізодах: Стародавньому Єгипті, середньовічних Помпеях і доісторичному парку Юрського Періоду. Відмінною особливістю гри є пристрій Gunstaker, що дозволяє підбирати і одночасно стріляти з декількох видів зброї.

Serious Sam: Kamikaze Attack![ред. | ред. код]

Аркадна гра для мобільних платформ. У ній гравець грає за Безголового камікадзе, який намагається наздогнати Сема, попутно відбиваючись від його снарядів.

Serious Sam: The Random Encounter[ред. | ред. код]

Основна стаття: Serious Sam: The Random Encounter

Гра в жанрі RPG.

Serious Sam: The Greek Encounter[ред. | ред. код]

Інді-гра.

Serious sam's Bogus Detour[ред. | ред. код]

Інді-гра, top-down шутер.

I Hate Running Backwards[ред. | ред. код]

Інді-гра, top-down шутер з процедурної генерацією рівнів.

Serious Sam: Tormental[ред. | ред. код]

Інді-гра, top-down шутер.

Перевидання основних ігор[ред. | ред. код]

Рік Назва Платформа(и) Розробник
2003 Serious Sam Gold Edition Windows Croteam
2009 Serious Sam HD: The First Encounter Windows, Xbox 360
2010 Serious Sam HD: The Second Encounter
2017 Serious Sam VR: The First Encounter HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality Croteam VR
Serious Sam VR: The Second Encounter
Serious Sam 3 VR: BFE
Serious Sam Fusion Windows, macOS, Linux, HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality Croteam

Serious Sam Gold Edition[ред. | ред. код]

«Золоте» видання перших двох епізодів з рядом поліпшень. Також включає любительське додаток Dark Island і інші невеликі додатки (карти), відібрані розробниками.

Serious Sam HD: The First Encounter[ред. | ред. код]

Перевидання Serious Sam: The First Encounter з поліпшеною графікою.

Serious Sam HD: The Second Encounter[ред. | ред. код]

Перевидання Serious Sam: The Second Encounter з поліпшеною графікою. HD-версія The Second Encounter також отримала сюжетне доповнення Legend of the Beast.

Serious Sam VR: The First Encounter[ред. | ред. код]

Версія Serious Sam HD: The First Encounter спеціально для шоломів віртуальної реальності на платформі Serious Engine 2017.

Serious Sam VR: The Second Encounter[ред. | ред. код]

Версія Serious Sam HD: The Second Encounter спеціально для шоломів віртуальної реальності на платформі Serious Engine 2017.

Serious Sam 3 VR: BFE[ред. | ред. код]

Версія Serious Sam 3: BFE спеціально для шоломів віртуальної реальності.

Serious Sam Fusion[ред. | ред. код]

Перевидання Serious Sam HD: The First Encounter, HD: The Second Encounter, Serious Sam 3: BFE, а також їх VR-версій в єдиному збірнику. Доступно безкоштовно кожному власникові будь-якої з перерахованих ігор.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Croteam уже работает над Serious Sam 4. Overclockers.ru. Процитовано 2 грудня 2015.
  2. Головоломка The Talos Principle выросла из концепции Serious Sam 4. 3DNews. Процитовано 2 грудня 2015.
  3. Big Sam 4 news! Screenwriters confirmed!. Croteam. Процитовано 2 грудня 2015.
  4. Serious Sam's Bogus Detour footage and screenshots. Croteam. Процитовано 29 лютого 2016.
  5. Serious Sam Coming to VR With Explosive Action and Gore. GameSpot. Процитовано 14 червня 2016.
  6. Serious Sam VR: The Last Hope. Steam. Процитовано 14 червня 2016.
  7. Croteam and Binx: a very Croatian collaboration. GamesIndustry.biz. Процитовано 22 листопада 2016.
  8. Serious Sam: The First Encounter comes to VR on December 20. PCGamesN. Процитовано 18 грудня 2016.
  9. Две первые части Serious Sam для VR-шлемов вышли в Steam. 3DNews - Daily Digital Digest (рос.). Процитовано 5 квітня 2017.
  10. Serious Wednesday update! — Croteam. Croteam (амер.). 7 лютого 2017. Процитовано 16 лютого 2017.
  11. Serious Sam Fusion 2017 Rolls Into Public Beta - Phoronix. www.phoronix.com. Процитовано 21 березня 2017.
  12. Rumours were true, yes, it's a prequel to... страница SeriousSamFan в Facebook. Процитовано 29 лютого 2016.

Посилання[ред. | ред. код]