Степові відьми (пластовий курінь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
32-й Курінь УСП/УПС «Степові Відьми»
[[зображення:
Відзнака Куреня Степові Відьми
|150px|]]
Основна інформація
Країна Україна, Австралія, Канада
Засновано 1963
Засновники Таня Карпенко (Прадун), Наталка Равич (Берів), Зоя Карпенко (Каленюк), Ліда Барановська
Вебсайт my.plast.org.ua/vidmy
Гасло Сестринство – понад усе!
Вітання «Шару-шарі!»
відновники Марія Мудра (Олійник), Наталя Масяк, Наталя Друль, Уляна Овчар, Тетяна Бей
барви червоний, чорний
видання Мітла
Scouting пластовий портал

Степові Відьми – 32 пластовий курінь УСП/УПС

Заснування[ред. | ред. код]

Назва куреня отримала свій початок 1955 р. в Аделаїді (Австралія), коли чотири юначки назвали свій гурток «Відьми». Ці юначки були: Таня Карпенко (Прадун), Зоя Карпенко (Калинюк), Наталка Равич (Берів) та Ліда Барановська, яка скоро виступила з Пласту. 1957 року вступила до гуртка Орися Чубата (Судомляк). Ці чотири пластунки залишились «відьмами» дотепер. Коли дівчата перейшли в УСП, то зберегли назву «Відьми». 1963 р. на сходинах УСП, які скликала референт УСП Ірина Цюрак (Савчак), всі присутні вирішили долучитися до існуючого гуртка і згідно з вимогами правильника УСП, змінили назву на «Степові Відьми». У 1966 р. Ірина Савчак виїхала до Мельбурну і заснувала новий гурток «Відьом». Згодом загальне число членства перевищило п’ятнадцять осіб, і гурток «Степових Відьом» став діяти як курінь.

Після Ювілейної Міжкрайової Зустрічі в Аделаїді 1971 р., учасниця цього з’їзду, Зірка Радь заснувала новий відділ куреня в Канаді, а 1974 р. Муся Цюрак (Придун) з Аделаїди, заснувала новий відділ в Сіднеї. Курінь затвердила Головна Пластова Булава УПС 1975 року, і надала порядкове число 32. 2005 року, за 50 років після створення першого гуртка «Відьом», Наталя Масяк з Рудок (Україна) взялася за створення куреня в Україні. Установчі сходини відбулися 27 серпня 2005 р. у подвір’ї Вірменської церкви у Львові. Першими Відьмами в Україні стали: Наталя Масяк, Марія Олійник, Наталя Друль, Тетяна Бей, Уляна Овчар. 27 травня 2006 р. Крайова Пластова Рада України затвердила 32 курінь УСП «Степові Відьми».

Прикмети Степових Відьом (Степовідьомський стиль)[ред. | ред. код]

  • відьма мусить бути взірцевою пластункою, із зобов'язанням жити в Пласті і поза Пластом згідно з пластовими засадами і зреалізовувати набутий досвід в Пласті;
  • має проявляти життєрадісність, почуття дружби і гумору;
  • плекати красномовність;
  • дорогою самовдосконалення та самокритики формувати свій характер;
  • активно працювати задля власного розвитку та розвитку куреня.

Напрями праці[ред. | ред. код]

Курінні ступені[ред. | ред. код]

  1. Зеленуха (прихильниця куреня)
  2. Босорка
  3. Вчена відьма
  4. Родима відьма
  5. Відьма

Структура[ред. | ред. код]

Відьми, які живуть в одному місті утворюють круг.

Оберемок - це об'єднання куреня в межах країни. Керує куренем - Чарівне Коло. Це виконавчий орган куреня на терені краю. Чарівне Коло координує діяльність кругів.

А Шабаш - контролюючий орган куреня.

Великий Відьомський Злет (ВВЗ) – Курінна рада, законодавчий орган куреня.

Коло об’єднує Відьом на міжкрайових теренах.

Відьми у світі[ред. | ред. код]

Степові Відьми також працюють в діаспорі в таких країнах:

  • Австралія,
  • Сполучені Штати Америки.

Діяльність[ред. | ред. код]

Реферантура Етноплатстування[ред. | ред. код]

Це спеціалізована пластова реферантура, яку заснували Степові Відьми, зокрема Люба Журко у 2012 році. Головне завдання референтури: об’єднати зусилля пластунів та пластунок для впровадження цілісної програми поширення, пізнання та співтворення української культури для пластунів усіх уладів та в суспільстві поза межами організації.

Табір Етноколесо[1][ред. | ред. код]

Крайовий пластовий табір про сучасну українську культуру, який організовують Степові Відьми та Реферантура Етноплатсування. Його учасниками можуть бути пластуни з України та діаспори.

2012 Етноколесо. Календар на обрядовість. Коменданткою його була Люба Журко, а на сам табір учасники поїхали у славний Космач на Гуцульщину

2017 Етноколесо. Родина.[2] Комендантка - Ірина Угриновська. Відбувся в с.Яворів на Косівщині

2018 Етноколесо. Віз[3]. Естафету комендантів перейняла Оленка Боднарук, а табір "перекотився" на Тустань.

2019 Етноколесо. Дерево життя. Комендантка Оленка Боднарук.

2023 Етноколесо. Сучасна українська культура. Комендантка - Оксана Пужаковська (Ємець). Теми табору: дизайн, мистецтво, література, музика, блогінг, ремесла, українські роди та інше. Табір, який прагнув надихнути досліджувати та розвивати українську культуру щодня.

Посилання[ред. | ред. код]



  1. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 6 березня 2024.
  2. admin (12 серпня 2017). Відбувся крайовий апробаційний етнографічний табір «Етноколесо 2017». Пласт (укр.). Процитовано 6 березня 2024.
  3. admin (7 червня 2018). Крайовий апробаційний етнологічний табір «Етноколесо 2018» відбудеться 20-29 липня. Пласт (укр.). Процитовано 6 березня 2024.