Театральна (станція метро, Москва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°45′28″ пн. ш. 37°37′07″ сх. д. / 55.75778° пн. ш. 37.61861° сх. д. / 55.75778; 37.61861

Театральна
Замоскворіцька лінія
Загальні дані
Тип Пілонна глибокого закладення
Глибина закладення 33,9 м
Проєктна назва Площа Свердлова
Стара назва Площа Свердлова (до 5 листопада 1990 року)
Кількість 1
Тип острівна
Дата відкриття 11 вересня 1938
Архітектор(и) І. О. ФомІн, И. Е. Львов (рос.), М. Ф. Львов (рос.);Л. М. Поляков[1]
Інженер(и)-конструктор(и) А. Ф. Денищенко (рос.), Н. М. Комаров (рос.)[1]
Пересадка на Охотний Ряд,
Арбатсько-Покровська лінія Площа Революції
А: 38, 101, 144, 904, м1, м2, м3, м10, м27, с43, н1, н2, н6, н11, н12
Виходи до Охотний ряд, Театральний проїзд, Манежна площа, Нікольська
Час відкриття

вихід на Театральну площу: 5:30

вихід до Красної площі: 5:35
Час закриття 1:00
Код станції 032, ТЛ
Мапа
Замоскворіцька лінія
Ховрино
Оборотні тупики
Річковий вокзал
Водний стадіон
Войковська
Сокіл
Аеропорт
Динамо
   
Білоруська
Маяковська
Тверська
Театральна
   
Новокузнецька
   
Павелецька
   
Автозаводська
Коломенська
Каширська
Кантемировська
Царицино
Орєхово
Домодєдовська
Красногвардійська
Алма-Атинська

«Театральна» (рос. Театральная) — станція Замоскворіцької лінії Московського метрополітену. Розташована між станціями «Тверська» і «Новокузнецька», на території Тверського району Центрального адміністративного округу міста Москви.

«Театральна» — єдина станція Московського метро, що сполучена за допомогою переходу зі станціями «Охотний ряд» та «Площа Революції», що не мають власного суміжного переходу між собою. Крім того, власні виходи станції відсутні — вона сполучена з другорядними вестибюлями обох станцій через ті ж самі переходи. При русі поїздів як по Сокольницькій, так по Арбатсько-Покровській лініях, між собою пересадки не оголошуються. Тобто оголошується лише пересадка на саму «Театральну».

Історія[ред. | ред. код]

Відкрита 11 вересня 1938 року в складі дільниці «Сокіл»—«Площа Свердлова» (нині «Театральна») другої черги Московського метрополітену.

Вестибюлі й пересадки[ред. | ред. код]

Станція не має власних вестибюлів: північний ескалаторний хід виводить до загального аванзалу зі станцією «Охотний ряд», а південний — до загального вестибюля зі станцією «Площа Революції». Спочатку виходи зі станції використовувалися для переходу і вже до початку війни були перевантажені. 30 грудня 1944 року було відкрито новий прямий перехід з центру залу на станцію «Охотний ряд» Сокольницької лінії, а 9 травня 1946 року — прямий перехід із південного торця станції «Театральна» на станцію «Площа Революції» Арбатсько-Покровської лінії. При реконструкції центрального пересадного вузла в 1974 році було побудовано ще два переходи: з центру залу станції «Театральна» на станцію «Площа Революції» і з північного торця — на станцію «Охотний ряд». З 25 червня 2002 року по 25 грудня 2003 року південний вестибюль було закрито для заміни шести ескалаторів 1938 року випуску станцій «Театральна» і «Площа Революції».

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Схема колійного розвитку станції Театральна

Станція з колійним розвитком — 5 стрілочних переводів, пошерсний і протишерсний з'їзди і одноколійна СЗГ до Арбатсько-Покровської лінії.

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — пілонна трисклепінна (глибина закладення — 33,9 метра). Побудована за типовим проектом. Діаметр центрального залу — 9,5 м, бічних 8,5 м оброблення з чавунних тюбінгів. Автор проекту — I. О. Фомін. Завершував будівництво станції його учень Л. М. Поляков.

Пересадки[ред. | ред. код]

Оздоблення[ред. | ред. код]

Колійні стіни і потужні пілони станції оздоблено світлим прохорово-баландінським мармуром. Спочатку підлога нагадувала шахову дошку, по жовтих і чорним плитах граніту, але у 1970-і жовті плити були замінені на сірі, що спотворило вигляд станції. Круглі мармурові стовпи з канелюрами на кутках пілонів, кришталеві світильники в бронзовій оправі надають центральній частині залу урочистий вигляд. Склепіння центрального залу прикрашено кесонами і майоліковими барельєфами на тему театрального мистецтва народів СРСР (скульптор М. Я. Данько, виготовлені на Ленінградському фарфоровому заводі). Значення їх для тематичного оформлення станції зросла при перейменування станції в «Театральну». У північному торці залу перебував бюст Я. М. Свердлова (скульптор А. П. Шликов), від якого залишився лише постамент.

Станція у цифрах[ред. | ред. код]

  • Код станції — 032.
  • Час відкриття станції для входу пасажирів: вихід на Театральну площу — о 5 годині 30 хвилин, вихід до Красної площі — о 5 годині 35 хвилин, час закриття — о 1 годині ночі.
  • Таблиця часу проходження першого поїзда через станцію
ПонеділокП'ятниця
(чч:мм:сс)
СуботаНеділя
(чч:мм:сс)
По непарних числах
По парних числах
У бік станції

«Річковий вокзал»

5:49:15 5:49:15
5:49:15 5:49:15
У бік станції

«Красногвардійська»

5:42:25 5:42:30
5:42:25 5:42:30

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Над рейками в бік «Червоногвардійської» три містки, але працюють тільки два. Раніше працювали всі три, але після побудови другого переходу на «Охотний ряд» одні сходи розібрали.
  • Якщо піднятися на ескалаторі в коридор ведучий до загального вестибулю зі станцією «Охотний ряд», то відразу за ескалатором на лівій стіні буде пам'ятна табличка про те, коли ця станція була введена в дію. Назва станції на табличці — «Площа Свердлова».
  • Якщо придивитися до напису назви станції на колійній стіні, то можна помітити сліди від літер, що складали стару назву станції: «Площа Свердлова».

Фотографії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Театральная. Офіційний сайт Московського метрополітену. Архів оригіналу за 23 грудня 2012. Процитовано 21 грудня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]


Попередня станція Лінія Наступна станція
Тверська   Замоскворіцька лінія   Новокузнецька