830-ті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
IX століття: 831—840 роки

830 · 831 · 832 · 833 · 834 · 835 · 836 · 837 · 838 · 839

Раннє Середньовіччя  • Епоха вікінгів  • Золота доба ісламу  • Реконкіста

Геополітична ситуація[ред. | ред. код]

У Східній Римській імперії правив Феофіл. Франкське королівство очолював імператор Людовик Благочестивий. Північна частина Апенніського півострова належала Каролінзькій імперії, Папа Римський управляв Римською областю, на південь від неї існувало кілька незалежних герцогств, Візантія зберігала за собою деякі території на півночі та півдні Італії. Більшу частину Піренейського півострова займав Кордовський емірат, на північному заході лежало християнське королівство Астурія, Іспанська марка була буферною зоною між Каролінзькою імперією та Аль-Андалусом. Вессекс підкорив собі більшу частину Англії. Існували слов'янські держави Перше Болгарське царство, Моравське князівство та Нітранське князівство, з 833 Велика Моравія, та Блатенське князівство.

В арабському халіфаті тривало правління Аббасидів, в Магрибі та Іспанії існували незалежні мусульманські держави. У Китаї продовжувалося правління династії Тан. Буддійська держави Пала займала значну частину Індії. В Японії продовжувався період Хей'ан. У степах між Азовським морем та Аралом існував Хазарський каганат. Єнісейські киргизи знищили Уйгурський каганат.

На території лісостепової України в IX столітті літописці згадують слов'янські племена білих хорватів, бужан, волинян, деревлян, дулібів, полян, сіверян, тиверців, уличів. У Північному Причорномор'ї співіснують різні кочові племена, зокрема булгари, хозари, алани, авари, тюрки, угри, кримські готи. Херсонес Таврійський належить Візантії.

Події[ред. | ред. код]

Народились[ред. | ред. код]

Померли[ред. | ред. код]