Abies homolepis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abies homolepis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялиця (Abies)
Вид:
A. homolepis
Біноміальна назва
Abies homolepis
Siebold & Zucc., 1842

Abies homolepis (ялиця Нікко[1]) — вид ялиць родини соснових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: Японія (Хонсю, Кюсю, Сікоку). Це один з видів високих гір у центральній частині Японських островів Хонсю, Кюсю і Сікоку. На півдні росте від 1100 м до 1800 м над рівнем моря, на Хонсю між 700 м і 2000 м. Ґрунти середньо-вологі, отримані з вулканічних порід і звичайно добре дреновані. Клімат прохолодний і вологий. Утворює чисті поселення, або росте в суміші з Abies veitchii та / або Larix kaempferi, але на більш низьких висотах росте в змішаних хвойно-листяних лісах, з, наприклад, Fagus crenata, Quercus crispula, Betula grossa, Tsuga diversifolia, Thuja standishii, Pinus densiflora. Abies firma замінює А. homolepis нижче 1100 метрів.

Морфологія[ред. | ред. код]

Пірамідальне дерево 25–40 м висотою, 1–5 м в обхваті, з горизонтальними гілками. Кора сірувато-коричнева. Бруньки конічні, частково приховані листям, шоколадно-коричневі з білою смолою, 10–14 мм в діаметрі. Листки блискучі темно-зелені зверху, блакитно-білі знизу, 1–3 см в довжину і 2–2,5 мм ширину, верхівки тупі або розщеплені. Чоловічі стробіли яйцеподібні, жовтувато-зелені, тичинки темно-фіолетовий, 1,4 см довжиною і 7 мм завширшки. Жіночі шишки циліндричні, вершини округлі, смолисті, колір спочатку темно-фіолетовий потім коричневий, 7–10 см в довжину і 3–4 см завширшки. Насіння сірувате, 1,8 см довжиною.

Використання[ред. | ред. код]

Не є важливим деревом деревини бо діапазон обмежений, і росте на великих висотах. Саджається як декоративне дерево в Японії, а також в Європі, де A. homolepis є одним з найменш вимогливих видів роду. Кілька сортів відомі в Японії, а також у Європі (незалежно отримані), в основному це карликові форми, які підходять для японських садів або рокаріїв (кам'яних садів).

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Оскільки значення як деревини низьке є багато відносно великих субпопуляцій в центральній частині Хонсю. Проте, Cervus nippon є серйозною проблемою, зменшуючи регенерацію, а іноді й вбиваючи великі дерева через здирання кори. Більшість місць зростання виду в даний час принаймні, захищені від рубок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]