Abies fabri

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abies fabri
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялиця (Abies)
Вид:
A. fabri
Біноміальна назва
Abies fabri
(Mast.) Craib, 1919

Abies fabri (ялиця Фабера[1]) — вид ялиць родини соснових.

Підвиди[ред. | ред. код]

Є два підвиди:

  • Abies fabri subsp. fabri. Центральна і західна частини провінції Сичуань, в районах з важкими літніми мусонними опадами.
  • Abies fabri subsp. minensis. Північно-Західний Сичуань, з дещо сухим кліматом.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Ендемік заходу провінції Сичуань, Китай. Чисельність населення оцінюється в багато тисяч але в фрагментованих лісах на вершинах гір або верхів'ях. Росте в середній і нижній течії річки Даду, долині річки Ціньі, на Емейшані, і горах Даляні й Сяолян, на 2000—3100(3600) м. В основному утворює чисті поселення або великі змішані ліси разом з Picea likiangensis, Tsuga chinensis, бамбука (Sinarundaria), різних видів Rhododendron та інших чагарників. Клімат холодний і вологий із середньою річною температурою 3-8° С і середньорічною опадів > 2000 мм. Цей вид дуже тіньовитривалий, але регенерація краще відбувається на сонячних або напівзатінених схилах.

Морфологія[ред. | ред. код]

Ялиця в тумані

Дерева до 40 м у висоту і 100 см діаметром на рівні грудей. Кора сіра або темно-сіра, шарувата. Листки яскраво-зелені, лінійні, розміром 1,5—3 см × 2—2,5 мм, вершини виїмчасті або тупі, з 2 білими смугами на нижній поверхні. Насіннєві шишки злегка сизуваті, овально-циліндричні, розміром 6—11 × 3—4,5 см. Насіння вузько еліпсоїдне, 1,3-1,6 см у довжину в тому числі з чорно-коричневими, клиноподібними крилами. Запилення відбувається у травні, насіння дозріває в жовтні.

Використання[ред. | ред. код]

Не відомо, чи є комерційно важливим деревом деревини, імовірно через обмеженість зростання. Можливо, локально використовується для будівництва. Він рідкість у вирощуванні і в основному обмежується дендраріями та ботанічними садами.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Кислотні дощі є найбільш серйозною загрозою для виду, в результаті чого зниження або смерть дерев, спостерігається на Емейшані. Гора Емейшань є одною з головних «святих гір» в китайському буддизмі, отже цей вид користується захистом від експлуатації. Уряд Китаю також нещодавно ввів заборону вирубок в західному Китаї.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]