Abies hidalgensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abies hidalgensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялиця (Abies)
Вид:
A. hidalgensis
Біноміальна назва
Abies hidalgensis
Debreczy, Rácz & Guízar, 1995

Abies hidalgensis (ялиця Ідальго[1], ісп. Abete de Hidalgo) — вид ялиць родини соснових. Видовий епітет вказує на мексиканський штат Ідальго, де вид був уперше зібраний.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: Мексика (Ідальго). Типова місцевість знаходиться в крутій ущелині в горах Сьєрра-Мадре на висоті бл. 2000-2300 м. Росте в хмарному лісі разом з Alnus firmifolia, Buddleia cordata, Cupressus lusitanica, Pinus patula, Pinus teocote, Sambucus mexicana і т.д.

Опис[ред. | ред. код]

Дерево з прямим стовбуром і конічною кроною. Кора гладка, світло-сіра, з віком стає товстою, тріщинуватою в нерегулярних великих пластинах, з червоною внутрішньою корою. Листяні бруньки невеликі, частково приховані, злегка смолисті, з до 15 трикутними лусочками. Листя блискуче темно-або тьмяно сіро-зелене, м'яко-гнучке (тіньове листя) або товсте, соковите (листя осоння), лінійне, вигнуте трохи вниз або вперед, розміром (1)3–5(6) см × 1,5 мм, вершина виїмчаста.

Пилкові шишки бічні, 10–12 мм довжиною на 3 мм стеблах. Насіннєві шишки бічна, прямостоячі, на 4–10 мм квітконосах, циліндричні, довжиною 6,5–8 см, шириною 3,5–4 см, зелені, з тупо закругленими вершинами. Насіння вузько трикутні зі світлими жовтувато-сірими крилами.

Використання[ред. | ред. код]

Використання не зафіксовано для цього виду.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрози не були визначені. Великі пожежі можуть поставити вид у крайню небезпеку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]