Abies nephrolepis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abies nephrolepis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялиця (Abies)
Вид:
A. nephrolepis
Біноміальна назва
Abies nephrolepis
(Trautv. ex Maxim.) Maxim., 1866

Abies nephrolepis (ялиця маньчжурська[1]) — вид ялиць родини соснових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Китай (Хебей, Хейлунцзян, Цзілінь, Ляонін, Шеньсі); Корейська Народно-Демократична Республіка; Російська Федерація (Амурська, Хабаровськ, Приморьє). Це є одним з видів з низько- і середньо- високих гір, розташованих на висоті від 500 м до 700 м над рівнем моря у Сибіру на північній межі ареалу, та між 750 м і 2000 м над рівнем моря на північному сході Китаю. Цей вид росте на різних добре осушених гірських ґрунтах. Клімат холодний, з коротким, прохолодним і вологим літом і тривалою холодною зимою. Велика частина річних опадів це сніг. Зазвичай пов'язаний з іншими хвойними, наприклад Pinus koraiensis і Picea jezoensis; також з Pinus pumila і Juniperus sabina var. davurica на височинах (приморські провінції Далекого Сходу); у глибину континенту з Picea obovata, Larix gmelinii, Pinus sibirica чи Abies sibirica. Betula і Sorbus amurensis основні пов'язані широколисті дерева.

Морфологія[ред. | ред. код]

шишка

Вічнозелене однодомне дерево 30–35 м заввишки і 100—120 см діаметром на рівні грудей з круглим циліндричним стовбуром. Гілки першого порядку горизонтальні (висхідні у верхній частині крони, опущені в нижній); гілки другого порядку горизонтальні, щоб сформувати конічну або овальну крону, що ущільнюється і може стати нерівною у міру старіння дерева. Кора спочатку гладка, від світло-сірого до сіро-коричневого кольору, розтріскується й темніє з віком. Листки тьмяні сіро-зелені, розміром 1–2.5(3) см × 2 мм, лінійні, на вершині від зубчастих до загострених.

Пилкові шишки бічні, жовто-зелені. Насіннєві шишки бічні, прямостоячі, циліндричні, тупі, розміром 4,5–7,5 × 2–3,5 см, фіолетові під час зрілості тьмяно-коричневі. Насіння обернено-яйцювато-клиноподібне, розміром 5 × 3 мм, чорне, з короткими чорнуватими 6 × 5 мм розміром крилами.

Використання[ред. | ред. код]

Є важливим дерево деревини на північному сході Китаю і в Кореї. Його деревина використовується в столярних цілях і для фанери і шпону. У садівництві, він був введений у Великій Британії в 1908 році з ботанічного саду в Санкт-Петербурзі. Залишається рідко представленим у садівництві видом, який чутливий до впливу пізніх весняних заморозків у країнах з атлантичним морським кліматом.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Вирубка є головною загрозою. Частини ареалу цього виду є на території охоронних районів, але більша частина знаходиться за межами таких.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]