Abies yuanbaoshanensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abies yuanbaoshanensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялиця (Abies)
Вид:
A. yuanbaoshanensis
Біноміальна назва
Abies yuanbaoshanensis
Lu Y.J. et Fu L.K., 1980

Abies yuanbaoshanensis (ялиця юанбаська, кит. 元宝山冷杉 (yuan bao shan leng shan)) — вид ялиць родини соснових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Китай (Гуансі). Типове місце зростання знаходиться на горі Юанбао на 1700-2050 м над рівнем моря. Найвищі гори в Гуансі мають дуже прохолодний, вологий клімат, з річною кількістю опадів більше 2000 мм. Літо прохолодне і хмарне, зими тривають чотири-п'ять місяців і приносять рясний сніг з грудня по березень. Цей вид зустрічається у змішаних листяно-хвойних лісах з іншими хвойними (наприклад, Tsuga chinensis) і з широколистих дерев переважають члени родини Fagaceae; дерева Abies дуже розкидані.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерева до 25 м заввишки; стовбур до 60 см діаметром; кора темно-червоно-коричнева, нерегулярно тріщинувата; зимові бруньки коричнево-червоні, конічні, дуже смолисті. Листки лінійні, розміром 1-2.7 см × 1.8-2.5 мм, з 2 білими смугами на нижній стороні, вершина виїмчаста. Насіннєві шишки зелені або жовто-зелені, дозрівши світло-коричнево-жовті, циліндричні, розміром 8-9 × 4,5-5 см. Насіння темно-червоно-коричневе смолисте, бл. 1 см; крила клиноподібні, приблизно у 2 рази довші насіння. Запилення відбувається в травні, насіння зріє в жовтні.

Використання[ред. | ред. код]

Використання не зафіксовано для цього виду.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей вид має дуже обмежене поширення, віддалений від інших видів, і відомий тільки по одній невеликій площі в провінції Гуансі. На популяцію вплинула сувора зима в 2008 році і ряд дерев загинуло. Населення живе в межах території, що охороняється.

Посилання[ред. | ред. код]