Abies delavayi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abies delavayi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялиця (Abies)
Вид:
A. delavayi
Біноміальна назва
Abies delavayi
Franch., 1899

Abies delavayi (ялиця Делавея[1], кит. 苍山冷杉) — вид ялиць родини соснових. Вид названий на честь його першовідкривача, Пера Жан-Марі Делавея (фр. Père Jean Marie Delavay, 1834—1895), французького місіонера, мандрівника і ботаніка, який зібрав вид на 3500-4000 м на горах Цаншань біля м. Далі.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Abies chensiensis ssp. chensiensis
  • Abies chensiensis ssp. salouenensis
  • Abies chensiensis ssp. yulongxueshanensis

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: південно-західний Китай (Тибет, Юньнань); північно-східна Індія (Аруначал-Прадеш); північна М'янма; В'єтнам. Росте між 2400 м і 4300 м над рівнем моря, але, як правило, від 3000 м до 4000 м, зазвичай на північних схилах. Ґрунт сіро-коричневий гірський підзолистий. Клімат різко вологий, з прохолодним літом і холодною, сніжною зимою (річна кількість опадів коливається від 1000 мм до 3000 мм і більше). Росте в суміші з іншими хвойними, такими як Picea likiangensis, Picea brachytyla var. brachytyla, або в чистих насадженнях ближче до межі дерева. На більш низьких висотах іноді змішується з Tsuga chinensis, Tsuga dumosa, Juniperus formosana і широколистими деревами, наприклад Betula albosinensis, Betula platyphylla var. szechuanica, Quercus semecarpifolia. А. delavayi, однак, менше поширений, ніж А. forrestii.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерево до 25 м заввишки; стовбур до 1 м діаметра; кора сіро-коричнева, груба, поздовжньо розщеплена, крона пірамідальна; зимові бруньки кулясті, смолисті. Листки яскраво-темно-зелені, лінійні, розміром 1.5–3 см × 1.7–2.5 мм. Насіннєві шишки коротко черешчаті, чорні у зрілості, тьмяні, циліндричні або яйцювато-циліндричні, розміром 6–11 × 3–4 см. Насіння обернено-яйцювате; крила коричневі, клиноподібні. Запилення відбувається в травні, насіння дозріває в жовтні.

Використання[ред. | ред. код]

Деревина використовується як пиломатеріал і будівельний брус, до того ж ще для меблів та паперу. З кори може бути витягнутий танін.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Лісозаготівлі торкнулася багато районів, хоча з введенням заборони на лісозаготівлю в 1998 році ця проблема зменшується.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]