Centipede (відеогра)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Centipede)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Centipede
Розробник Atari, Inc.d[1]
Видавець Atari, Inc.d, Atari і Superior Softwared
Дистриб'ютор PlayStation Store і App Store
Жанр(и) shoot 'em up
Платформа Atari 2600, Atari 5200, Atari 7800, Windows, Commodore 64, PlayStation, iOS, Game Boy, Game Boy Color, PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation Vita, PlayStation TVd, BBC Microd і ColecoVision
Дата випуску червень 1981, 3 листопада 2010, 1983 і 1982
Режим гри однокористувацька гра
Творці
Ігродизайнер(и) Ed Loggd і Дона Бейлі[2]
Програміст(и) Дона Бейлі і Richard M. P. Hansond
Centipede[d]
Наступна гра Millipeded
CMNS: Centipede у Вікісховищі

Centipedeангл. сороконіжка) — аркадна гра з фіксованим шутером 1981 року, створена та опублікована Atari, Inc. Розроблена Доною Бейлі та Едом Лоґґом[en], це була одна з найбільш комерційно успішних ігор часів золотої доби аркадних відеоігор[en] і одна з перших зі значною кількістю гравців серед жінок. Головне завдання — розстріляти всі сегменти багатоніжки, яка крутиться по ігровому полю. 1982 року вийшло аркадне продовження — Millipede.

Centipede перенесено на Atari 2600, Atari 5200, Atari 7800 і 8-бітове сімейство Atari. Під маркою Atarisoft[en] гра продавалася для Apple II, Commodore 64, ColecoVision, VIC-20, IBM PC (як самозавантажувальний диск), Intellivision і TI-99/4A[3]. Superior Software[en] опублікувала порт для BBC Micro[en]. Також створено версії для Game Boy і Game Boy Color, та версію для Game.com, розроблену Handheld Games[en] і опубліковану Tiger Electronics[en].

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Файл:Centipede arcade.png
Нова гра з сороконіжкою вгорі та павуком унизу праворуч.

Гравець керує маленьким комахоподібним стрільцем (англ. Bug Blaster). Його переміщують внизу екрана за допомогою трекбола та стріляють маленькими дротиками в сегментовану сороконіжку, що просувається від верхньої частини екрана через поле з грибами. Кожен сегмент сороконіжки після влучення стає грибом; постріл в один із середніх сегментів розколює сороконіжку в цій точці на дві частини. Кожна частина продовжує рух незалежно, причому в задньої частини проростає власна голова. Якщо знищено голову сороконіжки, наступний сегмент перетворюється на голову. Влучення в голову приносить 100 очок, а в інші сегменти — 10. Сороконіжка починає рух у верхній частині екрана, рухаючись ліворуч або праворуч. Торкнувшись гриба або досягши краю екрана, вона опускається на один рівень і змінює напрямок руху. Гравець може знищувати гриби (1 очко за кожен), стріляючи по них, але для знищення кожного потрібно 4 постріли. На вищих рівнях екран може ставати все більш заповненим грибами через дії гравця/ворога, що змушує сороконіжку спускатися швидше.

Аркадний автомат

Коли сороконіжка досягає нижнього краю екрана, вона залишається в зоні гравця, а збоку періодично з'являються односегментні сороконіжки з головою. Це триває, доки гравець не видалить і початкову сороконіжку, і всі голови. Коли всі сегменти сороконіжки знищено, у верхній частині екрана з'являється інша. Початкова сороконіжка має 10 або 12 сегментів, включно з головою; кожна наступна сороконіжка на один сегмент коротша і супроводжується однією окремою головою, яка рухається швидше. Ця схема продовжується, поки всі сегменти не стануть окремими головами, після чого повторюється з однією багатоніжкою повної довжини.

Гравець також стикається з іншими «істотами». Час від часу вертикально падають блохи і зникають, торкнувшись нижньої частини екрана, залишаючи на своєму шляху грибний слід, коли в зоні руху гравця лише кілька грибів; вони коштують 200 очок, і для знищення потрібно два постріли. Павуки зигзагоподібно пересуваються зоною гравця та їдять деякі гриби; вони коштують 300, 600 або 900 очок, залежно від того, наскільки близько гравець стріляє. Скорпіони рухаються по екрану горизонтально, перетворюючи кожен гриб, до якого торкаються, на отруйний гриб. Скорпіони найцінніші серед усіх ворогів — по 1000 очок кожен. Багатоніжка, торкнувшись отруйного гриба, атакує вниз аж до дна, а, досягши його, повертається до нормальної поведінки. Ця «отруєна» багатоніжка може бути як корисною, так і шкідливою для гравця; він може швидко знищити їх, коли вони спускаються вниз, і, разом з тим, може бути дуже складно уникнути їх, особливо якщо вони вже розділені на кілька сегментів.

Стрілець знищується при влученні будь-яким ворогом, після чого будь-які отруйні або частково пошкоджені гриби повертаються до нормального стану. За кожен відроджений гриб нараховується 5 очок. За кожні 12 000 очок надається додаткове життя.

Розробка[ред. | ред. код]

Дона Бейлі та Ед Лоґґ розробили Centipede для Atari[4]. Логг, супервізор, сказав, що він займався дизайном, тоді як Бейлі виконала приблизно половину програмування[5]. Бейлі була однією з небагатьох жінок-програмістів ігор у галузі[6]. Лоґґ заявив, що гра призначалась для залучення жінок-гравців; він вважав, що його дизайн не був упередженим за статтю, на відміну від бойових чи спортивних ігор. Бейлі сказав: «Я дуже люблю пастель… Я справді хотіла, щоб це виглядало по-іншому, щоб було візуально захопливим»[7][5]. Бейлі нещодавно відкрила для себе відеоігри, коли почула пісню «Space Invader» (1979) групи The Pretenders, а потім зіграла в Space Invaders (1978), при цьому вона була однією з небагатьох американських жінок того часу, які мали досвід програмування мовою асемблера[8].

Реакція[ред. | ред. код]

8-розрядний комп'ютерний картридж Atari (1982)

Centipede була однією з чотирьох найприбутковіших аркадних ігор 1982 року в Сполучених Штатах разом із Ms. Pac-Man, Pac-Man і Donkey Kong[9]. Протягом 1982—1983 років продано 1 475 240 картриджів з портом Atari VCS Centipede, вона стала 11-ю грою Atari за числом продажів[en][10].

Це також була одна з перших аркадних відеоігор для ігрових автоматів, яка мала значну кількість гравців серед жінок[11][12]. How to Win Video Games (1982) підрахував, що половина Centipede гравців і 60 % гравців Pac-Man були жінками, тоді як 95 % гравців Defender були чоловіками[13].

1983 року читачі Softline[en] назвали Centipede дев'ятою в списку тридцяти найпопулярніших 8-розрядних програм Atari[14]. Гра здобула нагороду як «Найкраща комп'ютерну екшн-гра 1984 року» на 5-й щорічній церемонії вручення нагород Arkie Awards[en], де судді сказали, що дехто «вважає, що картридж Atari [Centipede] — найкраще видання домашньої аркади, яке ви можете купити» (англ. some "insist that [the Centipede] Atari cartridge is the best home-arcade edition you can buy")[15]:28. Девід Г. Ал із Creative Computing[en] Video & Arcade Games сказав, що версія для Atari 5200 була «чудовою розвагою»[16].

1984 року в огляді версії гри для Apple II в журналі Video[en] Білл Кункель[en] і Арні Кац прокоментували, що «графічні обмеження Apple обмежують стиль» і висловили розчарування «млявим» інтерфейсом гри з керуванням трекболом[17].

1995 року журнал Flux[en] поставив аркадну версію на 15-е місце в своєму списку «100 найкращих відеоігор»[18]. 1996 року журнал Next Generation згадав аркадну версію під номером 84 у своєму списку «100 найкращих ігор усіх часів», виділивши класну концепцію, керування трекболом і те, що вона достатньо доступна, щоб «будь-яка людина на планеті могла грати в неї достатньо добре, насолоджуючись цим», але «достатньо складна, щоб стати викликом навіть чудовим геймерам»[19].

2020 року The Strong National Museum of Play[en] включив Centipede до Всесвітньої зали слави відеоігор[en][20].

Спадщина[ред. | ред. код]

Перевидання[ред. | ред. код]

Сиквели та ремейки[ред. | ред. код]

1982 року продовженням Centipede стала Millipede.

1992 року Atari Games до свого 20-річчя розробила прототип аркадної гри під назвою Arcade Classics[en], яка включає Missile Command 2 і Super Centipede з режимом для двох гравців[23].

Dark Science розробляла тривимірну фентезійну рольову гру, засновану на оригінальній грі, для Atari Jaguar CD[en] під робочою назвою Centipede 2000[24]. Сирцевого коду проєкту більше не існує, і єдиним доказом його існування є короткий відеоролик від розробника[25][26][27].

1998 року, після придбання інтелектуальної власності Atari, якою тоді володіла JT Storage[en], Hasbro Interactive випустила нову версію гри для Microsoft Windows, PlayStation, Dreamcast і Mac OS. Вона дуже відрізняється від оригіналу: тривимірна графіка, вільне переміщення картою та кампанія, яку можна грати в одиночному або багатокористувацькому режимі.

2011 року Atari SA випустила Centipede: Infestation[en] для Nintendo 3DS і Wii.

2020 року GameTaco випустила Centipede: Cash Blast для iOS[28].

29 вересня 2021 року випущено оновлену версію гри з ексклюзивним вмістом під назвою Centipede: Recharged для Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Google Stadia та Atari VCS.

Клони[ред. | ред. код]

Концепцію Centipede широко клоновано, особливо для домашніх систем.

Аркадні клони[ред. | ред. код]

  • War of the Bugs or Monsterous Manouvers [sic] у Mushroom Maze від Food and Fun Corp./Armenia Ltd 1981 року[29].
  • Jackler від Konami 1982 року[30].
  • Slither від GDI 1982 року; портовано на ColecoVision[31].

Клони для домашніх систем[ред. | ред. код]

В культурі[ред. | ред. код]

1983 року Milton Bradley[en] випустила настільну гру за мотивами відеогри. У настільній грі двоє гравців змагаються за те, щоб першим дістатися до домашньої бази суперника з сороконіжкою. Кожен гравець може використовувати бластер, а також скорпіона та павука, щоб уповільнити просування сороконіжки суперника[43]. 2017 року IDW Publishing опублікувала нову настільну гру на основі Centipede[44].

1989 року на стороні 2 третього випуску касети Negativland[en], The Weatherman (SSTC902), з'явилася розповідь з описом оригінальної гри, яка складалася з фрагментів живої радіопередачі Over the Edge періоду між 1982 і 1984 роками. Оповідачем може бути Ед Лоґґ[45].

Американський інді-рок-гурт Strokes використав рекламне оформлення гри для свого синглу Reptilia[en] 2003 року.

Centipede з'являється у фільмі Пікселі[46].

У травні 2016 року Emmett/Furla/Oasis Films уклали угоду про партнерство з Atari щодо виробництва та фінансування фільмів «Сороконіжка» (англ. Centipede) та «Ракетне командування» (англ. Missile Command)[47].

Dynamite Entertainment випустила обмежену серію коміксів, засновану на Centipede, прем'єра випуску № 1 відбулася в липні 2017 року[48].

Змагання[ред. | ред. код]

Гру обрано для фінального раунду чемпіонату світу Atari 1981 року, який проводить Tournament Games International. Серед чоловіків чемпіоном став Ерік Гіннер, а серед жінок — Ок-Су Хан[49].

1 серпня 1984 року Джим Шнайдер зі США встановов світовий рекорд в аркадній версії Centipede — 16 389 547 очок[50].

5 листопада 2000 року Дональд Гейс із Віндема (Нью-Гемпшир) встановив світовий рекорд згідно з правилами турніру в аркадній версії Centipede — 7 111 111 очок[51][52].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б https://www.pcmag.com/feature/263815/the-feminine-side-of-game-design-10-female-game-designers/6
  3. TI-99/4A-Pedia: Centipede. Процитовано 6 червня 2020.
  4. Ortutay, Barbara (30 червня 2012). Dona Bailey, a rare female programmer in Atari's early days, recalls birth of 'Centipede'. VancouverDesi.com. Associated Press / DesiWireFeed. Архів оригіналу за 9 жовтня 2012. Процитовано 15 липня 2012.
  5. а б Rouse, Richard III (2010). Chapter 6: Interview: Ed Logg. Game Design: Theory and Practice. Jones & Bartlett Learning. с. 93—94. ISBN 9781449633455.
  6. Burnham, Van (2001). Supercade: a visual history of the videogame age 1971-1984. Cambridge, MA: MIT Press. с. 220. ISBN 0-262-02492-6. Архів оригіналу за 19 грудня 2008. Процитовано 14 грудня 2008.
  7. Krueger, Anne (March 1983). Welcome to the Club. Video Games. с. 51. Процитовано 26 травня 2014.
  8. The Unsung Female Programmer Behind Atari's Centipede. Vice. Процитовано 14 грудня 2019.
  9. 1982 Jukebox / Games Route Survey. Cash Box. Cash Box Pub. Co. 20 листопада 1982. с. 53.
  10. Cartridge Sales Since 1980. Atari Corp.
  11. Kent, Steven (2001). From Pong to Pokémon and beyond: The Ultimate History of Video Games: the story behind the craze that touched our lives and changed the world. Roseville, California: Prima Publishing. с. 160–162. ISBN 0-7615-3643-4.
  12. Girl Power. Electronic Gaming Monthly. № 103. Ziff Davis. February 1998. с. 86.
  13. How to Win Video Games. Pocket Books. 1982. с. 83—84, 87. ISBN 0-671-45841-8.
  14. The Most Popular Atari Program Ever. Softline. March 1983. с. 44. Архів оригіналу за 29 липня 2014. Процитовано 28 липня 2014.
  15. Kunkel, Bill; Katz, Arnie (February 1984). Arcade Alley: The 1984 Arcade Awards, Part II. Video. Т. 7, № 11. Reese Communications. с. 28—29. ISSN 0147-8907.
  16. Ahl, David H. (Spring 1983). Atari 5200 Advanced Game System. Creative Computing Video & Arcade Games. с. 46. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 6 листопада 2017.
  17. Kunkel, Bill; Katz, Arnie (March 1984). Arcade Alley: We Still Want Action. Video. Т. 7, № 12. Reese Communications. с. 23. ISSN 0147-8907.
  18. Top 100 Video Games. Flux. Harris Publications (4): 27. April 1995.
  19. Top 100 Games of All Time. Next Generation. № 21. Imagine Media. September 1996. с. 43.
  20. Centipede. The Strong National Museum of Play. The Strong. Процитовано 6 травня 2022.
  21. [1][недоступне посилання з 01.07.2009]
  22. glu games - Centipede. 6 жовтня 2007. Архів оригіналу за 6 жовтня 2007. Процитовано 9 лютого 2011.
  23. Arcade Classics Videogame by Atari Games (1992) - The International Arcade Museum and the KLOV. Arcade-museum.com. Процитовано 9 лютого 2011.
  24. Willard (4 листопада 2014). Canceled Centipede RPG on Atari Jaguar CD. racketboy.com. Процитовано 28 жовтня 2018.
  25. Willard (4 травня 2003). Centipede 2000. AtariAge. Процитовано 22 вересня 2018.
  26. Reutter, Hans (19 листопада 2000). Unreleased Or Unfinished Jaguar Games - Centipede 2000 (working title). cyberroach.com. Архів оригіналу за 2 квітня 2018. Процитовано 22 вересня 2018.
  27. Centipede 2000 for Atari Jaguar - Engine demo. 24 січня 2014.
  28. Atari Centipede: Cash Blast by Game Taco, Inc.
  29. War Of The Bugs Videogame by Food and Fun Corp./Armenia Ltd. (1981) - The International Arcade Museum and the KLOV. Arcade-museum.com. Процитовано 9 лютого 2011.
  30. Jackler Videogame by Konami (1982) - The International Arcade Museum and the KLOV. Arcade-museum.com. Процитовано 9 лютого 2011.
  31. Classic Game Room reviews COLECOVISION ROLLER CONTROLLER (YouTube) (YouTube). Lord Karnage. 2008. Подія сталася на 4:45. Процитовано 2 квітня 2014.
  32. Bio and Gameography of Jim Nitchals (Bug Attack, Microwave, Teleport...). Game Designers Remembered. Архів оригіналу за 22 серпня 2016. Процитовано 13 липня 2016.
  33. Bug Off!. Atari Mania. Архів оригіналу за 29 серпня 2016. Процитовано 13 липня 2016.
  34. а б Linzmayer, Owen; Ahl, David H. (Spring 1983). TRS-80 Color Computer Games. Creative Computing Video & Arcade Games. 1 (1): 104. Архів оригіналу за 26 лютого 2011. Процитовано 9 лютого 2011.
  35. Megalegs. Atari Mania. Архів оригіналу за 29 серпня 2016. Процитовано 13 липня 2016.
  36. VIC-20 Cartridge Software Reviews. Zimmers.net. Архів оригіналу за 9 червня 2011. Процитовано 9 лютого 2011.
  37. Centi-Bug. World of Spectrum. Архів оригіналу за 16 жовтня 2017. Процитовано 31 серпня 2017.
  38. Megapede. Nitros9.lcurtisboyle.com. Архів оригіналу за 30 листопада 2010. Процитовано 9 лютого 2011.
  39. Boyle, L. Curtis. Wiggle Worm. The Tandy Color Computers Game List. Архів оригіналу за 29 червня 2016. Процитовано 17 липня 2016.
  40. COMPUTE!'s Gazette Index, page 1. Atarimagazines.com. Архів оригіналу за 3 березня 2011. Процитовано 9 лютого 2011.
  41. CHAMP Centipede-em. The CHAMP Games Fan Page. Архів оригіналу за 31 серпня 2017. Процитовано 31 серпня 2017.
  42. BuGS version 1.0 released – Rand-Emonium Software.
  43. Centipede: The Board Game. SydLexia.com. Архів оригіналу за 29 листопада 2016. Процитовано 7 квітня 2017.
  44. IDW Games Announces Atari Partnership. IDW Publishing. 8 березня 2017. Архів оригіналу за 6 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  45. Negativland, The Weatherman.
  46. Classic video game characters unite via film 'Pixels'. Philstar. 23 липня 2014. Архів оригіналу за 23 липня 2014. Процитовано 23 липня 2014.
  47. Fleming, Mike Jr. (12 травня 2016). Atari Classic Arcade Games Centipede & Missile Command Headed For Big Screen. Deadline. Архів оригіналу за 13 травня 2016. Процитовано 13 травня 2016.
  48. Dynamite® Centipede #1. www.dynamite.com. Процитовано 5 лютого 2022.
  49. 1981 Atari World Championships History. 12 листопада 2012. Архів оригіналу за 31 серпня 2017. Процитовано 31 серпня 2017.
  50. Twin Galaxies Centipede Rankings. Архів оригіналу за 30 серпня 2017. Процитовано 30 серпня 2017.
  51. «Guinness World Records 2008 — Gamer's Edition», page 240
  52. Welcome to Twin Galaxies. Twingalaxies.com. Архів оригіналу за 1 грудня 2010. Процитовано 9 лютого 2011.

Посилання[ред. | ред. код]