Ахірам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ахірам
фінік. 𐤀𐤇𐤓𐤌
Народився 10 століття до н. е.
Бібл, Гірський Ліван, Ліван
Помер 9 століття до н. е.[1]
Поховання Бібл
Діяльність суверен
Посада king of Byblosd
Саркофаг царя Ахірама з Бібла

Ахіри (приблизно 1000 до н. е.) — фінікійський цар Бібла. Його наступником був його син Ітобаал. Відомий по саркофагу.

Саркофаг Ахірама виявлений у 1923 французьким єгиптологом П'єром Монте в місті Гебал, історичному Біблі. Є одним з найважливіших пам'яток ранньої залізної доби в Фінікії. Основна сцена барельєфа зображує царя, що сидить на троні з вирізаними крилатими сфінксами. Жриця подає йому квітку лотоса. Напис на саркофазі є найранішим зі зразків фінікійської писемності. З огляду на це вважається його панування часом винайдення цієї писемності.

Напис на саркофазі[ред. | ред. код]

Напис на саркофазі

Переклад напису:

«Гробниця, яку Іттобал, син Ахірама, царя Бібла, зробив для Ахірама, його батька, коли він помістив його в будинок вічності. І якщо який-небудь цар серед царів або який-небудь правитель серед правителів або який-небудь воєначальник серед воєначальників нападе на Бібл і відкриє гробницю, нехай його владний скіпетр зламається, нехай трон його царства перекинеться, нехай мир покине Бібл! Що ж до нього самого, якщо він зруйнує цей напис, то ... »

Цікаво, що Іттобал в написі не зазначив ім'я батька Ахірама, як це було прийнято. Можливо, це тому, що батько Ахірама не був царем, а він сам прийшов до влади після перевороту.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Pierre Montet: Byblos et l'Egypte, Quatre Campagnes des Fouilles 1921—1924, Paris 1928 (reprint Beirut 1998): S. 228—238, Tafel CXXVII–CXLI
  • Ellen Rehm: Der Ahiram-Sarkophag, Mainz 2004 (Forschungen zur phönizisch-punischen und zyprischen Plastik, hg. von Renate Bol, II.1. Dynastensarkophage mit szenischen Reliefs aus Byblos und Zypern Teil 1.1)
  • Jean-Pierre Thiollet: Je m'appelle Byblos. Paris, 2005. ISBN 2-914266-04-9
  • Reinhard G. Lehmann: Die Inschrift(en) des Ahirom-Sarkophags und die Schachtinschrift des Grabes V in Jbeil (Byblos). Mainz 2005 (Forschungen zur phönizisch-punischen und zyprischen Plastik, hg. von Renate Bol, II.1. Dynastensarkophage mit szenischen Reliefs aus Byblos und Zypern Teil 1.2)