Бей Юймін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бей Юймін
貝聿銘

При народженні кит. 貝聿銘
Народження 26 квітня 1917(1917-04-26)[1][2][…]
Ґуанчжоу, Республіка Китай (1912—1949)
Смерть 16 травня 2019(2019-05-16)[4][2][…] (102 роки)
  Мангеттен, Нью-Йорк, США[4]
Країна  США
 Тайвань
Навчання Гарвардська вища школа дизайнуd, MIT School of Architecture and Planningd і Пенсільванський університет
Діяльність архітектор
Напрямок інтернаціональний стиль
Працівник Webb and Knappd
Член Американська академія мистецтв та літератури, Китайська інженерна академіяd, Королівська академія мистецтв, Американська академія мистецтв і наук, Académie d'architectured[5] і Committee of 100d
Твори Піраміда Лувру, Зала слави рок-н-ролу, Башта Банку Китаю, Mastercard International Global Headquartersd, Luce Memorial Chapeld[6], Bali Refuse Incineration Plantd[6] і The Garden Hotel, Guangzhoud
Батько Tsuyee Peid
У шлюбі з Eileen Lood
Роботи в колекції Художній інститут Чикаго
Нагороди

CMNS: Бей Юймін у Вікісховищі

Бей Юймін (кит. 貝聿銘, англ. Ieoh Ming Pei; 26 квітня 1917 — 16 травня 2019) — американський архітектор китайського походження. Вчився в Массачусетському технологічному інституті і в Гарвардському університеті у Вальтера Гропіуса. Продовжувач традицій «інтернаціонального стилю» Міс ван дер Рое. Один з п'яти перших лауреатів Прітцкерівської премії.

Біографія[ред. | ред. код]

Бей Юймін народився на півдні Китаю в провінції Гуандун. У 17 років він вирушив до США на навчання. Його батько сподівався, що він вчитиметься бухгалтерської справи. Але сам Бей Юймін, зваживши на свої схильності, вступив на архітектурний факультет Університету штату Пенсильванія в США. За словами Бей Юйміна, його інтерес до архітектури з'явився тоді, коли він, ще зовсім молодий, побачив найвищу в Шанхаї будівлю — двадцятиповерховий готель Гоцзі.

У перші роки в США консервативні погляди викладачів Університету штату Пенсильванія дуже розчарували Бей Юйміна. Він перевівся на архітектурний факультет Гарвардського університету, а потім вчився у Массачусетсі.

У 1948 році Бей Юймін увійшов до архітектурних кругів США. Він розробив немало проєктів адміністративних і житлових будівель, що допомогло йому згодом здобути популярність у США, яка заклала міцний фундамент для його майбутньої успішної діяльності. А будівля «Державного центру з дослідження атмосфери», побудована в 60-ті роки в долині штату Колорадо, стала першим досвідом у проєктуванні громадських будівель.

1979 рік був названий у США роком Бей Юйміна. Архітектурний інститут США того ж року вручив йому золоту медаль.

Найбільші роботи[ред. | ред. код]

Галерея робіт[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]