Права ЛГБТ у Молдові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лесбійки, гомосексуали, бісексуали, трансгендери представники іншої сексуальної орієнтації (ЛГБТ+), що відмінна від гетеросексуальності, у Молдові стикаються з юридичними і соціальними проблемами і дискримінацією. Одностатеві сім'ї не мають тих прав і пільг, що різностатеві сім'ї. Одностатеві шлюби у країні не визнаються, тож вони практично не мають юридичного захисту. Тим не менш Молдова забороняє дискримінацію за статтю на робочому місці, а одностатеві сексуальні стосунки легалізовані з 1995 року[1].

Після розпаду СРСР, Молдова все більше почала потрапляти під вплив православної церкви. Неодноразово почали порушуватися права людини, свобода об'єднань і свобода слова[2]. Перший гей-парад у Молдові відбувся у 2002 році. Відтоді паради стикалися з жорсткою опозицією зі сторони влади та релігійних діячів і часто скасовувалися або заборонялися з міркувань безпеки[3]. Успішний парад відбувся у травні 2018 року в Кишиніві, після того як працівники поліції захистили учасників від агресивних радикальних православних угрупувань[4][5][6].

Законність одностатевих сексуальних стосунків[ред. | ред. код]

З 1995 року у Молдові легалізовані гомосексуальні стосунки між повнолітніми особами за обопільною згодою. У вересні 2002 були прийняті нові закони, які дозволили одностатеві стосунки з 16 років як і геям, так і лесбійкам.

Визнання одностатевих стосунків[ред. | ред. код]

Молдова не визнає одностатеві шлюби та цивільні партнерства. Конституція Молдови визначає шлюб як союз між чоловіком та жінкою.

Підсумкова таблиця[ред. | ред. код]

Символіка ЛГБТ
Одностатеві сексуальні стосунки Yes (З 1995)
Законний вік для одностатевих стосунків (16) Yes (З 2002)
Антидискримінаційні закони на роботі Yes (З 2013)
Антидискримінаційні закони у медіа Yes (З 2019)[7]
Антидискримінаційні закони при наданні товарів і послуг No
Антидискримінаційні закони на всій території No
Антидискримінаційні закони щодо гендерної ідентичності No
Визнання одностатевих шлюбів No
Одностатеві шлюби No (Конституційна заборона з 1994)
Всиновлення прийомної дитини одностатевими парами No
Спільне усиновлення одностатевими парами No
Право змінювати стать Yes (потрібен діагноз від психіатра)
Дозвіл на службу в армії геям, лесбійкам і бісексуалам Yes
Доступ до штучного запліднення лесбійкам No
Сурогатне материнство для пар чоловіків-геїв No
Дозвіл на донорство крові чоловіків, які практикують секс із чоловіками No

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Turcanu-Spatari, Vera. Study on Homophobia, Transphobia and Discrimination on Grounds of Sexual Orientation and Gender Identity (PDF). Процитовано 8 лютого 2023.
  2. Country Reports on Human Rights Practices. state.gov (англійською) . Процитовано 8 лютого 2023.
  3. Moldovan Police Repel Orthodox Activists Trying To Crash LGBT March. Radio Free Europe/Radio Liberty (англ.). 19 травня 2018. Процитовано 8 лютого 2023.
  4. Sindelar, Daisy (9 квітня 2013). Of All Places, Is Moldova Leading on Gay Rights?. The Atlantic (англ.). Процитовано 8 лютого 2023.
  5. Grejdeanu, Tamara (12 червня 2022). Poll Finds LGBT People Still Not Welcome In Moldova. Radio Free Europe/Radio Liberty (англ.). Процитовано 8 лютого 2023.
  6. Duffy, Nick (22 травня 2018). Moldova police used tear gas on anti-LGBT protesters trying to disrupt Pride march. PinkNews | Latest lesbian, gay, bi and trans news | LGBTQ+ news (амер.). Процитовано 8 лютого 2023.
  7. Moldova Nixes Antigay Law. Radio Free Europe/Radio Liberty (англ.). 11 жовтня 2013. Процитовано 8 лютого 2023.