Ракетний обстріл Загреба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ракетний обстріл Загреба
Меморіальна дошка жертвам
Меморіальна дошка жертвам

Меморіальна дошка жертвам
Дата: 2 та 3 травня 1995
Місце: Загреб, Хорватія
Результат:
Сторони
Хорватія Хорватія
Прапор Республіки Сербська Країна Республіка Сербська Країна
Командувачі
Мілан Мартич
Втрати
7 загинуло, 175 поранено

Ракетний обстріл Загреба — серія із двох ракетних атак, до яких удались військові формування Республіки Сербська Країна проти столиці Хорватії Загреба 2 та 3 травня 1995 року. Обстріл був акцією-відповіддю країнських сербів на операцію хорватської армії «Блискавка» та був направлений в основному проти цивільних. У результаті атаки Республіки Сербська Країна вбито семеро та поранено щонайменше 175 хорватських цивільних.

Історія інциденту[ред. | ред. код]

Перехрестя вулиць Власької та Драшковича, де 2 травня впали ракети, випущені із РСЗВ «Оркан»

2 травня ракети із РСЗВ «Оркан» поцілили у перехрестя вулиць Власької та Драшковича, а днем пізніше і в дитячу лікарню на вулиці Клаїчевій, мало не влучили в Хорватський національний театр, впали на площу Ніколи Шубича Зринського і поруч із будинком людей похилого віку «Центр»[1], на середмістя, Загребську академію драматичного мистецтва та аеропорт Плесо[2].

Наказ про обстріл віддав Мілан Мартич, чим пізніше вихвалявся перед камерами. Його вихваляння, яке, безумовно, мало на меті підбадьорити населення сербської квазідержави та поширити впевненість у тому, що керівництво на чолі з Мартичем може забезпечити оборону проти збройних сил Республіки Хорватія, кінець кінцем призвело до судового процесу в Гаазькому трибуналі та вироку у 35 років в'язниці. У рішенні Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії зазначено, що касетні ракети системи «M-87 Orkan», випущені по Загребу, це зброя невибіркової дії. На підставі фактів суд дійшов висновку, що ракетний обстріл, який розпорядився вчинити ​​президент так званої Республіки Сербська Країна Мілан Мартич, умисно скоєний проти мирних жителів, які й були ціллю нападу з метою залякування цивільного населення[3].

Загреб був найбільшим із кількох міст, що були атаковані Сербською Країною.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Foto: Screenshot youtube. Na današnji dan prije 17 godina pobunjeni Srbi raketirali Zagreb - Večernji.hr. Vecernji.hr. Процитовано 3. svibnja 2014..
  2. Foto: Arhiva VL. Almira Osmanović: Taj dan nikada neću zaboraviti - Večernji.hr. Vecernji.hr. Процитовано 3. svibnja 2014..
  3. Офіційний сайт Трибуналу з воєнних злочинів, скоєних на території колишньої Югославії: „Martić (IT-95-11) 'Republika Srpska Krajina'“, див. с. 89 - 97 рішення Апеляційної палати від 8 жовтня 2008 р.