Ратушний Роман Тарасович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роман Тарасович Ратушний
Загальна інформація
Народження 5 липня 1997(1997-07-05)
Київ, Україна
Смерть 9 червня 2022(2022-06-09) (24 роки)
неподалік с. Сулигівка, Ізюмський район, Харківська область, Україна
(загибель у бою)
Поховання Байкове кладовище
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Alma Mater Фінансово-правовий коледж
Псевдо Сенека[1]
Військова служба
Роки служби 2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ військова розвідка
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
CMNS: Ратушний Роман Тарасович у Вікісховищі

Рома́н Тара́сович Ра́тушний (5 липня 1997, Київ, Україна — 9 червня 2022, неподалік с. Сулигівка, Ізюмський район, Харківська область, Україна) — український громадський діяч, журналіст, військовик-доброволець ДФТГ м. Києва «Мрія». Учасник Євромайдану. Відомий боротьбою за збереження столичного урочища Протасів Яр та як учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Роман Тарасович Ратушний народився 5 липня 1997 року в м. Києві в сім'ї Тараса Ратушного (активіст руху «Збережи старий Київ») та письменниці Світлани Поваляєвої.

У 2012 році вступив до Фінансово-правового коледжу[2], де здобув вищу юридичну освіту[3].

Євромайдан[ред. | ред. код]

Наприкінці 2013 року Роман брав участь в Євромайдані, з іншими студентами постраждав від атаки «Беркуту» в ніч проти 30 листопада[4][5].

Після Євромайдану деякий час як журналіст працював над проєктом «Метро на Троєщину» про київських чиновників, писав про енергетику, про тендерні оборудки з дизельним паливом на Укрзалізниці[6].

У грудні 2014 року брав активну участь у протестах за кадрові зміни в Міністерстві внутрішніх справ України та пришвидшення розслідувань злочинів, скоєних у 2013—2014 роках на Євромайдані та в Одесі[7].

У 2015 році створив карту інтернаціональних зв'язків російської та української мафій, засновану на публічних статтях, записах та посиланнях, де налічувалось близько однієї тисячі осіб, причетних до злочинної діяльності [уточнити]

Боротьба за Протасів Яр[ред. | ред. код]

У 2018 році очолив ініціативу «Захистимо Протасів Яр», а у 2019 році — однойменну громадську організацію[4][8]. Ініціатива націлена на збереження зеленої зони у Протасовому Яру в центрі Києва та недопущення забудови, яку має намір здійснити ТОВ «Дайтона Груп». Інтереси Романа Ратушного та ГО «Захистимо Протасів Яр» у судових процесах представляла адвокатка Євгенія Закревська.[9]

Конфлікт між місцевими мешканцями та забудовником загострився на початку травня 2019 року, коли забудовник звів паркан і оголосив місцевій громаді про плани будувати на схилі три 40-поверхівки[10].

У жовтні 2019 року Роман Ратушний заявив про погрози йому фізичною розправою і опублікував записи відповідних діалогів із заступником голови Офісу Президента Андрієм Смирновим[11][12][13] , а згодом також Геннадієм Корбаном[14][15][16]. З цього приводу Ратушний звертався до президента України Зеленського[15], а також тодішнього генерального прокурора Руслана Рябошапки, проте кримінальне провадження не було відкрите[17]. Погрози активісту так і не розслідували. Деякий час він через них переховувався, оскільки побоювався за своє життя[18].

Згодом Державна архітектурно-будівельна інспекція видала припис, що заборонив підприємству продовжувати будівництво в зеленій зоні, а 27 червня 2020 року Київська міська рада повернула земельній ділянці площею 3,15 га у Протасовому Яру статус зелених насаджень[19].

У листопаді 2020-го «Дайтона Груп» подала до суду з вимогою скасувати рішення міської влади про повернення Протасовому Яру статусу зеленої зони, що не підлягає забудові, а її дії визнати протиправними. У квітні 2021 року Окружний адмінсуд Києва задовольнив цей позов, але у вересні апеляційний суд скасував це рішення та ухвалив нове: відмовити в задоволенні адміністративного позову.[20]

25 вересня 2020 року Окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував дозвіл на будівництво у Протасовому яру житлово-офісно-торговельного комплексу з готелем та паркінгом, що видали компаніям «Дайтона груп» та «Індбуд». 4 січня 2022 року Касаційний адміністративний суд визнав законним рішення Київської міської ради про заборону будівництва в парку «Протасів Яр», поставивши на цьому крапку у цій справі.[21]

14 липня 2022 року Київрада схвалила рішення про створення ландшафтного парка «Протасів Яр» у пам'ять про Романа Ратушного[22].

Після того, як Геннадій Корбан програв усі суди в спробі забудувати Протасів Яр, він позивався до на той момент уже покійного активіста Романа Ратушного і ініціативи «Захистимо Протасів Яр» з вимогою видалити з їхніх сторінок у соцмережах майже всі згадки про себе, зокрема погрози. Адвокати громадської ініціативи не дали викинути зі справи Романа Ратушного після його загибелі. Замість активіста в справу вступили його батьки.

«Верховний Суд підтвердив, що в таких справах правонаступництво допускається. Тому позиція Роми звучала сьогодні в суді через його адвоката, який тепер адвокат його батьків», — зазначили в ГІ «Захистимо Протасів Яр».

23 березня 2023 року Київський апеляційний суд ухвалив рішення на користь загиблого активіста Романа Ратушного та київської громади у справі проти бізнесмена Генадія Корбана, причетного до ТОВ «Дайтона Груп», який хотів забудувати Протасів Яр[23].

Політична та громадська діяльність[ред. | ред. код]

Під час місцевих виборів 2020 року балотувався до Київської міської ради IX скликання від партії «УДАР Віталія Кличка», при цьому не бувши членом партії[24].

Роман був учасником акцій на підтримку ув'язненого одеського активіста Сергія Стерненка. Після чергової акції до дня народження Сергія 20 березня 2021 року Ратушного було відправлено під цілодобовий домашній арешт за рішенням Печерського районного суду від 29 березня. Його підозрювали в хуліганстві. Доказом прокуратури став знімок, на якому Ратушного нібито упізнали свідки. Фото являє собою чорний фон і білі крапки на ньому. У соціальних мережах справу уже охрестили «Справою Казимира Малевича» з відсиланням до найвідомішої картини художника «Чорний квадрат»[25].

Російське вторгнення 2022 року[ред. | ред. код]

Могила Романа Ратушного, Байкове кладовище, Київ

Після початку вторгнення РФ в Україну Ратушний під позивним «Сенека» став добровольцем до лав Сил оборони України, створив підрозділ «Протасового Яру». Він спершу захищав Київ як командир групи швидкого реагування ДФТГ спільно з підрозділами ГУР та СБУ, згодом діяв на Сумщині у складі 93 ОМБр «Холодний Яр» глибоко на окупованих територіях, завдяки Владу «Змію» Сорду увійшовши до складу диверсійно-розвідувального загоду під керівництвом Дмитрука Богдана Олександровича. Брав участь у засідках на колони окупаційних військ, зборі оперативної інформації та деокупації населених пунктів області.

Із початку квітня Ратушний воював у Харківській області, зокрема в Ізюмському районі, у розвідувальному взводі 2-го мотопіхотного батальйону 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр»[26].

Загинув в бою під Ізюмом 9 червня 2022 року, потрапивши у ворожу засідку[27][28][29]. Батько Романа згодом повідомив, що Роман загинув біля села Сулигівка[30][31].

Заупокійна служба відбулась 18 червня у Михайлівському соборі, після цього — прощання на Майдані Незалежності (під тріумфальною колоною Монумента Незалежності). Похований на Байковому кладовищі[32] (ділянка № 27а, 50°25′08″ пн. ш. 30°30′13″ сх. д. / 50.4191583° пн. ш. 30.5037611° сх. д. / 50.4191583; 30.5037611).

Родина[ред. | ред. код]

Батько — Тарас Ратушний, активіст руху «Збережи старий Київ», мати — письменниця Світлана Поваляєва.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Загибелі Романа Ратушного присвятили окремі дописи журнал The Economist[33], газета Financial Times[34], газета The Guardian[35], газета The Daily Telegraph[36], найпопулярніша газета Великої Британії The Daily Mail[37], найпопулярніша газета Європи Bild[38] і найбільша англомовна газета світу The Times of India[39].

Видання «Новинарня» оголосило про створення «преміального фонду імені Романа Ратушного» для підвищених гонорарів за репортажі про тих, хто бере участь у російсько-українській війні на боці України. Фонд створено з коштів, переказаних матір'ю Романа Світланою Поваляєвою, що надійшли до неї від благодійників як реакція на його загибель[40].

17 червня 2022 року була зареєстрована електронна петиція про надання Роману Ратушному звання Героя України посмертно[41], а 1 серпня набрала необхідних 25 тисяч голосів[42].

4 липня 2022 року президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своїй промові на конференції з відбудови України у швейцарському Лугано згадала загиблого на війні київського активіста[43][44]:

Місяць тому молодий український герой помер на полі бою, борючись за майбутнє своєї країни. Його звали Роман Ратушний. І завтра йому виповнилося б 25. Роман належав до нового покоління молодих українців. Будучи підлітком, він був серед перших протестувальників на Майдані, виступаючи за Європу і демократію. З того часу Роман ніколи не переставав боротися за кращу Україну. Він боровся за Україну, вільну від корупції, як активіст і як журналіст. Він боровся за більш зелену Україну, очолюючи рух за захист природного парку в Києві від незаконної забудови, фінансованої олігархами. Він боровся за суверенну Україну, і заплатив за це найвищу ціну. Життя Романа було забране дуже рано, але його мрії продовжують жити. Мрія про нову Україну, не лише вільну, демократичну і європейську, але також зелену і квітучу. Місце, яке українське золоте покоління нарешті може відчути своїм. Саме ця мрія привела нас сюди сьогодні.

8 липня 2022 ЗМІ повідомили, що на честь Ратушного в Інституті права КНУ ім. Шевченка заснували стипендіальну програму для громадських активістів, які здобувають юридичну освіту. Стипендія фінансується коштом міжнародних та українських правничих фірм[45][46].

14 липня 2022 року Київська міська рада підтримала рішення про створення ландшафтного заказника на території Протасового Яру. Заказник буде створений на обох схилах яру.

«Створення заказника — це вшанування пам'яті Романа Ратушного і свідчення того, що його справа і справа багатьох киян, які боролися за цю зелену зону, була не марною», — прокоментував мер Києва Віталій Кличко.[47]

На початку вересня 2022 року за ініціативи командира взводу зв'язку 2 мотопіхотного батальйону старшого сержанта Влада Сорда та командира 93 ОМБр «Холодний Яр» полковника Шевчука Руслана Миколайовича було сформовано інноваційний розвідувальний взвод спеціального призначення, названий на честь позивного Романа — «Сенека»[48]. До 2023 року формування розширилося до зведеної роти технічних засобів розвідки з експериментальною для ЗСУ структурою і складалося з керівного складу, пункту управління польотами, взводу мультироторних БПЛА, взводу БПАК типу «крило», взводу радіотехнічної розвідки, служби розробки, відділення FPV-дронів, відділення саморобних вибухових пристроїв, служби МТЗ та медичної служби, що дало можливість працювати автономно, безвідносно до 93 ОМБр, і надзвичайно ефективно. За словами командира зведеної роти, організм виконує бойові задачі на принципах «максимальна ефективність — мінімальний ризик» та «життя українця цінніше за втраченого робота», а саму ідею технологічної структури побратими приписують Роману спільно з Сордом. Основою стала частина бійців неформального підрозділу «Протасів Яр», які воювали під командуванням Романа на Київщині й увійшли разом із ним до складу 2 МПБ 93 ОМБр, а також мобілізовані за сприяння ініціативи Lobby X громадські активісти та активна молодь, натхненні життєвим шляхом Ратушного, ідеалами і подвигом.

27 травня 2023 року у Києві розпочався фестиваль «Протасів Яр» пам'яті Романа Ратушного. Що дві суботи до вересня тут відбуватимуться лекції, гутірки, заходи, які популяризуватимуть правозахисні ініціативи, українську історію, сучасне і традиційне мистецтво та берегтимуть пам'ять про Романа Ратушного[49][50].

23 листопада 2023 року, рішенням Київської міської ради, ландшафтному заказнику місцевого значення «Протасів Яр» присвоєно ім'я українського захисника й активіста Романа Ратушного[51].

13 грудня 2023 року, в пам'ять про Романа Ратушного в Шевченківському районі м. Києва містянами було висаджено 12-річний дуб, проте у ніч на 15 грудня його було зрізано невідомими. За повідомленням пресофіцера Шевченківського районного управління поліції міста Києва, за вказаним фактом відкрито провадження за ч. 4 ст. 185 КК України (Крадіжка)[52][53].

Вулиці[ред. | ред. код]

У столиці на честь Романа Ратушного перейменували колишню вулицю Волгоградську, що у Солом'янському районі. Таку пропозицію подав письменник Євген Лір[54]

У місті Мені на Чернігівщині вулицю Ватутіна перейменували на вулицю Романа Ратушного.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • орден «За мужність» III ступеня (2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[55].

Цитати[ред. | ред. код]

Просто запам'ятайте: чим більше росіян ми вб'ємо зараз — тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям. Ця війна триває більше трьох сотень років. Коли ми її програємо, ми стаємо гарматним м'ясом для росіян. Коли ми її виграємо — ми отримуємо час на відпочинок до наступної фази цієї війни. Якщо ви приймете цей факт, вам не потрібні будуть рожеві окуляри від Арестовича чи ваших улюблених аналітиків, які точно знають, коли помре черговий російський цар чи коли в русні закінчаться ресурси.
— Роман Ратушний, 20 травня 2022[56][57][58]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зі словом – в лаві бойовій. Zbruc.eu. 13 липня 2022.
  2. 2012 -фінанси і кредит, Молодший спеціаліст, Фінансово-правовий коледж - рейтинговий список. abit-poisk.org.ua. Процитовано 17 червня 2022.
  3. Досье: Ратушний Роман Тарасович - Український громадський діяч, журналіст, військовик. StopCor (укр.). Процитовано 17 червня 2022.
  4. а б Від Майдану до Протасового: історія активіста Ратушного. hromadske.ua (укр.). 30 листопада 2019. Архів оригіналу за 14 лютого 2022.
  5. «Тепер я впевнений, що ця країна мене не кине» — студенти Євромайдану, які рятувалися від «Беркуту» 30 листопада. hromadske.ua (укр.). 30 листопада 2018. Архів оригіналу за 14 лютого 2022. Процитовано 30 липня 2020.
  6. Активіст Роман Ратушний: Забудова Протасового Яру – бочка, в якій лежить порох і київської, і дніпровської мафії. Вибори вибори. 25 листопада 2019.
  7. Секретні матеріали. Жовтневий заколот Внутрішніх військ. Випуск - 100 (uk-UA) , таймкод - 8:24, процитовано 23 червня 2023
  8. ГО «Захистимо Протасів Яр». сервіс Youcontrol.
  9. Суд скасував дозвіл на забудову Протасового яру. Економічна правда (укр.). Процитовано 7 липня 2023.
  10. Скандальна забудова Протасового яру: у боротьбу вступила прокуратура. glavcom.ua (укр.). 5 лютого 2020. Архів оригіналу за 1 березня 2022.
  11. Оприлюднено запис погроз заступника голови Офісу президента захиснику Протасового яру. glavcom.ua (укр.). 11 листопада 2019.
  12. Андрій Смирнов погрожував активістам Протасового Яру – Роман Ратушний розповів "Спостерігачу". 5 канал (укр.). 10 січня 2020. Архів оригіналу за 23 травня 2020.
  13. Голова ініціативи "Захистимо Протасів Яр" заявив, що його можуть викрасти. zmina.info (укр.). 8 жовтня 2019. Процитовано 30 липня 2020.
  14. "Займаються криміналом або покривають його": активіст назвав прізвища в оточенні Зеленського. 5 канал (укр.). 20 січня 2020. Архів оригіналу за 19 лютого 2020.
  15. а б Активіст Ратушний, який місяць переховується від погроз, просить Зеленського про зустріч | ZMINA. zmina.info (укр.). 29 жовтня 2019. Процитовано 30 липня 2020.
  16. ЗаЩо: як, попри тиск та залякування, активісти відстояли в суді Протасів Яр – Українська Гельсінська спілка з прав людини. helsinki.org.ua (укр.). 9 липня 2020. Архів оригіналу за 4 серпня 2020.
  17. Активіст, що захищає Протасів яр, звернувся до Рябошапки за плівками Труби. glavcom.ua (укр.). 6 грудня 2019. Архів оригіналу за 14 лютого 2022.
  18. Протасів Яр та «Справа Казимира Малевича». Що відомо про 24-річного активіста Романа Ратушного, який загинув під Ізюмом. nv.ua (укр.). 14 червня 2022.
  19. Київрада внесла зміни до Генплану: Протасів Яр знову зелена зона | КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА. kmr.gov.ua. 28 липня 2020. Архів оригіналу за 31 липня 2020.
  20. Забудова Протасового Яру в Києві: Верховний Суд поставив крапку у справі. ЕкоПолітика (укр.). 20 січня 2022. Процитовано 7 липня 2023.
  21. 5 канал. СПРАВА ПРОТАСОВОГО ЯРУ: ВЕРХОВНИЙ СУД ПІДТВЕРДИВ ЗАБОРОНУ БУДІВНИЦТВА.
  22. Мрія Романа. У Протасовому Яру створять ландшафтний парк. BBC News Україна (укр.). Процитовано 7 липня 2023.
  23. Суспільне Новини. Адвокати Романа Ратушного виграли суд у справі проти забудови Протасового Яру в Києві.
  24. Ратушний Роман Тарасович. Чесно (укр.). Процитовано 14 червня 2022.
  25. Катерина Ейхман (10 квітня 2021). На дроті: Як живе під домашнім арештом активіст Роман Ратушний. kyiv.depo.ua (укр.). Процитовано 14 червня 2022.
  26. "Був кращим з нас": загинув Роман Ратушний - активіст, який захищав Протасів Яр від забудовників. РБК-Украина. 14 червня 2022.
  27. В бою під Ізюмом загинув київський активіст Роман Ратушний, – ГО "Захистимо Протасів Яр". lb.ua (укр.). 14 червня 2022.
  28. In memoriam. На Ізюмському напрямку загинув Роман Ратушний, громадянин і воїн. novynarnia.com (укр.). 14 червня 2022. Процитовано 14 червня 2022.
  29. ПравдаТУТ - Батько Ратушного розповів про обставини загибелі сина. pravdatut.ua. 14 червня 2022. Архів оригіналу за 13 січня 2023. Процитовано 16 червня 2022.
  30. «На самому вістрі. І навіть ще трішки попереду..» - Роману Ратушному мало б виповнитись 25, українці згадують загиблого активіста. Новини України - #Букви. 5 липня 2022. Процитовано 23 червня 2023.
  31. «На самому вістрі. І навіть ще трішки попереду..» – Роману Ратушному виповнилося б 25, українці згадують загиблого активіста. suspilne.media. 5 липня 2022.
  32. У Києві прощались із загиблим на фронті активістом Романом Ратушним | ZMINA. zmina.info (укр.). 17 червня 2022. Процитовано 17 червня 2022.
  33. Roman Ratushny believed in a better, purer Ukraine. The Economist. 22 червня 2022. ISSN 0013-0613. Процитовано 31 жовтня 2022.
  34. Roman Ratushnyi, Ukrainian activist, 1997—2022. Financial Times. 17 червня 2022. Процитовано 31 жовтня 2022.
  35. Ukraine mourns ‘our golden generation’ killed on frontlines. the Guardian (англ.). 19 червня 2022. Процитовано 31 жовтня 2022.
  36. Vasilyeva, Nataliya (18 червня 2022). Funeral of young Ukrainian activist attended by hundreds of mourners draped in flags. The Telegraph (англ.). ISSN 0307-1235. Процитовано 31 жовтня 2022.
  37. Video: Hundreds of mourners gather for funeral of Kyivan Roman Ratushnyi | Daily Mail Online. Mail Online. Процитовано 31 жовтня 2022.
  38. Ukraine-Krieg: Roman Ratushnyi (†24) starb im Kampf für sein Land. bild.de (нім.). Процитовано 31 жовтня 2022.
  39. Kyiv: Hundreds attend funeral of Ukrainian activist Roman Ratushnyi who fought against Russia's invasion. 19 червня 2022.
  40. Допис на фейсбуці Новинарні про створення «Преміального фонду „Новинарні“ імені Романа Ратушного». 15 червня 2022.
  41. Надати Роману Ратушному звання Героя України(посмертно) Електронні петиції — Офіційне інтернет-представництво Президента України. petition.president.gov.ua. Процитовано 15 серпня 2022.
  42. Звання Героя України для загиблого Романа Ратушного: петиція набрала необхідних 25 тисяч голосів | Громадське телебачення. hromadske.ua (укр.). Процитовано 15 серпня 2022.
  43. Президентка Єврокомісії згадала Романа Ратушного: Його мрії продовжують жити. Українська правда (укр.). Процитовано 4 липня 2022.
  44. Реформи надали Україні стійкість у боротьбі з російською агресією – фон дер Ляєн. www.ukrinform.ua (укр.). 4 липня 2022.
  45. Пам’яті Романа Ратушного: у КНУ Шевченка заснували стипендію для громадських активістів. Українська правда. Життя. 8 липня 2022.
  46. В університеті Шевченка започаткують стипендію на честь Романа Ратушного. Вечірній Київ (укр.). 8 липня 2022.
  47. Свобода, Радіо (14 липня 2022). Київрада підтримала створення ландшафтного заказника в Протасовому Яру. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 липня 2023.
  48. Кристина (26 лютого 2023). "Можемо в глибокий тил ворога заходити": воїни підрозділу "Сенека" показали свою роботу по росіянах у Бахмуті (ВІДЕО). Freedom (укр.). Процитовано 20 жовтня 2023.
  49. У Києві розпочався фестиваль імені Романа Ратушного. Читомо. 27 травня 2023. Процитовано 29 травня 2023.
  50. Фестиваль «Протасів Яр» пам'яті Романа Ратушного стартував у Києві. Громадське радіо. 27 травня 2023. Процитовано 29 травня 2023.
  51. Заказнику «Протасів Яр» присвоїли ім'я Романа Ратушного: у Київраді всі проголосували «За». // Автор: Назарій Лазур. 23.11.2023, 23:46
  52. Простояв лише два дні: у Києві вночі зрізали дуб, посаджений у пам'ять про захисника України Романа Ратушного. // Автор: Тетяна Борисенко. 15.12.2023, 18:16
  53. Відкрито справу через зрізаний дуб в Києві, який був посаджений у пам'ять про Ратушного. 16.12.2023, 16:27
  54. У Києві пропонують перейменувати вулицю біля Протасового Яру на честь загиблого активіста Романа Ратушного. Українська правда. Життя. 15 червня 2022.
  55. Указ Президента України від 13 вересня 2022 року № 647/2022 «Про відзначення державними нагородами України»
  56. In memoriam. На Ізюмському напрямку загинув Роман Ратушний, громадянин і воїн. novynarnia.com (укр.). 14 червня 2022. Процитовано 23 червня 2023.
  57. Заповіт Романа Ратушного. Новини України - #Букви. 14 червня 2022. Процитовано 23 червня 2023.
  58. «Чим більше росіян ми вб'ємо зараз, тим менше доведеться вбивати нашим дітям», – з останніх слів Романа Ратушного. tvoemisto.tv. 14 Червня 2022. Процитовано 23 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]