Hack and slash: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
стильові правлення, уточнення
м Vixis24m перейменував сторінку з Слешер (жанр відеоігор) на Hack and slash: відсутність офіційного використання слова "слешер" щодо відеоігор
(Немає відмінностей)

Версія за 19:55, 3 листопада 2014

Hack and slash у відеоіграх — термін, що позначає тип ігрового процесу, де акцент робиться на використанні зброї ближнього бою та знищенні нею великої кількості противників. Hack and slash не виділяється в окремий жанр з чіткими ознаками, але словосполучення часто використовується для позначення ігор жанрів beat 'em up, файтинг і action/RPG, в яких персонаж користується зброєю ближнього бою. Інколи такі ігри називаються просто слешерами (від англ. Slash — рубати, різати) або чоперами (англ. Chopper від англ. Chop — рубати). Зустрічаються скорочені варіанти Hack'n'slash, H&S чи HnS.

Найпопулярніші слешери розроблюються насамперед для гральних приставок, адже геймпад набагато краще підходить для даного типу ігрового процесу — має не більше десяти кнопок, що активно використовуються, і їх комбінації роблять повнорозмірні клавіатури комп'ютерів громіздкими і надмірними, а двох-трьох кнопкові миші — недостатніми. Для гри на персональному комп'ютері зазвичай передбачене керування за допомогою миші і клавіатури, але підтримка геймпаду зберігається.

Звичайні

В таких іграх гравець має вибір із декількох ударів або особливих прийомів, які, зроблені в певній послідовності, перетворюються в ефективну комбінацію, і чим вона складніша — тим видовищніша й смертельніша атака на ворога. У грі «Принц Персії. Сутичка з Долею» список комбінацій ударів залежить від типу зброї та її кількості й займає кілька аркушів. Крім ударів є прийоми взаємодії із середовищем, наприклад у Devil May Cry 3 гравцеві дозволено робити дії накочування на ворога наче на скейтборді. Зокрема можливо використання ворога, як щит, або платформу для відскоку (Принц Персії) тощо.

Приклади ігор

Аркадні

Характеризуються відсутністю комбо й тим, що на натискання кнопки удар (атака) комп'ютер сам вибирає випадкове комбо, на вибір якого гравець ніяк не може вплинути. Часто аркадний режим присутній і в звичайних Hack and slash.

Приклади ігор

Примітки