Каветчина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Каветчина
Бернівський острів поблизу села Каветчина
Бернівський острів поблизу села Каветчина
Бернівський острів поблизу села Каветчина
Країна Україна Україна
Область Хмельницька область
Район Кам'янець-Подільський район
Громада Жванецька сільська громада
Основні дані
Населення 120
Площа 0,371 км²
Густота населення 323,45 осіб/км²
Поштовий індекс 32377
Телефонний код +380 3849
Географічні дані
Географічні координати 48°29′55″ пн. ш. 26°39′28″ сх. д. / 48.49861° пн. ш. 26.65778° сх. д. / 48.49861; 26.65778Координати: 48°29′55″ пн. ш. 26°39′28″ сх. д. / 48.49861° пн. ш. 26.65778° сх. д. / 48.49861; 26.65778
Місцева влада
Адреса ради 32377, Хмельницька обл., Кам'янець-Подільський р-н, с.Сокіл
Карта
Каветчина. Карта розташування: Україна
Каветчина
Каветчина
Каветчина. Карта розташування: Хмельницька область
Каветчина
Каветчина
Мапа
Мапа

Каве́тчина — село в Україні, у Жванецькій сільській територіальній громаді Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.

Назва[ред. | ред. код]

Село засноване паном Кавецьким звідси і походить назва населеного пункту. Історично зафіксовано такі назви: «Кавечина», «Кавчинці», «Соколецька Слобідка», «Слобідка Кавецька».

Географія[ред. | ред. код]

Наддністрянське село Каветчина розкинулося на півострові на лівому березі Дністра, за 27 кілометрів від Кам’янця-Подільського та за 13,8 кілометри від автошляху національного значення Н03. Селом тече потік Безіменний, який на півдні села впадає в річку Дністер. Умовно село ділиться на нову та стару частини, які розділяє яр.

Клімат[ред. | ред. код]

Каветчина знаходяться в межах вологого континентального клімату із теплим літом у так званому «теплому Поділлі», тут весна настає на 2 тижні раніше. Але діяльність людини призводить до поганих змін та глобального потепління.

Історія[ред. | ред. код]

Село засноване у другій половині XVIII століття, у писемних джерелах 1789 року поселення зустрічається під назвою «Slobudka Kaweckiego», а у 1800 році – «Каветчина».[1]

Селяни були звільнені від кріпосного права в 1861 році. На честь цієї події в багатьох селах Поділля на в'їздах встановлювали пам'ятні фігури, такі збереглись в селах: Нігин, Черче. Ця традиція помаленьку відновлюється, встановлюються статуї Божої Матері чи інші фігури.

1863 року селяни втрачають можливість користуватись рідною мовою, видано таємне розпорядження — Валуєвський циркуляр, що наказував призупинити видання значної частини книг, написаних українською мовою, а згодом доповнено Емським указом.

Внаслідок поразки визвольних змагань на початку XX століття, село надовго окуповане російсько-більшовицькими загарбниками.

Радянська окупація принесла колективізацію та розкуркулення, мешканці села зазнали репресій. Багатьох частинах Поділля відбувались масові селянські повстання, проти радянської влади.

В 19321933 селяни села пережили сталінський геноцид.

Роки Великого терору 1936-1937 вбито осіб різних національностей і професій, багато людей було виселено як сім'ї «ворогів народу». Про це свідчить розповідь старожили села Марії Ткачук, родину якої під час сталінських репресій вислали в Казахстан тільки через те, що батьків товариш втік через Дністер в сусідню Румунію. Якщо він втік, то і батько може втекти. Оте «може» і стало вирішальним у долі Ткачуків. Лише у 1942 році повернулась Марія Ткачук у рідне село.

Після завершення Другої світової війни у 1946—1947 роках село вчергове пережило голодомор.

В 1981 році почалось заповнення басейну Дністра водою, яке тривало шість років, внаслідок цього частина села Каветчина затоплено в долині річки Дністер.

З 1991 року в складі незалежної України.

2003 року селі Каветчина, подружжя Павлій придбало стару хату і вирішило збудувати виноробню. У 2019 році винороби добудували винарню, де можна переробляти до 40 тонн винограду і на винарню «Bohdan's Winery» почали приїжджати туристичні групи на дегустації.[2]

8 вересня 2017 року шляхом об'єднання сільських рад, село увійшло до складу Жванецької сільської громади.[3] Об'єднання в громаду створила умови для формування ефективної і відповідальної місцевої влади, яка має забезпечити комфортне середовище для проживання людей.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Поблизу села знаходилося одне з найраніших поселень склавинів (празько-корчацької культури) (докладніше див. Каветчина (археологічна пам'ятка))[4].

Населення[ред. | ред. код]

Населення за переписом 2001 року становило 120 осіб.

Мова[ред. | ред. код]

У селі поширена південноподільська говірка, що відноситься до подільського говору, який належить до південно-західного наріччя.

100 % населення вказало своєю рідною мовою українську мову.

Економіка[ред. | ред. код]

Розпайовані землі довкола села обробляє філія «Мрія» ТОВ СП «Нібулон». Також у Каветчині аграрії тримають свиноферму.

Охорона природи[ред. | ред. код]

Біля села у південно-східному напрямку розташований іхтіологічний заказник «Бернівський острів». Село лежить у межах національного природного парку «Подільські Товтри».

Відомі люди[ред. | ред. код]

Проживали, перебували[ред. | ред. код]

  • Приходнюк Олег Михайлович — український археолог, доктор історичних наук, професор. Керував археологічними експедиціями з досліджень празьких старожитностей V—VII ст. у Середньому Подністров'ї — Бакота, Каветчина.

Світлини[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Поділля — історико-географічна область.
  • Подоляни — етнографічна група українців, населення Поділля.
  • Подільський говір — різновид говорів української мови.
  • Децентралізація — реформа місцевого самоврядування для формування ефективної і відповідальної місцевої влади.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історична довідка | Жванецька ОТГ. zhvanecka-gromada.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 3 червня 2021.
  2. Поділля в бокалі: як вирощують виноград на Хмельниччині
  3. ВВРУ, 2017, № 46, стор. 11
  4. Поселення празько-корчацької культури на Поділлі. Архів оригіналу за 14 березня 2016. Процитовано 29 квітня 2014.