Фурманівка (Кам'янець-Подільський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Фурманівка
Околиці села Фурманівка та Китайгород
Околиці села Фурманівка та Китайгород
Околиці села Фурманівка та Китайгород
Країна Україна Україна
Область Хмельницька область
Район Кам'янець-Подільський
Громада Слобідсько-Кульчієвецька сільська громада
Основні дані
Населення 299
Площа 0,937 км²
Густота населення 319,1 осіб/км²
Поштовий індекс 32354
Телефонний код +380 3849
Географічні дані
Географічні координати 48°39′12″ пн. ш. 26°45′56″ сх. д. / 48.65333° пн. ш. 26.76556° сх. д. / 48.65333; 26.76556Координати: 48°39′12″ пн. ш. 26°45′56″ сх. д. / 48.65333° пн. ш. 26.76556° сх. д. / 48.65333; 26.76556
Водойми річка Тернава
Місцева влада
Адреса ради 32354, Хмельницька обл., Кам'янець-Подільський р-н, с. Кульчіївці
Карта
Фурманівка. Карта розташування: Україна
Фурманівка
Фурманівка
Фурманівка. Карта розташування: Хмельницька область
Фурманівка
Фурманівка
Мапа
Мапа

Фу́рманівка — село в Україні, у Кам'янець-Подільському районі Хмельницької області.

Назва[ред. | ред. код]

Історично зафіксовані назви: «Ониківці», «Окунів», «Фурманівці». Назва Фурманівка найбільш імовірно походить від власника Миколи Фурмана.

Місцева легенда про назву села розповідає:

У давнину люди мешкали поблизу річки Тернави, на її долині й господарювали. Та ось одному господарю не захотілося більше жити біля річки, на долині, і він вирішив збудувати оселю на горбі. З часом за ним потягнулася родина, сусіди і це поселення отримало назву по прізвищу першого переселенця Фурмана.

Географія[ред. | ред. код]

Подільське село Фурманівка розташоване в південно-західній частині України, на високому правому березі річки Тернава, за 14 кілометрів автодорогами від міста Кам'янець-Подільський.

Клімат[ред. | ред. код]

Для села характерний помірно континентальний клімат. Фурманівка розташована у «теплому Поділлі», тут весна настає на 2 тижні раніше. Але діяльність людини призводить до зміни клімату та глобального потепління. Рівень наповнення річок водою в області становить лише 20 % від необхідного стандарту.

Історія[ред. | ред. код]

13 травня 1439 року польський король Владислав III Варненчик підтвердив Петру і Яну Бахавським запис 60 кіп грошей, зроблений великим князем Вітовтом для їхнього батька Гжегожа на село «Ониківці», що лежить над річці Тарнава в Бакотському повіті.

16 березня 1441 року польський король Владислав III Варненчик записав Петру Цьолку 60 гривень на селах «Окунів» і «Воєводинці» на річці Тарнаві в Бакотському повіті та 40 гривень на селі «Гниловоди» у Кам’янецькому повіті Подільської землі.

Згадка про «Окунів» в 1444 року значилось село спустошеним через напади, віддано Миколі Фурману. З 1460 року зустрічається назва Фурманівка.[1]

Церква святої Трійці згадується з 1736 році – дерев’яна триверха споруда. В 1740 році крита соломою, в 1748 – гонтою, існувала до 1774 року. Церква святих Кузьми і Дем’яна збудована в 1781 – 1783 роках. Нова церква збудована в 1851 року.

Селяни були звільнені від кріпосного права в 1861 році. На честь цієї події в багатьох селах Поділля на в'їздах встановлювали пам'ятні фігури, такі збереглись в селах: Нігин, Черче. Ця традиція помаленьку відновлюється, встановлюються статуї Божої Матері чи інші фігури.

1863 року селяни втрачають можливість користуватись рідною мовою, видано таємне розпорядження — Валуєвський циркуляр, що наказував призупинити видання значної частини книг, написаних українською мовою, а згодом доповнено Емським указом.

Внаслідок поразки визвольних змагань на початку XX століття, село надовго окуповане російсько-більшовицькими загарбниками.

Радянська окупація принесла колективізацію та розкуркулення, мешканці села зазнали репресій. Багатьох частинах Поділля відбувались масові селянські повстання, проти радянської влади.

В 19321933 селяни села пережили жахливі події — Голодомор.

Роки Великого терору 1936-1937 вбито осіб різних національностей і професій, багато людей було виселлено як сім'ї «ворогів народу». У книзі «Реабілітовані історією» розповідається про репресованих із Фурманівки. Усіх їх набралося 26. Із них 24 народилися у Фурманівці, а двоє тут мешкали і працювали в місцевому колгоспі. За національністю репресовано 13 українців і 13 поляків. Щодо поляків, то більшість із них 1936 року як неблагонадійних елементів було вислано за межі України – в Казахстан. Така доля спіткала Кульчицьких, Новацьких. А ось Франца Здановського 1938 року звинуватили в контрреволюційній діяльності і розстріляли. Роком раніше така ж доля спіткала Фелікса Завадського, звинуваченого в участі в шпигунській організації. За тим же звинуваченням було розстріляно й українця Степана Радюка. Ще один розстріляний – Олександр Турняк – був звинувачений у контрреволюційній діяльності.[2]

Після завершення Другої світової війни у 1946—1947 роках село вчергове пережило голод.

Репресії були як до війни, так і по війні. 1948 року Кам’янець-Подільський райвідділ міліції за ухилення від суспільно корисної праці в колгоспі вислав Сергія Ремішевського на 8 років у Кемеровську область. Уже після смерті Сталіна, в жовтні 1953 року Ремішевського достроково звільнили із спец-поселення.

З 24 серпня 1991 року село входить до складу незалежної України.

У 2016 році завершували виготовлення паспорту сміттєзвалища села Фурманівка.

З 14 серпня 2017 року шляхом об'єднання сільських рад, село увійшло до складу Слобідсько-Кульчієвецької сільської громади.[3] Об'єднання в громаду має створити умови для формування ефективної і відповідальної місцевої влади, яка зможе забезпечити комфортне та безпечне середовище для проживання людей.

15 червня 2023 року селі Фурманівка на Кам’янеччині парафія церкви святих Косьми і Даміана перейшла з Московського патріархату в Православну Церкву України. Вперше, в місцевій церкві пролунала молитва українською мовою.[4]

Населення[ред. | ред. код]

Населення становить 299 осіб.

Мова[ред. | ред. код]

У селі поширені західноподільська говірка та південноподільська говірка, що відносяться до подільського говору, який належить до південно-західного наріччя.

Релігія[ред. | ред. код]

  • Церква святих Косьми і Даміана (ПЦУ)

Відомі люди[ред. | ред. код]

Народилися[ред. | ред. код]

Охорона природи[ред. | ред. код]

Село розташоване у межах національного природного парку «Подільські Товтри».

Світлини[ред. | ред. код]

Панорама Фурманівки[ред. | ред. код]

Каньйон біля села Фурманівка

Див. також[ред. | ред. код]

  • Поділля — історико-географічна область.
  • Подоляни — етнографічна група українців, населення Поділля.
  • Подільський говір — різновид говорів української мови.
  • Децентралізація — реформа місцевого самоврядування для формування ефективної і відповідальної місцевої влади.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фурманівка с.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. ПРО ЩО ПОВІДАЛА СІМЕЙНА ФОТОГРАФІЯ.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. ВВРУ, 2017, № 46, стор. 11
  4. Про реєстрацію статуту РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ “ХРАМ КОСЬМО-ДАМІАНІВСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ СЕЛА ФУРМАНІВКА КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ” у новій редакції (PDF). Процитовано 22 червня 2023.