Користувач:Muslsss/Русское Собрание (ВНКПТ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всеукраїнське національне культурно-просвітницьке товариство «Ру́сское Собра́ние»
Оригінальна назва Всеукраинское национальное культурно-просветительское общество «Ру́сское Собра́ние»
Девіз «Кордони роз'єднують, культура об'єднує»
Дата заснування грудень 1991
Тип Громадська організація
Голова Потапова Алла В'ячеславівна

Не плутати з «Ру́сским Собра́нием» православно-консервативною суспільно-політичною організацією (партією).

«Ру́сское Собра́ние» - Всеукраїнське національне культурно-просвітницьке товариство (коротка назва - «Ру́сское Собра́ние») - українська громадська організація, створена у грудні 1991 року в Києві. Відома, як «РС».

Склад та діяльність[ред. | ред. код]

На даний момент «РС» включає 24 регіональних відділення, при «РС» працюють студії прози, поезії, фантастики, драматургії, гумору, створені літературно-інтелектуальний клуб «ЛІК», поетичний клуб «Восход», клуб «Литературный перекрёсток», клуб «Летопись»- для ветеранів, клуб «Осень»- з проведення вечорів пам'ятних дат. При «РС» працює Театр літературного портрета. Крім цього, у «РС» є правозахисний сектор, сектор російської мови, молодіжний, видавничий, аналітичний сектора. «РС» проводить велику культурну та громадську роботу. Організовує дні слов'янської писемності, російської культури, пушкінські дні, конференції та семінари з проблем російської культури у сучасному світі, з питань вивчення російської мови і літератури у школах України, з питань російськомовної поезії України та її місця в сучасній світовій культурі. Співпрацює з Держкомітетом України у справах національностей та міграції, з Посольством Росії в Україні, зі Слов'янським Комітетом і різними національними громадами України. Організовує фестивалі авторської пісні. Проводить всеукраїнський конкурс російської поезії України, в якому беруть участь опубліковані авторські збірки поезії, прози, газетні публікації. Молодіжне відділення «РС» «Палитра» проводить конкурс ім. Леоніда Кисельова для авторів до 30 років, в якому беруть участь авторські неопубліковані рукописи. Членами «РС» є українські російськомовні письменники, поети, художники, артисти, композитори, барди, діячі мистецтва і культури, творча молодь та інтелігенція України.
Всеукраїнське національне культурно-просвітницьке товариство «Ру́сское Собра́ние» не має відношення до «Ру́сского Собра́ния», православно-консервативної суспільно-політичної організації (партії).

Історія[ред. | ред. код]

Організатором і першим президентом «РС» з 1991 року і по нинішній час є Потапова Алла В'ячеславівна[1].
У грудні 1991 року з її ініціативи багато представників російськомовної творчої інтелігенції Києва об'єдналися у національне культурно-просвітницьке товариство «Ру́сское Собра́ние». Метою товариства було: відродження моральності, духовності, інтелектуальності, збереження літературного середовища і головне - російської культури.
У лютому 1992 року «Ру́сское Собра́ние», офіційно зареєстровано в Києві, як громадська організація.
У 1992 році при «РС» був створений Літературно-інтелектуальний клуб ЛІК, куди прийшли поети, прозаїки, художники, артисти, композитори, барди, люди різного віку та різних професій, студенти та ветерани. Засідання Ліка проходили в Українському домі в невеликій, завжди переповненій кімнаті на другому поверсі. Допоміг у цьому перший Президент України Леонід Макарович Кравчук[2], який мав намір взагалі розмістити в колишньому музеї Володимира Ілліча Леніна національні товариства і навіть жартома назвав Український дім «Лігою націй».
У травні 1993 року з ініціативи «РС» спільно із Слов'янським Фондом України, Спілкою поляків в Україні та Українсько-чеським культурно-просвітницьким товариством «Вышеград» за підтримки президента України Леоніда Макаровича Кравчука були засновані в Україні Дні слов'янської писемності і створений Республіканський Комітет з проведення Днів слов'янської писемності і культури.
У 1994 році до 200-річчя з дня народження О.С. Пушкіна[3] за підтримки міністра України Валерія Пустовойтенка «РС» створило громадську Раду з відзначення ювілею, домоглося створення Ювілейного Комітету на державному рівні і проведення свята в театрі імені Лесі Українки. За підтримки Міністерства інформації України була видана книга до ювілею великого поета, «Не зарастёт народная тропа ..." (Пушкінський альбом), підготовлена «РС» і визнана соціально значущим виданням.
У 1994 році «РС» відкрило Недільну Сонячну школу, де навчалося 250 дітей у трьох групах: з першого класу по четвертий - Азъ, з п'ятого по восьмий - Буки, з дев'ятого по одинадцятий - Веді. Першого вересня купили двісті п'ятдесят порцій морозива для першокласників ... Вчили поетиці, музиці, правилам поведінки і ведення господарства. Для хлопчиків був курс «Честь маю», для дівчаток - «Дівоча світлиця». Загальні курси - історія розвитку людства, ази бізнесу, культура і суспільство. Школа діяла чотири роки.
У 1994 році «РС» випускає збірку київських поетів, письменників і любителів російської мови «Які ми? Спробуємо зрозуміти ».
У 1995 році за підтримки Дмитра Табачника «РС» видає книгу до 50-річчя Великої Перемоги російського народу у Другій світовій війні.
У 1998 році «РС» зареєструвало свою «Новую Литературную газету», яка виходить до цих пір, але з великими перервами через фінансові труднощі.
У 1998 році «РС» випускає збірку авторів з Києва, Харкова, Запоріжжя, Бердянська, Дружківки, Котовська, Черкас, Чернігова, Чикаго «... І наше слово відгукнеться».
У 2003 році «РС» випускає збірку віршів, коротких оповідань і статей з питань російської літератури «ХХ століття, запам'ятай нас такими ...», куди увійшли матеріали авторів з дуже багатьох міст України, які тісно співпрацюють з «РС». Крім того, кожен із авторів висвітлив свій погляд на питання: Що Ви думаєте про час і про себе? Яке місце російського поета в Україні? Яке Ваше ставлення до «РС»?
У 2008 році «РС» зареєструвало і випустило перший номер Етно-літературного журналу «Русло» (Русское слово Украины).
У 2013 році «РС» разом з Всеукраїнським союзом «Русское содружество» та Київським товариством російських співвітчизників «Родина» звернулися до голови Київської міської державної адміністрації О.П. Попову з проханням, про проведення реставраційних робіт пам'ятника О.С. Пушкіну на проспекті Перемоги та реконструкції і облагородження прилеглої території.

Керівники організації[ред. | ред. код]

  • Президент «РС» (з грудня 1991 по нинішній час) - Потапова Алла В'ячеславівна - член Спілки письменників України[4] та Спілки журналістів України, заступник голови правління Слов'янського Комітету України, лауреат літературної премії ім. В. Г. Короленка, заслужений працівник культури, автор понад тридцяти книг - віршів, психологічної прози, казок для дітей і підлітків.
  • Віце-президент «РС» - Потапов В'ячеслав Юрійович[5] - голова Київської організації «Русского Собрания», заступник голови відділення Громадської Ради України; Директор видавничого центру «Флінт» при «РС»; Голова комісії, член Президії Слов'янського Комітету України.; Перший заст . голови Ради Всеукраїнських організацій національних меншин при Державному Комітеті України у справах національностей та релігій, голова Експертно-аналітичної комісії; Член правління Ради національно-культурних громад м. Києва; Відповідальний редактор газети "Київ етнічний".

Потапов В.Ю. нагороджувався Почесною грамотою Київського міського голови «За сумлінну роботу з національними громадами в м. Києві та Україні» (2002р.), Грамотою Державного Комітету України у справах національностей та міграції «За активну діяльність по зміцненню російсько-українських і міжнаціональних відносин» (2004 р.), Почесною Грамотою представництва Росзарубежцентра в Україні «За активну діяльність по збереженню та пропаганді російської культури в Україні» (2007р.), Подякою Київського міського голови (2008р.), Почесною Грамотою Міжнародного Союзу слов'янських журналістів (2006, 2008 рр.), Грамотою Держкомітету України у справах національностей та релігій (2009 р.). Лауреат премії миру Європейського форуму в Україні - 2009 р.

Керівники регіональних відділень[ред. | ред. код]

Члени організації[ред. | ред. код]

Членом «РС» може стати будь-яка людина, незалежно від національності, місця проживання та віросповідання, якщо його цікавить російська культура в Україні. Девіз «РС» незмінний: «Кордони роз'єднують, культура об'єднує».

  • Шкідченко Віктор Миколайович[6] - фахівець в області творчих піар-технологій, науково-популярний оглядач, мережевий журналіст, автор більше 300 газетних, журнальних і більше 160 мережевих публікацій з питань науки, журналістики, освіти, уфології, літературної критики та соціальної проблематики.
  • Василь Дробот[7] - Член Національної Спілки письменників України з 1995 р., член Ради російської літератури Спілки письменників, керівник студії російської поезії "Восход" при НВВ України. Лауреат літературної премії ім. Миколи Ушакова за кращу поетичну книгу російською мовою Національної Спілки письменників України за 2004 р.
  • Віктор Глущенко - київський поет, уродженець Сумщіни, автор багатьох журнальних та книжкових публікацій.
  • Тетяна Аінова[8] - київська поетеса, автор багатьох публікацій, переможець літературного конкурсу «Пушкинское кольцо-2007».
  • Кураш Владислав Ігорович[9] (з 2013 року) - письменник, прозаїк, лауреат Міжнародного Фонду "Великий Мандрівник - Молоді" за 2013 р.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Потапова Алла В'ячеславівна [1]
  2. Леонід Макарович Кравчук [2]
  3. О. С. Пушкін [3]
  4. Спілка письменників України [4]
  5. Потапов В'ячеслав Юрійович [5]
  6. Шкідченко Віктор Миколайович [6]
  7. Василь Дробот [7]
  8. Тетяна Аінова [8]
  9. Кураш Владислав [9]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Потапова о "РС"[10]
  • Пушкинские дни в Киеве[11]
  • Вячеслав Рассыпаев о "РС"[12]
  • Будни "РС"[13]
  • «РУССКОЕ СОБРАНИЕ» – 15 ЛЕТ[14]