Культурний рух

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Культурний рух — це зміна підходу кількох різних дисциплін до своєї роботи. Це втілює всі форми мистецтва, науки та філософії . Історично різні нації чи регіони світу пройшли через власну незалежну послідовність культурних рухів, але в міру того, як світові комунікації прискорилися, це географічне розмежування стало менш чітким. Коли культурні рухи відбуваються через революції від одного до іншого, жанри мають тенденцію зазнавати нападок і змішування, і часто виникають нові жанри, а старі зникають. Ці зміни часто є реакцією на попередню культурну форму, яка зазвичай застаріла та повторюється. Серед мейнстриму з’являється одержимість новим рухом, а старий занедбується – інколи він повністю згасає, але часто він не перестає бути популярним у кількох дисциплінах і час від часу знову з’являється (іноді з префіксом «нео-»).

Існують постійні суперечки щодо точного визначення кожного з цих періодів, і один історик може згрупувати їх по-різному або вибрати різні назви чи описи. Крім того, навіть незважаючи на те, що в багатьох випадках популярна зміна від одного до іншого може бути швидкою та раптовою, початок і кінець рухів є дещо суб’єктивними, оскільки рухи не виникли раптом і не прийшли до раптового кінця, і втрати повної підтримки, як це було б запропоновано діапазоном дат. Таким чином, використання терміну «період» є дещо сумнівним. «Період» також припускає лінійність розвитку, тоді як нерідко було одночасно діяти два або більше відмінних культурних підходів. Історики зможуть знайти характерні сліди культурного руху до його загальноприйнятого початку, і завжди будуть нові твори в старих формах. Тож може бути кориснішим мислити з точки зору широких «рухів», які мають грубі початок і кінець. Проте для історичної перспективи для кожного буде надано деякі приблизні діапазони дат, щоб вказати «висоту» або прийнятний проміжок часу руху.

Ця поточна стаття охоплює західні, зокрема європейські та американські культурні рухи. Однак вони були схожі на культурні рухи на Сході та в інших країнах. Наприклад, наприкінці 20-го та на початку 21-го століття в Таїланді відбувся культурний зсув від західних соціальних і політичних цінностей до японських, і китайських. Крім того, ця культура відновила монархічні концепції, щоб пристосуватись до відходу держави від західної ідеології щодо демократії та монархій.

Культурні рухи[ред. | ред. код]

  • греко-римський
    • Грецька культура ознаменувала відхід від інших середземноморських культур, які їй передували та оточували її. Римляни перейняли грецький та інші стилі та поширили його по всій Європі та на Близькому Сході. Разом грецьке та римське мислення у філософії, релігії, науці, історії та всіх формах мислення можна розглядати як центральну основу західної культури, і тому деякі називають їх «класичним періодом». Інші можуть розділити його на елліністичний період і римський період або вибрати інші більш тонкі поділи.
Див.: Класична архітектураКласична скульптураГрецька архітектураЕлліністична архітектураІонійськаДоричнаКоринфськаСтоїцизмЦинізмЕпікурейськаРимська архітектураРаннє християнствоНеоплатонізм
  • Романський (11-12 століття)
    • Стиль (особливо архітектурний), подібний за формою та матеріалами до римського стилю. Романський стиль, здається, є першим загальноєвропейським стилем після римської імперської архітектури, і приклади цього можна знайти в кожній частині континенту.
Див.: Романська архітектураоттонське мистецтво
  • Готика (середина 12 століття до середини 15 століття)
Див.: Готична архітектураГригоріанський хоралНеоплатонізм

Дивитися також[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]