Трансформація НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трансформація НАТО (англ. NATO transformation[1]) — процес змін у політичній, військовій та організаційній сферах Організації Північноатлантичного договору.

Сьогодні трансформація охопила майже всю структурну і військову, а також частково політичну сфери Альянсу[2]. Найбільшого успіху країни-учасниці Північноатлантичного альянсу досягли в процесі трансформації військової сфери, зокрема у сфері повітряних перевезень. Так, міністри оборони країн-членів НАТО підписали Меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким проект стратегічних повітряних перевезень повинен забезпечити опе­ративну спроможність повітряного перевезен­ня вантажів великих розмірів. У 2006 році на Ризькому саміті глави держав та голів урядів Альянсу прийняли одностайне рішення про створення консорціуму, який би координував підтримку ресурсів авіаперевезень[3].

Також країни-члени НАТО продовжують працюва­ти над розвитком Мережі НАТО із забезпе­чення здатності обміну інформацією, даними та розвідданими із гарантуванням їх надій­ності, захисту, таємності та вчасності в інте­ресах операцій Альянсу.

Найменшого успіху лідери країн-членів НАТО досягли у політичній трансформації, яка передусім стосується перезавантаження та перерозподілу керівних органів та посад Альянсу, зокрема стосується обмеження повноважень країн Північної Америки у справах країн Європи.

Історія

Саміт НАТО у Празі (2002)

Початком трансформаційних змін в системі Альянсу вважається 2002-й рік[4], коли на Празькому саміті НАТО[5] були прийняті рішення, ініційовані Генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном, щодо впровадження комплексу завдань із вдосконалення потенціалів, створення сил реагування, кардинальних структурних перетворень у системі Північноатлантичного альянсу. Ці завдання, як прерогатива, увішли до «Празької програми трансформації»[6][7].

«Празька програма трансформації» містить близько 400 різного роду політичних зобов'язань щодо вдосконалення потенціалів системи Організації Північноатлантичного договору. Ці зобов'язання[8] взяли на себе окремі країни-члени Альянсу, які поставили за мету підвищення бойової ефективності військового потенціалу у галузі стратегічних повітряних та морських перевезень, дозаправлення у повітрі, здатність до швидкого розгортання, розвиток підрозділів бойової підтримки та тилового забезпечення та ін.

Військова трансформація

Сили реагування НАТО

Концепція сил реагування НАТО пе­редбачає створення високотехнічно оснаще­них, гнучких, здатних до оперативного розгортання, взаємосумісних та витривалих підроз­ділів, спроможних виконувати місії з усього спектра завдань Альянсу.

Сили реагування НАТО складаються з сухо­путних, військово-повітряних, військово-морських та сил спеціального призначення. Війська, які перебувають у підвищеному стані готовнос­ті, складаються з національних елементів та здійснюють ротацію кожні шість місяців після проходження відповідної підготовки та серти­фікації.

На Стамбульському саміті НАТО було визначено 3 причини, за якими можуть бути задіяні сили реагування НАТО:

Після завершення у червні 2006 року навчань «Steadfast Jaguar» (Стійкий ягуар), до яких були залучені су­хопутні, морські і повітряні сили, ліде­рами Альянсу на Ризькому саміті НАТО 2006 року було оголошено, що сили реагування НАТО досягли рівня цілковитої оперативної спроможності[11].

Навчання сил реагування НАТО «Steadfast Jaguar» (2006)

На сьогодні сили реагування НАТО відіграють провідну роль у реагуванні Альянсу на кризи, стиму­люють трансформацію та оперативну суміс­ність і поліпшують загальну якість під­готовки збройних сил. Вони здатні виконува­ти завдання у будь-якій точці світу в межах повного спектра операцій, а також діють як сили первинного силового розгор­тання з подальшим залученням більш чисельних сил нарощування. Вони налічують до 25 тисяч військовослужбовців і готові почати розгортання через п'ять діб після надходження відповідних розпоряд­жень та забезпечують свою участь в опера­ції протягом ЗО діб та довше за умови надходження додаткових постачань[11].

Корпуси швидкого розгортання

Повністю реформована також структура сил НАТО, в рамках якої було створено й сертифіковано шість корпусів швидкого розгортання (NATO Rapid Deployable Corps), які є основою сухопутного компонента Сил реа­гування НАТО:

  • Корпус швидкого розгортання Командуван­ня ОЗС НАТО в Європі (Allied Rapid Reaction Corps), розташований у місті Реїндален (Ні­меччина), на чолі з Великою Британією як провідною країною, що забезпечує близько 60% особового складу штабних елементів та надає корпусу дві дивізії поряд з бойовими службами та службами забезпечення;
  • Корпус швидкого розгортання Німеччина-Нідерланди на базі штабу Першого німецько-голландського корпусу (Мюнстер, Німеччина);
  • Корпус швидкого розгортання Італії на базі штабу Корпусу швидкого реагування Італії (Сольб'яте-Олона);
  • Корпусу швидкого розгортання Іспанії на базі штабу Іспанського корпусу (Валенсія);
  • Корпусу швидкого розгортання Туреччини на базі штабу Третього турецького корпусу (поблизу Стамбула);
  • Єврокорпус (Страсбург, Франція), що має бельгійські, французькі, німецькі, люксем­бурзькі та іспанські складові. Єврокорпус на­ділено іншим міжнародним військовим стату­сом, тому було підписано технічну угоду з Командуванням ОЗС НАТО з питань опера­цій з метою участі цього підрозділу у спіль­них операціях з НАТО.

Усі структури забезпечують шестимісячні ротації сухопутного компоненту командуван­ня Сил реагування НАТО. Повітряний компонент сил реагуванн підпорядкову­ється командуванням повітряних компонен­тів третього (тактичного) рівня, розподіляючи чергування між Рамштайном (Німеччина) та Ізміром (Туреччина). Командування сухопутним компонентом сил реагування розподіляється між шістьма штабними еле­ментами сухопутного компоненту Сил висо­кої готовності НАТО та їх морського компо­ненту через три штабні елементи морського компоненту Сил високої готовності НАТО.

Організаційна трансформація

Організаційна (або структурна) трансформація є головною складовою «Празької програми трансформації». Нова структу­ра командування базується на функціональ­ному перерозподілі. На стратегічному рівні знаходяться два коман­дування. Командування ОЗС НАТО з питань операцій очолює Верховний головнокоманду­вач ОЗС НАТО в Європі та відповідає за про­ведення усіх можливих операцій Альянсу. Командуван­ня ОЗС НАТО з питань трансформації очо­лює Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО з питань трансформації та несе відпо­відальність за питання, що пов'язані з поточним процесом трансформації Альянсу, а також над спроможностями Альянсу, зокрема у питаннях підготовки та розробки концепцій і доктрин.

Обидва командування очолюються Верховни­ми головнокомандувачами, які виконують по­двійні функції. Так, наприклад, Верховний головноко­мандувач ОЗС НАТО в Європі водночас очо­лює Командування збройних сил США в Європі.

Командування ОЗС НАТО з питань операцій розташовано у штабі Верховного головноко­мандувача ОЗС НАТО в Європі. Оперативний рівень коман­дування включає постійні командування ОЗС НАТО, що розташовані у Брюнсумі (Нідер­ланди), Неаполі (Італія), а також менш фун­кціонального постійного штабу, розташовано­го у Лісабоні (Португалія). Перші два коман­дування здатні проводити операції з місць їх постійного розташування або забезпечувати розгортання штабу багатонаціональних опе­ративно-тактичних сил (БООТС). Об'єднаний штаб НАТО у Лісабоні може використовува­ти можливості штабу БООТС морського ба­зування. Командування ОЗС НАТО у Брунс­сумі забезпечує штабними елементами (за винятком морського компоненту) МССБ в Афганістані, а Командування ОЗС НАТО у Неаполі — штабними елементами для прове­дення операції НАТО на Балканах.

Тактичний рівень складається з шести видових командувань ОЗС НАТО, які забезпечують від­повідну підтримку операцій штабними елемен­тами на суші, морі та у повітрі. До складу Ко­мандування ОЗС НАТО у Брюнсумі входить командування повітряним компонентом (Рамштайн, Німеччина), морським компонентом (Нортвуд, Велика Британія) та сухопутним компо­нентом (Гейдельберг, Німеччина). Командуван­ню ОЗС НАТО у Неаполі відповідно підпоряд­ковані повітряний компонент (Ізмір, Туреччи­на), морський компонент (Неаполь, Італія) та сухопут­ний компонент (Мадрид, Іспанія).

Командування ОЗС НАТО з питань трансформації

Стефан Абріаль — дійсний Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО з питань трансформації

Командування ОЗС НАТО з питань транс­формації є го­ловним у питаннях здійснення процедур трансформації військової структури, сил, можливостей та доктрин НАТО[12]. До обов'яз­ків Командування входить вдосконаленням тренувальних процедур, здійснення експериментів з метою оцінки нових концеп­цій та сприяння підвищенню рівня взаємосумісності структур Альянсу[13].

Командування ОЗС НАТО з питань транс­формації має низку структур, що розташова­ні за межами Норфолку: штабні елементи в Монсі (Бельгія), що відповідають за питан­ня оборонного планування та управління ре­сурсами, Об'єднаний центр ведення бойових дій (Ставангер, Норвегія), Об'єднаний центр підготовки сил у (Бидгощ, Польща), Об'єднаний центр аналізу та вивчення досвіду (Монсанто, Португалія), Центр підводних до­сліджень (Ла Спеція, Італія), Центр НАТО з підготовки та проведення морських операцій перехоплення (Сауда Бей, Греція).

Політична трансформація

На думку європейських лідерів країн-членів НАТО важливою складовою перетворень Альянсу є­ забезпечення внутрішнього балансу між Північ­ною Америкою і Європою. Про те, що Альянс перебуває під занадто сильним впливом США говорив ще у 1960-х роках ХХ століття Президент Франції генерал Шарль де Голль, який не погоджувався з тим, що керівництво Альянсом переходить від Сполучених Штатів до Великої Британії. Як наслідок, Франція на більше ніж 40 років покинула Альянс.

Початком трансформа­ційних змін у політичній сфері стало прийняття Мюнхенської програми[7], яка була ініційована канцлером Німеччини Герхардом Шредером. У 2005 році канцлер Німеччини Герхард Шредер на Мюнхенській конференції з пи­тань європейської політики безпеки звернув увагу на брак стратегічного мислення в ме­жах НАТО й тим самим започаткував діалог, який, на його думку, був необхідним для відновлення трансатлантичних відносин. За його словами:

НАТО вже не є головним місцем, де трансатлантичні партнери обговорюють і координують свою стратегію.[14]

Шредер запропонував створити спеціаль­ну робочу групу високого рівня, яка повин­на допомогти у пошуку можливостей уника­ти у майбутньому криз, подібних до іраксь­кої, в якій була неодностайність країн-членів Альянсу.

У листопаді 2006 року на Ризькому саміті була прийнята комплексна політична директива, яка визначає політичну спрямованість трансформації Організації на 10-15 років[15].

Для виконання повного спектра завдань у Комплексній політичній директиві окреслені операції, які Альянс повинен бути спромож­ним розпочати і підтримувати. Це можуть бу­ти узгоджені головні об'єднані операції та менші операції для підтримання колективної безпеки і відповіді на кризові ситуації як на, так і поза територією Альянсу, на її перифе­рії і на стратегічній відстані.

Див. також

Джерела

  • Bell R. G. NATO's transformation scorecard // NAT O Review. — Spring 2005
  • Bell R. G. Sisyphus and the NRF // NATO Review. — Autumn 2006
  • Istanbul Summit Reader's Guide. — Brussels, Nov. 2004
  • NATO after Prague. Brussels, Jan. 2003.
  • NATO Handbook. — Brussels. 2006.
  • The Military Balance 2000-2001.
  • The Military Balance 2004-2005.

Посилання

Примітки

  1. NATO's Transformation
  2. Examining NATO's Transformation //NATO Review. — Special Issue. — Spring 2005.
  3. Riga Summit Declaration Issued by the Heads of State and Government participating in the meeting of the North Atlantic Council in Riga on 29 November 2006
  4. Transformation the Alliance //NAT O Review. — Summer 2002.
  5. Трансформація Північноатлантичного альянсу
  6. Prague Summit Declaration issued by the Heads of State and Government participating in the meeting of the North Atlantic Council / Prague Summit and NATO's Transformation. — Brussels. — 2003.
  7. а б Шлях трансформації НАТО
  8. Новий етап трансформації НАТО
  9. Північноатлантичний договір. Стаття 5
  10. Istanbul Summit expands operations, strengthens partnerships, improves capabilities
  11. а б NATO Response Force declared fully operational
  12. NATO's Military Transformation: Q&A with General Palomeros
  13. Remarks by NATO Secretary General Jaap de Hoop Scheffer and U.S. Secretary of Defense Donald Rumsfeld /News Conference with NATO's SECGEN and the U.S. SECDEF at Headquarters Supreme Allied Command Transformation (HQ SACT) during the ACT Seminar. Norfolk, Virginia, USA, April 06, 2004.
  14. Bell R. G. NATO's transformation scorecard // NATO Review. — Spring 2005.
  15. Comprehensive Political Guidance Endorsed by NATO Heads of State and Government on 29 November 2006. Riga Summit