RememberUs.org

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
RememberUs.org
Девіз To honor and commemorate those who perished in the Shoah and to educate about the devastating and everlasting consequence of genocide.
Дата заснування 5 грудня 2013 р.
Тип громадська благодійна[1], неприбуткова, недержавна
Положення США США
Адреса P.O. Box 920542, Needham,
MA 02492, USA
Офіційний сайт www.rememberus.org

RememberUs.org — громадська[2] благодійна і волонтерська організація, на меті у якої є запобігання випадків геноциду у світі, а також збереження пам’яті про жертв Шоа та Праведників народів світу. Головний офіс знаходиться у США.

Організація впроваджує та підтримує освітні програми з вивчення Голокосту та інших геноцидив в США, проводить мітинги пам'яті в Америці та Україні. Волонтери організації проводять освітні заходи, одноденні шкільні екскурсії у меморіальні місця Східної Європи (зокрема України), а також, садять дерева пам'яті.

RememberUs.org  підтримує наукові дослідження, пов'язані з вивченням Голокосту; фінансує створення музеїв в школах, переклади знайдених документів різними мовами та їх оцифровування.

З початком повномасштабної війни в Україні RememberUs.org почали надавати гуманітарну допомогу та на час війни зробили цей напрям роботи пріоритетним.

Місія і цілі[ред. | ред. код]

Організація освічує молодь про руйнівні наслідки геноциду, вчить вшановувати пам'ять жертв Голокосту і шукає шляхи до мирного співіснування та крос-культурних взаємодій між народами.

На час активної фази війни, з 24 лютого 2022 року, цілі та завдання включають гуманітарну допомогу населенню в зоні бойових дій або на звільнених територіях.

Діяльність[ред. | ред. код]

Освітні програми[ред. | ред. код]

RememberUs.org  проводить серію освітніх проєктів в США і в Україні; Проєкти включають: шкільні екскурсії, фото- та художні виставки, безкоштовні публічні лекції і конференції.

Також організація сприяє відкриттю музеїв ІІ-ї Світової війни та Голокосту у навчальних закладах України, зокрема було відкрито музеї у Кременчуцькому вищому професійному училищі № 7[3][4] та у Засульському ліцеї[5] Лубенського району Потавщини, в одній із шкіл міста Липовець, в школі №5 міста Миргород та у школі в місті Фастів. Ще до повномасштабної війни в Україні організація ініціювала реорганізацію та розширення музею в місті Кременчук, роботи тривають навіть попри війну.

Окрім власне музеїв організація займається створенням віртуальних музеїв, якими може послуговуватися кожен бажаючий. Зокрема Музей Голокосту м. Кременчук, Музей Голокосту м. Біла Церква, Музей Голокосту м. Липовець, Музей Голокосту м.Миргород.

Меморіальні програми[ред. | ред. код]

RememberUs.org  прагне підтримувати пам'ять про трагічні події, які відбувалися на теренах України та Східної Європи, де євреїв не переміщали в табори — їх знищували на місці. Організація сприяє ідентифікації та позначенню місць масових поховань, встановленню знаків над цими могилами, визначенню імен жертв.

Метасеквоя восени

Також, на місцях вбивств в Україні організація висаджує дерева Метасеквої («Dawn Redwood»). Мета організації — посадити якомога більше дерев, позначаючи могили в місцях масових вбивств. Метасеквойя — незвичайне дерево, це одне з найстаріших рослин, що збереглися на Землі. Висадка цих дерев в місцях масових вбивств, створює практично вічний символ пам'яті про ці місця, так як тривалість життя цих дерев більше тисячі років, вони можуть пережити пожежу, та й в цілому їх історія має багато паралелей з історією єврейського народу.

Серед іншого, у 2021 році, організація займалася перекладом 43 листів, які були написані на їдиш українськими євреями у 1941 році. Листи так і не дійшли до адресатів і довгий час ніхто не міг з’ясувати їх зміст. RememberUs.org  організувала роботу міжнародної команди волонтерів-перекладачів. Робота команди ускладнювалася тим, що в світі залишилося не так багато спеціалістів, які розмовляли б на їдиш, до того ж листи написані в 1941 році не завжди розбірливі, містять граматичні помилки і специфічні слова. Зрештою команда перекладачів, які знають  їдиш, англійську, російську та українську мови, справилась з завданням. 9 вересня 2021 року Президент України Володимир Зеленський в ході офіційного візиту подарував 43 листи Меморіальному музею Голокосту в Вашингтоні.

Діяльність під час війни в Україні[ред. | ред. код]

Роздача гуманітарної допомоги від фонду Rememberus.org

З 24 лютого 2022 року RememberUs.org на певний час змінила акценти у своїй роботі, спрямувавши максимум зусиль на допомогу населенню України під час війни. За рік повномасштабного вторгнення було реалізовано чимало проєктів. Зокрема: проєкт фінансової допомоги малозабезпеченим та багатодітним родинам, фінансової допомоги дітям з інвалідністю, гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування та засобів гігієни цивільному населенню постраждалих регіонів України та ВПО.

Волонтери зі США активно збирають кошти, теплі речі, свічки, ковдри, ліхтарики, засоби гігієни та передають все в Україну. Волонтери в Україні займаються закупкою, формуванням та відправкою гуманітарних пакетів.

Також організація надає допомогу у вигляді ліків, буржуйок, одягу і т.д.. Підтримує дитячі будинки і дитячі дома сімейного типу, допомагає літнім людям.

Ситуація в Україні динамічно змінюється і RememberUs.org оперативно реагує на всі зміни, намагаюсь надавати дійсно необхідну допомогу та підтримку, тому і програми фонду теж постійно змінюються.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. www.irs.gov [Архівовано 28 вересня 2017 у Wayback Machine.] Employer Identification Number (EIN): 46-4239560(англ.)
  2. letter from internal revenue service [Архівовано 27 вересня 2017 у Wayback Machine.] for 501c3 type (англ.)
  3. Відкриття музею — сюжет програми Кременчуцькі Новини
  4. Кременчуг. Открытие музея Холокоста (video)
  5. Creating process at Zassullja local history and the Holocaust museum (video)

Див. також[ред. | ред. код]