ART-Пікнік Слави Фролової

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ART-Пікнік Слави Фролової
Жанр вуличнний культурно-соціальний фестиваль
Дати 2.06.2013 — 6.10.2013
14.06.2014 — …
6.06.2015 — 30.09.2015 (Київ)
4.07.2015 — 26.07.2015 (Рівне)
1.08.2015 — 30.08.2015 (Одеса)
05.07.2017 — … (Харків)
Місце проведення Україна Україна, Київ, ВДНГ — 2013, 2014
Україна Україна, Київ, Пушкінський парк — 2015
Країна  Україна
Засновано 2013 рік
Засновники Slava Frolova Group
Вебсайт
ArtPicnic.org

ART-Пікнік Слави Фролової — щорічний сезонний (літній) масштабний культурно-соціальний фестиваль, реалізований sf-g в Києві на території ВДНГ з 2013 року[1]. Метою проекту є розвиток та популяризація сучасної української культури та мистецтва. Однією з передумов реалізації проекту була необхідність у створенні платформи для популяризації робіт митців, яких патронує SF-Group[2]. В рамках фестивалю проходять більше сотні безкоштовних майстер-класів для осіб будь-якого віку.

У 2015 році проект змінив локалізацію в Києві та переїхав до Пушкінського парку. Крім того ART-пікніки проходили у Рівному та Одесі[3].

Сезон 2017 року ART-Пікнік відкриє на початку серпня у Харкові, Фельдман Екопарку та функціонуватиме у форматі вихідного дня.

Перший сезон (літо 2013 року)[ред. | ред. код]

На початку першого сезону до підготовки проекту було залучено більше 1000 осіб, що представляли різні творчі та спортивні сектори, волонтери, організатори, зірки, художники та кістяк Slava Frolova-Group[2].

Куратори секторів (напрямків)[ред. | ред. код]

  • Текстильно-прикладний сектор — Людмила Матчина[4];
  • Мистецький сектор — Марина Шкарупа (павільйон № 4, № 8); Аннет Амеган (павільйон № 10); Алла Тимошенко (художники SF-G);
  • Театр — Юлія Суліма[5];
  • Ресторани — Сергій Предко;
  • Кіно — Каріна Полянська;
  • Повітроплавання — Сергій Скалько;
  • Спортивний («Розум та тіло») — Інна Бєлоброва;
  • Бібліотека: Олександра Лиманюк, Ольга Гембара; читання вголос — Тетяна Гончарова;
  • Майстер-класи, зустрічі — Тетяна Чернега;
  • Музичний редактор — DJ-Katro Zauber[6]; живий звук — Антон Зволь;
  • Технічний директор — Євген Малюга;
  • Взаємодія з пресою — Ольга Рафальська[2].

Напрямки роботи[ред. | ред. код]

Галереї та виставки[ред. | ред. код]

Для експозицій робіт молодих художників використовувались павільйони № 4, 8 и 10. Експозиції оновлювались щомісяця. Серед іншого були представлені виставки «Лабіринт» та «Спадок». Загалом було представлено роботи більше ніж 50 митців[7]. Також у павільйонах проводились заняття з малювання.

Вулична бібліотека[ред. | ред. код]

Вулична бібліотека працювала за двома напрямками. Було виокремлено частину зеленої зони для читання. Для цього було підвішено кілька гамаків. Книги можна було взяти у кількох палатках, розташованих поруч. Книгу, що сподобалось можна було придбати або обміняти. Другий вектор реалізації даного напрямку — зустрічі з письменниками[7]. За час проекту на зустріч з читачами прийшли автори: Катерина Бабкіна, Олег Терн, Володимир Чеповий, Євген Бондаренко, Микола Хомич, Вікторія Бессараб, Віталій Чирков. Казки дітям читали Анна Завальська, казкарка Джінні (Євгенія Пірог[8][9]), Ірина Гаюр, Лана Ра Світлана Конощук. Окрім того під час ART-Пікніку пройшла презентація книги «А на нас упав ананас» письменниці Лесі Мамчич[10].

Фестивалі та майстер-класи[ред. | ред. код]

Серед загальних фестивалів можна визначити «Іспанський тиждень» та «Аюрведа», а також фестивалі прикладного мистецтва, української кухні, повітроплавання, кіно[7]. Проходили кулінарні майстер-класи (в тому числі чаювання, вегетаріанська кухня) та заняття з рукоділля (текстильні ляльки, пошив іграшок, батік, роспис тканини, вітряний роспис, прикладна мозаїка, поробки з сіна, декупаж)[10].

Розум і тіло[ред. | ред. код]

Регулярно на фестивалі проходили заняття спортивних та танцювальних секцій. Заняття з йоги, пілатесу, каланетики, карате та інших видів спорту переважно відбувались вранці та вдень, заняття з танців — вечорами[7].

Серед видів спорту, які мали змогу спробувати учасники: каланетика (Аліса Зайцева, фіналістка «Танцюють всі-5»), пілатес (Кайсіна), айкідо (Петровичев Юрій, Красовський Аркадій., Усенко Сергій.), окінавське карате (Білоногий Олег), капоейра, кунг фу (Дрімацький Павло), фітнес (Kangoo Jumps від Kangoo Club Kiev); заняття з самооборони: загальна та спеціальна жіноча (Тарасов Дмитро). Участь у фестивалі взяла й одна з відомих спортивних ініціатив Києва — Скакалки Open Air[10].

Широко представлена на фестивалі йога. Відвідувачі фестивалю мали змогу відвідати заняття з йоги різних напрямків (Махаріші (Влад Прутяну), кундаліні, сахаджа-йога) та тренерів різних шкіл (ВЕ HAPPY, Київська школа йоги, Майстер Свамі Авадхут Імрам Гіриджі, Кайсіна Н., Демчук О.)[10].

Серед танцювальних майстер-класів: модерн, fithess holl (Кайсіна), folk dance аеробіка (Міщенко [Архівовано 9 червня 2016 у Wayback Machine.]), танцювальна імпровізація (Тарасова) та тілесні практики (Цукрова Інесса), індійські танці, східні танці (Tribal belly dance), меренге, самба, афротанці, джайв, сальса, фламенко, бачата, кізомба[10]]

Напрям «розум» представлені психодраматичними майстернями, психологічними тренінгами, а також семінарами (про здоровий спосіб життя, здорове харчування та вегетаріанську кухню, побудову стосунків, жіночі енергії та аналіз сновидінь); лекціями (про стиль і макіяж, історії кіно і графічне мистецтво (офорт, естамп, ліногравюра), створення мультфільмів) та майстер-клас з вокалу, техніки мовлення, риторики, арт-терапії, рекламних технологій, написання сценаріїв та створення інтер'єру[10].

Дитяча зона[ред. | ред. код]

Для дітей було облаштовано великий ігровий майданчик. Спершу — біля павільйонів, згодом — у зеленій зоні[7]. Було проведено серію дитячих майстер-класів: уроки малювання та нестандартного малювання (малювання кольоровим піском, малювання овочами, через трафарет), валяння, ліпка з солоного тіста, аплікація, твістінг (песик з кульки), поробки (з пластикового посуду (тарілки, ложки, пляшки), ґудзиків, Kinder яєць, полімерної глини), створення іграшок зі шкарпеток, ниток, соломи, ляльок-мотанок). Серед активностей для дітей: аквагрим, йога для дітей, ляльковий театр, дитяча театральна студія, ігри з лікарняними клоунами, барабанне коло (Красновська), дискотека з мильними бульбашками, розвиваючі заняття (в тому числі від Вальдорфської школи) та казкотерапія[10]

Концерти та вистави (Secret stage)[ред. | ред. код]

Широку відомість ART-Пікнік здобув зокрема завдяки досить частим виступам музичних гуртів. спочатку планувалось залучити колективи «Синя вапа», Anebo, Devil Race, a Success, 5 Vymir, Colaars, а також київський театр-студія «Оксюморон» [Архівовано 18 червня 2016 у Wayback Machine.].[7]

Окрім зазначених, виступали: Atomic Simao, Big second, Black maloka, Bonehouse, Chaising Giants, Cherokey!, Dutch Hound, Easymuffin midnight melodies collective, Ekkrii, Elektroklew, Folders, Gorchitza, Headless pigeon, INlove, Landmark, Love & Joy, Люмьєр, M.I.F. (MyImaginaryFriends), MADE, Martiansdoitbetter, Melting Clouds, MISS GROWL, Miles Babes, Mr. Morse, My mamma wanna sleep, Night Dew Call, OTOMARI, Panivalkova Trio, RabbleRouse, Secret Avenue, Singleton, Space Cakes, Straytones, Strikha-project, Switch on the Light, Tape flakes, TGDM, The Crawls, The Sideburns Party, Vivienne Mort, Voida, Basement, Гапочка, Пьюсок. Виконавці Євген Літвінкович, Дмитро Каднай, Юлія Лорд та DJ Noizar. А також Шоу-Балет Freedom-jazz (хореограф Олени Коляденко)[10].

Театральному напрямку були присвячені майстер-клас актора Євгена Худзика (за методикою Еудженіо Барби), Світлани Онопи (акторки київського театру «Оксюморон»), Романа Рабіновича зі Школи Свободи [Архівовано 18 грудня 2014 у Wayback Machine.] (про акторські техніки), а також заняття з акторської майстерності для не-професіоналів. Майстер клас (разом з відкритим тренуванням) проводили й артисти театру «Час Вовків»[недоступне посилання з червня 2019][10].

Кінопокази[ред. | ред. код]

Майже щовечора на території мистецького простору відбувались групові кінопокази — переважно в павільйоні.[7] Окрім щовечірніх кінопоказів ART-Пікнік провів вечір кіно просто неба, а також кінопокази від фестивалю «Wiz-Art» — «best of» та Docudays Ua[10].

Повітряні кулі[ред. | ред. код]

Під час фестивалю відбулась серія майстер-класів та семінарів, присвячений повітроплаванню, названі пригодами в країні «Монгольєрія»[10].

Другий сезон (літо 2014 року)[ред. | ред. код]

Урочисте відкриття другого сезону Арт-Пікніку відбулось в суботу, 14 червня 2014 року. Закриття фестивалю тривало три дні — 3-5 жовтня.

Серед інших на фестивалі виступали музичні виконавці: гурт «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ» (Without Limits)[недоступне посилання з червня 2019], гурт The Hypnotunez.

Третій сезон (літо 2015 року)[ред. | ред. код]

Влітку 2015 року ART-Пікнік змінив локацію — усі заходи відбувались у Пушкінському парку. Крім того, формат ART-Пікніку здобув всеукраїнського поширення: sf-g організувала фестивалі не лише у Києві, а й в інших містах — Одесі та Рівному. Популярність бренду «арт-пікнік» спричинила широке його використання поза межами проектів sf-g, що призвело до обурення у соціальних мережах його ідейного творця Слави Фролови[11].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Первая годовщина SF-Group. Архів оригіналу за 14 липня 2014. Процитовано 9 червня 2014.
  2. а б в Слава Фролова; искусству быть[недоступне посилання з червня 2019] // Zefir.ua. — 4 июня 2013 г. — [Проверено: 10.06.2014]
  3. "Арт-Пикник" Славы Фроловой переезжает. Новая программа и расписание. viva.ua (ru-RU) . Архів оригіналу за 19 липня 2017. Процитовано 16 липня 2017.
  4. Лицо проекта: Людмила Матчилина // Официальная группа фестиваля на сайте vk.com [Архівовано 29 червня 2014 у Wayback Machine.], — 31 мая 2013. — [Проверено: 10.06.2014]
  5. Лицо проекта: Юлия Сулима // Официальная группа фестиваля на сайте vk.com, — 31 мая 2013. — [Проверено: 10.06.2014]
  6. Лицо проекта: Katro Zauber // Официальная группа фестиваля на сайте vk.com, — 31 мая 2013. — [Проверено: 10.06.2014]
  7. а б в г д е ж Светлана Нидзвецкая. Гид по арт-пикнику на ВДНХ // The Village [Архівовано 24 червня 2013 у Wayback Machine.]. — 19 июня 2013. — [Проверено: 10.06.2014]
  8. Євенія Пірог // Простір української дитячої книги. Архів оригіналу за 21 серпня 2014. Процитовано 14 червня 2014.
  9. [[https://web.archive.org/web/20131104230356/http://www.chytomo.com/blogs/dodaj-chitannya-na-art-pikniku-slavi-frolovoii Архівовано 4 листопада 2013 у Wayback Machine.] «Додай читання» на АРТ-ПІКНІКу Слави Фролової // ЧИТОМО. Культурно-видавничий проект. — 03.10.2013. — [Перевірено: 14.06.2014]]
  10. а б в г д е ж и к л м Розклад заходів фестивалю на платформі Google calendar. Архів оригіналу за 21 серпня 2013. Процитовано 9 червня 2014.
  11. У меня украли бренд «Арт-пікнік», - Слава Фролова. OdArt: территория культуры (ru-RU) . 28 квітня 2015. Архів оригіналу за 18 липня 2017. Процитовано 16 липня 2017.