Ватикан і євро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Місто-держава Ватикан прийняло євро як офіційну валюту 1 січня 1999 року разом з Італійською Республікою та десятьма іншими державами-членами. Країна входить до єврозони хоч не є членом Європейського Союзу, але може карбувати свої монети відповідно до старих угод з Італією та рішення Ради Європейського Союзу та валютної угоди між Італією (від імені Європейське співтовариство) і Ватикан, які набули чинности 1 січня 2002 року.

Історія[ред. | ред. код]

Передумови[ред. | ред. код]

Згідно з Латеранськими пактами з Італією, ватиканська ліра була офіційною валютою держави Ватикан 11 лютого 1929 року до введення євро; тоді вона була частиною італійської ліри, і обидві валюти використовувалися на обох територіях (це також стосувалося ліри Сан-Марино).

Вступ до єврозони[ред. | ред. код]

З 1997 року американський кардинал Едмунд Казимир Шока підняв питання про можливість заміни ватиканської ліри на євро [1] . У 2001 році Європа визнала, що Ватикан планує карбувати євро із зображенням Папи Римського, незважаючи на небажання світських європейських країн [2] .

Ватикан вступає до єврозони11 січня 2002 року відповідно до угод, підписаних з Італією. Його перші фрагменти містять зображення Івана Павла ІІ.[3][4] За один рік вартість першої проданої коробки ватиканських монет євро зросла на 68. У 2002 році було виставлено на продаж 65 000 коробок (вартість 30 євро за коробку) і 9 000 коробок «Belle Épreuve». Перший розіграш становить лише 287 120 євро з 670 000 євро, які Ватикан має право брати щорічно.[5] Після смерті Івана Павла II у 2005 році Ватикан за два місяці представив 16 нових облич.[2]

У 2009 році Європейська комісія попросила Ватикан випустити в обіг не менше 51% викарбуваних євро, щоб уникнути спекуляцій колекціонерів.[3] Ватикан є єдиною європейською державою, яка систематично випускає нові монети в ящиках і за ціною, що перевищує номінал. Щоб впоратися з цим, комісія домовилася з Ватиканом про кілька умов: принаймні половина випущених монет має бути продана за їх номінальною вартістю, кожен колишній глава держави може бути предметом лише однієї монети, а не цілої коробки, а монети з зображенням глав статусу можна оновлювати кожні 15 років і не частіше.[2] У 2010 році Ватикан нарешті ввів в обіг євро. Однак це стосується лише монет номіналом 50 центів, і їх розповсюдження дуже обмежене. На цих монетах є напис Città del Vaticano 2010.[6] Папа Бенедикт XVI зображений на монетах євро Ватикану з 2006 по 2013 роки.[4]

У 2017 році Ватикан припинив штампувати обличчя Папи Франциска на своїх монетах євро на вимогу останнього.[3][4] У грудні 2018 року Ватикан приєднується до єдиної платіжної зони в євро (Sepa), що свідчить про покращення фінансової прозорості мікродержави.[7]

Грошова угода[ред. | ред. код]

З переходом Італії на євро угоди Італії та Ватикану були адаптовані та оновлені; Ватикан може випускати лише обмежену кількість монет із національною стороною, але не банкноти (чиї сторони з’єднані).[8] На практиці їх карбує Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato (IPZS) у Римі.

На підставі декларації n6 щодо валютних відносин з Республікою Сан-Марино, містом Ватикан і Князівством Монако, доданим до Маастрихтського заключного акту, Рада Європейського Союзу 31 грудня 1998 року прийняла три рішення щодо позиції, яку має зайняти Співтовариство щодо угоди про валютні відносини з цими трьома державами.[9]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. À la place de la lire italienne, le Vatican "pourrait adopter l'euro..." Bnpparibas.com. juin 1997. Архів оригіналу за 18 лютого 2020. Процитовано 6 липня 2022.
  2. а б в Cécile Prudhomme (7 mars 2009). Bruxelles met le holà aux chers euros du Vatican. Lemonde.fr.
  3. а б в Nicolas Senèze (27 janvier 2017). Le visage du pape va disparaître des euros du Vatican. La-croix.com.
  4. а б в La tête du pape François va disparaître des euros. Ledauphine.com. 28 janvier 2017.
  5. Jean Quatremer (3 janvier 2003). La monnaie du Vatican frappe de passion. Libertion.fr.
  6. Le Vatican met une partie de sa monnaie en circulation. Lemonde.fr. 22 juillet 2010.
  7. Le Vatican intègre l’espace unique de paiement en euros. La-croix.com. 2 décembre 2018.
  8. Accords sur les relations monétaires (Monaco, Saint-Marin, le Vatican, Andorre), sur le site officiel de l'Union européenne.
  9. (Décision du Conseil du 31 décembre 1998 sur la position à adopter par la Communauté en ce qui concerne un accord sur les relations monétaires avec la Cité du Vatican.)

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]