Герб Хоросткова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Хоросткова
Деталі
Носій Хоростків
Затверджений 7 грудня 1998

Герб Хоросткова — символ міста Хоросткова, затверджений 7 грудня 1998 року з нагоди відзначення 435-річчя міста. Ініціатором був почесний громадянин міста В. Г. Корчемний, автором герба є Я. П. Галушка.

Опис[ред. | ред. код]

В основі герба — зоюраження міської ратуші, яка була збудована у XVIII столітті, зруйнована після Другої світової війни, відтворена з гравюри. Під нею — геометризовані шестерня та колос, які є символами економічного спрямування міста. Усе це знаходиться на геральдичномущиті французької форми зеленого кольору, який, можливо, символізує Поділля, обрамленому золотим вінком стилізованого листя (непереривність поколінь). Вінчає герб стародавній козацький хрест — символ Божої сили. Під щитом блакитного кольору напис золотою фарбою «Хоростків». Таким чином герб поєднує минуле міста з його сучасністю.

Історія[ред. | ред. код]

У ХІХ столітті краєзнавцем А. Шнайдером для Хоросткова був опрацьований герб: щит розділений, у верхній блакитній частині щита срібний трираменний патріарший хрест без правої частини нижнього рамена, у нижній — на срібному тлі зелений дуб. Цей герб поєднує емблему Потоцьких «Пилява» та символ природи околиць міста.

Також у середині XIX століття існувала громадська печатка з зображенням дерева, на яке обперті коса і граблі (збереглися її зразки в колекції того ж А.Шнайдера).

Література[ред. | ред. код]

  • Олег Клименко, Богдан Хаварівський. Міська геральдика Тернопільщини, Тернопіль, «Воля», 2003, ст. 443-446, ISBN 966-528-179-8