Гридль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приготування Лефсе на електричному гридлі.

Гридль (англ. griddle) (у Великій Британії називають англ. girdle «пасок»), — це пристрій для приготування їжі, що складається переважно з широкої, зазвичай плоскої поверхні для готування. У сучасності це може бути пересувне металеве приладдя, як пласка сковорода або плаский лист,[1] плоска нагрівальна поверхня, вбудована в кухонну плиту ,[2] або компактний кухонний прилад з власною системою нагрівання, приєднаною до вбудованого гридля, що виконує роль поверхні для готування їжі.[3]

Традиційний гридль може бути цегляною плитою або пластиною, або плоским або вигнутим металевим диском, тоді як у розвинених країнах гридль найчастіше являє собою плоску металеву пластину. Гридль може мати як побутове, так і комерційне застосування, і може нагріватися прямо або опосередковано.  Нагрівання може бути забезпечено полум'ям, що підтримується дровами, вугіллям або газом; або електричними елементами.  Гридлі у комерційних закладах працюють на електриці, природному газі або пропані [4].

Гридлі можна зробити з чавуну, але є й антипригарні різновиди.[2] Побутовий гридль може бути виготовлений з чавуну, алюмінію, хромованої або вуглецевої сталі. Переважна більшість гридлів у комерційних закладах виготовлені зі сталі, хоча деякі з них з нержавіючої сталі або композитних матеріалів з нержавіючої сталі та алюмінію.  Поверхні плит гридлів у закладах можуть бути виготовлені з чавуну, полірованої сталі, холоднокатаної сталі або можуть мати хромовану обробку[4].

У США термін «гридль» відноситься або до важкої плоскої металевої пластини з ручкою, або до спеціальної нагрітої поверхні на плиті, і найбільш легко асоціюється з приготуванням панкейків.[5] Термін розповсюджується зі зростанням ринку вуличних гридлів[6].

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово griddle засвідчено в англійській мові 13-го століття, і воно, ймовірно, походить від англо-французького gridil, який з часом розвинувся від латинського слова craticula, «маленька сітка» (kraticula — graille — gredil — gridil),[1], можливо, через латинське craticulum, «тонке лозоплетіння»[7].

Британською англійською його також називають girdle [1].

Традиційний і ранній модерн[ред. | ред. код]

Готування плаского хлібу на гридлі
Плаский хліб на опуклому близькосхідньому гридлі садж

Традиційні гридлі включають кам'яну або цегляну плиту або пластину і неглибоку тарілку, наповнену піском. Перші зазвичай нагрівають до температури приготування перед тим, як покласти на них їжу, а другі нагрівають після.  Пізніші версії іноді були інтегровані в верхню частину плит на дровах як знімна залізна плита, а пізніше як окрема плита без ручок, що покривала одну або кілька конфорок на газовій або електричній плиті. 

Середній Схід[ред. | ред. код]

У традиційних кухнях Близького Сходу та Південної Азії садж — це опуклий гридль, який використовується для приготування різноманітних видів плаского хлібу.

Латинська Америка[ред. | ред. код]

У Латинській Америці одним з традиційних стилів гридля є бударе. Зроблений з каменю або глини, він використовується для приготування різноманітних пласких хлібів таких як тортилья, арепа і казабе. Сучасні версії для комерційного використання є металевими і називаються комалами.

Велика Британія[ред. | ред. код]

У Британії гридль також називають «пасок» (англ. girdle), і він використовується, наприклад, для приготування сконів .[1] Він може мати форму товстої залізної пластини, круглої форми і тримається зверху за ручку-напівобруч[1].

Традиційний шотландський гридль має плаский кований диск з перевернутим обідком, до якого прикріплена напівкругла ручка з обручем, що дозволяє підвішувати його над вогнем за центральний ланцюжок і гачок[8]. «Пасок» використовуються для приготування сконів, беннок, млинців і вівсяного печива [9][10].

Традиційний валлійський пекарський камінь подібний, круглий з цільною ручкою, як правило, чавун, 1 см товщиною. Використовується для приготування валлійських пирогів, крампет і млинців [11][12].

Сполучені Штати[ред. | ред. код]

У північній частині штату Нью-Йорк грідль раніше була кришкою, що закривала круглий отвір на поверхні плити, що гріється дровами або вугіллям.[1]

Комерційні гридлі[ред. | ред. код]

Посуд[ред. | ред. код]

Гридлі часто використовуються для приготування страв для сніданку, таких як млинці, французькі тости, яйця та бекон, а також стір-фрай та м'ясні страви, такі як гамбургери, стейки та курячі грудки.[4]

Технічні деталі[ред. | ред. код]

Комерційні гридлі можуть мати ширину 2–6 футів і глибину 18–30 дюймів, а їх пластини можуть бути плоскими або рифленими.[4] Конфорки на частинах гридля можна регулювати вручну або за допомогою термостата .[4]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е griddle. Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 23 грудня 2021. {{cite book}}: Проігноровано |work= (довідка)
  2. а б All About Griddles. The Spruce Eats. 12 грудня 2019. Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 21 грудня 2021.
  3. Vaculin, Kendra (12 березня 2021). The Best Griddles for Cooking Pancakes, Eggs, and Bacon (at the Same Time). Epicurious. Condé Nast. Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  4. а б в г д «A Guide to Grills & Griddles» [Архівовано 23 грудня 2021 у Wayback Machine.]: general technical and construction details at the Foodservice Equipment & Supplies (FE&S) website. Accessed 23 Dec 2021.
  5. Collins online dictionaries: Webster's New World College Dictionary, 4th Edition.
  6. 5 Things to Know Before Buying a Blackstone Griddle in 2022. CookOut News (амер.). 20 квітня 2022. Архів оригіналу за 14 травня 2022. Процитовано 29 квітня 2022.
  7. Griddle. Online Etymology Dictionary. Архів оригіналу за 25 грудня 2014. Процитовано 1 листопада 2011.
  8. Griddle. TheFreeDictionary.com. Архів оригіналу за 15 листопада 2015. Процитовано 17 жовтня 2015. griddle (ˈɡrɪdəl) n 1. (Cookery) Also called: girdle Brit a thick round iron plate with a half hoop handle over the top, for making scones, etc
  9. Archive - At Home on the Farm. NEFA - The North East Folklore Archive - Junior Section. Aberdeenshire Council. Архів оригіналу за 30 вересня 2011. Процитовано 2 серпня 2011.
  10. Scran - Cooking oatcakes, or bannocks, on a girdle. Turnabrain, Glenesk, Angus, 1967. Архів оригіналу за 11 жовтня 2012. Процитовано 2 серпня 2011.
  11. Barraud, Winifred K. (9 листопада 1962). Bakestone tradition. The Guardian. London. с. 8.
  12. Welsh Bakestone Or Planc. Antique Kitchenalia. Архів оригіналу за 10 August 2015. Процитовано 9 листопада 2013.

Посилання[ред. | ред. код]