Державний лад Сент-Кіттс і Невісу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сент-Кіттс і Невіс — незалежна держава, федеральна парламентська демократія, член Співдружності націй та Королівство Співдружності.

Виконавча влада[ред. | ред. код]

Єлизавета II

Глава держави — королева Великої Британії (нині — королева Єлизавета II), яку представляє призначений королевою генерал-губернатор.

Генерал-губернатор може використовувати майже будь-яку владу («reserve power»), яку має королева. Генерал-губернатором зазвичай стає особа з бездоганним послужним списком: політик, суддя або військовий; іноді це постаті з області спорту, науки, культури, священнослужителі або філантропи.

Виконавча влада належить уряду — кабінету міністрів. На чолі його стоїть Прем'єр-міністр. На цю посаду зазвичай призначається після виборів лідера партії або коаліції.

Виконавча влада здійснюється урядом на чолі з прем'єр-міністром, якого призначає генерал-губернатор і за рекомендацією прем'єр-міністра — міністрів. Уряд підзвітний парламенту.

Законодавча влада[ред. | ред. код]

Законодавча влада належить однопалатному парламенту. Острів Невіс має власний парламент — Збори острова Невіс.

Судова влада[ред. | ред. код]

Верховний суд — Східнокарибський Верховний Суд (Eastern Caribbean Supreme Court), вищий судовий орган для Організації Східнокарибських держав (ОЕСР), включаючи шість незалежних держав: Антигуа і Барбуда, Співдружність Домініка, Гренада, Сент-Кіттс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини та три британських Заморські території (Ангілья, Британські Віргінські Острови та Монтсеррат). Він має необмежену юрисдикцію в кожній державі-члені. Був заснований у 1967 році[1].

Правова система Федерації заснована на англійському загальному праві, але корпоративне право увібрало в себе як англійське, так і американське право, і використовує основи законодавства американського штату Делавер.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hatchard, John (2003). Directory of Commonwealth Law Schools 2003-2004 (англ.). Cavendish. ISBN 9781859417584. Архів оригіналу за 23 грудня 2017. Процитовано 23 грудня 2017.