Журавель (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Журавель
Журавель
Журавель
Латинська назва Grus
Род. відмінок Gruis
Скорочення Gru
Пряме піднесення 22год 00хв
межі від 21год 20хв до 23год 20хв
Схилення -47° 00'
межі від -57° ' до -37° '
Площа 366 кв.град.(45)
Зорі 0 яскравіших від 3m
14 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Альнаїр 1,73m
Метеорні потоки немає
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +33° i −90°
Увечері найкраще спостерігати протягом жовтня—листопада
Існує з 1598. Запропоноване Планціусом
Журавель неозброєним оком.

Жураве́ль (лат. Grus) — сузір'я південної півкулі неба, недоступне для спостереження на території України. Найяскравіша зірка — Альнаїр (1,7 зоряної величини) — розташована на відстані 100 світлових років. Лежить між Південною Рибою на півночі і Туканом на півдні. Займає на небі площу в 365,5 квадратного градуса і містить 53 зірки, видимих неозброєним оком.

Історія[ред. | ред. код]

Нове сузір'я. Введено Петером Планціусом на глобусі 1598 року, згодом у 1603 скопійоване Йоганом Байєром у його атлас «Уранометрія». Раніше також застосовувалася назва Фламінго (лат. Phoenicopterus).

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]


88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка