Мікроскоп (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мікроскоп
Мікроскоп
Мікроскоп
Латинська назва Microscopium
Род. відмінок Microscopii
Скорочення Mic
Пряме піднесення 21год хв
межі від 20год 20хв до 21год 20хв
Схилення -36° '
межі від -45° 30' до -28° '
Площа 210 кв.град.(66)
Зорі 0 яскравіших від 3m
12 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Гамма Мікроскопа 4,67m
Метеорні потоки немає
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +45° i −90°
Увечері найкраще спостерігати протягом липня, серпня
Існує з 1754. Запропоноване Лакайлем
Мікроскоп неозброєним оком.

Мікроско́п (лат. Microscopium) — невелике сузір'я південної півкулі неба. Лежить на південь від Козорога, на північ від Індіанця, на схід від Стрільця і на захід від Південної риби і Журавля.

Займає на небі площу в 210 квадратних градусів, містить 37 зірок, видимих неозброєним оком. Не містить зірок яскравіше 4-ї зоряної величини.

Сузір'я Стрільця, Південної Корони, Мікроскопа та Телескопа із «Дзеркала Уранії», набору карток сузір'їв виданого в Лондоні, бл. 1825 року.

Найкращі умови видимості ввечері — у вересні-жовтні.

Сузір'я ввів у 1754 році відомий дослідник південного зоряного неба французький астроном Нікола Луї де Лакай на честь Антоні ван Левенгука.

Джерела[ред. | ред. код]

Мікроскоп // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 294. — ISBN 966-613-263-X.

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG Мікроскоп

Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Мікроскопа

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка