Карта Пірі-реїса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вцілілий фрагмент першої карти світу Пірі-реїса (1513)

Карта Пірі-реїса є першою відомою справжньою картою всього світу, створеною в XVI столітті в Константинополі (Османська імперія) турецьким адміралом і великим любителем картографії Пірі-реїсом (повне ім'я — Хаджі Мухеддін Пірі ібн Хаджі Мехмед)[1]. Карта показує частини західного узбережжя Європи та Північної Африки з достатньою точністю, на карті також легко впізнається узбережжя Бразилії і східний край Південної Америки. Карта містить різні острови Атлантичного океану, включаючи Азорські острови і Канарські острови (як міфічний острів Антилія). Багато хто вважає, що карта містить елементи південного континенту, що вважається доказом обізнаності стародавніх картографів про існування Антарктиди.

Історія карти[ред. | ред. код]

Палац Топкапи

Карта була виявлена в 1929 році, при створенні музею в султанському палаці Топкапи доктором Едхемом[2]

Карта відразу ж привернула до себе увагу, тому що це була одна з перших карт Америки і єдина карта XVI століття, де південноамериканський континент розташований вірно відносно африканського[3]. У 1953 році турецький військово-морський офіцер направив копію карти Пірі-реїса в гідрографічне бюро ВМС США. Картою зацікавився професор І. Уолтерс. Щоб провести оцінку карти, Уолтерс, коли був головним інженером бюро, звернувся по допомогу до Арлінгтона Х. Маллері (англ. Arlington H. Mallery), знавця стародавніх карт, що працював раніше з Уолтерсом. Маллері, витративши немало часу, виявив який спосіб картографічної проєкції використовувався на карті. Щоб перевірити точність карти, він зробив сітку і наклав карту Пірі-реїса на карту світу: карта була абсолютно точною. Після своєї роботи він заявив, що єдиний спосіб створити карту такої точності — аерозйомка. Також для побудови карти Пірі-реїса необхідно володіти знанням сферичної тригонометрії, яка була розроблена і описана лише в XVIII столітті.

В даний час карта перебуває в бібліотеці палацу Топкапи в Стамбулі, Туреччина, проте, вона, як правило, в експозиції для публіки не виставляється.

Створення карти[ред. | ред. код]

Якщо брати за основу версію, що на карті зображена Антарктида, то, як видно, Пірі-реїс перемалював карту з древніших джерел, можливо використовуючи деякі матеріали загиблої Александрійської бібліотеки. Ця версія заснована на декількох фактах:

  • Пірі-реїс сам з країни, яка далекими подорожами не цікавилася.
  • У своїх нотатках Пірі-реїс вказував «александрійські» джерела для карти, причому, як видно, він користувався кількома джерелами для складання карти. Залишки давніх знань дійсно були доступнішими Османській імперії в той момент, оскільки територія Єгипту на момент складання карти була частиною Османської імперії.
  • Немає ніяких відомостей про будь-які докладні дослідження Антарктиди і Південної Америки в XIV—XV століттях.

Карта виготовлена з шматків шкіри газелі розміром 90 × 63 см[4][5], 86 × 60 см[6], 90 × 65 см[7][8][9], 85 × 60 см[10][11], 87 × 63 см[12] і 86 × 62 см.[13]

Зображення Антарктиди на карті[ред. | ред. код]

Порівняння між сучасним зображенням і версією зображення на карті Пірі-реїса

Думка про те, що на карті зображена Антарктида, може бути помилковою. Це підтверджують багато нестиковок з сучасною географією місцевості, які можна прийняти за неточності карти на зображенні Південної Америки: дублювання річок, злиття в південному краї з незамерзаючою Антарктидою. Пильне вивчення узбережжя підтримує альтернативну теорію про те, що «додаткова» суша — просто частина південноамериканського узбережжя, ймовірно, вивчена португальськими мореплавцями й вигнута направо. Є деякі елементи на карти, що нагадують басейни в гирлі протоки Магеллана і Фолклендських островів; також, є анотація на карті, в якій говориться, що цей регіон є теплим і там проживають великі змії, що суперечить існуючому сьогодні і що існував там в XVI столітті полярного клімату і рідкісної фауні. Також, на карті вказується, що «весна приходить рано» на островах біля узбережжя, що дійсно для Фолклендських островів, а не будь-яких островів поблизу Антарктичного материка[14].

З іншого боку, якщо брати за основу факт, що Пірі-реїс використовував александрійські джерела для складання своєї карти, то правило побудови карт цих джерел і картографічна проєкція може бути відмінною від тієї, що прийнята сучасними географами в більшості публікацій і була знайома Пірі-реїсу в XVI столітті. Наприклад, якщо застосувати азимутальну проєкцію, то карта Пірі-реїса вже не виглядає такою неточною. У випадку, якщо це так, то висновки Маллері були правильні, і на карті дійсно зображена Антарктида.

Контури з карти Пірі-реїса (ліва картинка) і азимутальна проєкція реальної земної кулі (права картинка) свідчать про дуже схожі викривлення. Про принципи картографічної проєкції древніх джерел ми сьогодні нічого не знаємо. Але часто стикаємося з принципово іншими системами, наприклад, в Календарі мая, який, у свою чергу, безумовно є великою старовиною. Якщо такі проєкції дійсно потрапили Пірі-реїсу в руки (як він сам викладав в нотатках), то систему картографічної проєкції цих карт Пірі-реїса з великою часткою ймовірності зрозуміти не міг і перемалював як є на свою карту, через що і виникли незрозумілі викривлення. Треба зазначити, що, у випадку вірності цієї теорії, джерела зображували Південну Америку і Антарктиду з безперервною береговою лінією. Поясненням цього факту може бути:

  • Наявність льодовика, що об'єднував берегові лінії Південної Америки й Антарктиди на момент складання стародавнього джерела (останнє сильне потепління клімату мало місце близько 5-6 тис. років тому). У цьому випадку суперечливі позначення на карті про клімат деяких місць могли бути взяті з інших джерел, якими користувався Пірі-реїс.
  • Неточність в роботі самого Пірі-реїса, яка могла виникнути з безлічі причин.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Карта Пірі-реїса на банкноті в 10 нових лір
    Пірі-реїс серед інших джерел своєї роботи зазначав, що його карта заснована на якійсь карті Христофора Колумба (очевидно, мається на увазі карта, доступна Христофору Колумбу), через що багато географів вже кілька століть безуспішно шукають «втрачену карту Колумба». Це було зроблено, за його записів, коли Христофор був у Вест-Індії.[15] Після прочитання новини про відкриття карти в газеті The Illustrated London News державний секретар США Генрі Л. Стімсон зв'язався з послом США в Туреччині (у той час — Чарльзом Шеріллом) і попросив провести пошук оригіналу карти Колумба, яка, на його думку, можливо, була в Туреччині.[16].
  • Карта Пірі-реїса зображується на офіційних грошових знаках Туреччини: банкнотах номіналом в 10 млн старих турецьких лір (банкноти в 1999—2005 роках, нині вийшли з обігу)[17] а також на банкнотах номіналом 10 нових лір (банкноти в 2005—2009 роках)[18].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. McIntosh, Gregory. The Piri Reis Map of 1513 is Important Because... (англ.). Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 6 березня 2021.
  2. (Stiebing, 1984, с. 91).
  3. (Stiebing, 1984, с. 92).
  4. (Nebenzahl, 1990, с. 63).
  5. Soucek, Svat (1995), Piri Re'is, у Bosworth, C. E.; van Donzel, E.; Heinrichs, W. P.; Lecomte, G. (ред.), Енциклопедія ісламу, т. vol. 8, Leiden: Brill Publishers, с. 308, ISBN 90-04-09834-8.
  6. (Kahle, 1933, с. 621).
  7. (Mollat du Jourdin, La Roncière та le R. Dethan, 1984, с. 218).
  8. (Portinaro та Knirsch, 1987, с. 47).
  9. (Tekeli, 1985, с. 676).
  10. Babinger, Franz (1936), Piri Re'is, у M. Th. Houtsma (ред.), Енциклопедія ісламу, т. vol. 3, Leiden: Brill Publishers, с. 1070-1071.
  11. (Deissmann, 1933, с. 111).
  12. (Van de Waal, 1969, с. 82).
  13. (Smithsonian Institution, 1966, с. 104).
  14. World Mysteries - Strange Artifacts - Piri Reis Map. Архів оригіналу за 5 січня 2012. Процитовано 2 січня 2012.
  15. (Hapgood, 1966, с. 1).
  16. (Hapgood, 1966, с. 211).</ ref> У свою чергу, уряд Туреччини виконав прохання Стімсона, але пошук не увінчався успіхом, ніякого джерела карти Пірі-реїса знайдено не було< ref> (Hapgood, 1966, с. 1-2).
  17. eng / Central Bank of the Republic of Turkey[недоступне посилання з липня 2019]. Banknote Museum: 7. Emission Group — Ten Million Turkish Lira — I. Series [Архівовано 15 вересня 2009 у Wayback Machine.]
  18. Central Bank of the Republic of Turkey [Архівовано 5 вересня 2009 у Wayback Machine.]. Banknote Museum: 8. Emission Group — Ten New Turkish Lira — I. Series [Архівовано 17 квітня 2009 у Wayback Machine.]
    Announcement on the Withdrawal of E8 New Turkish Lira Banknotes from Circulation [Архівовано 22 квітня 2009 у Wayback Machine.] 8 травня 2007

Література[ред. | ред. код]

  • Гарій Бурланський, Ростислав Фундуй. Загадки давнини. Білі плями в історії цивілізації (науково-художнє видання). Київ: Веселка. 1988. 192 с.
  • Afetinan, A.; Yolaç, Leman (trans.) (1954), The Oldest Map of America, Drawn by Piri Reis, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basimevi, с. 6—15.
  • Afetinan, A. (1987), Life and Works of Piri Reis: The Oldest Map of America (вид. 2nd ed.), Ankara: Turkish Historical Society, OCLC 19674051.
  • Hapgood, Charles H. (1966), Maps of the Ancient Sea Kings: Evidence of Advanced Civilization in the Ice Age, New York: Chilton Books, ISBN 0801950899.
  • Deissmann, Adolf (1933), Forschungen und Funde im Serai: Mit einem Verzeichnis der nichtislamischen Handscriften im Topkapu Serai in Istanbul, Berlin: Walter de Gruyter.
  • Kahle, Paul E. (October 1933), A Lost Map of Columbus, Geographic Review, 23 (4): 621—638, doi:10.2307/209247.
  • Kahle, Paul E. (April 1956), Piri Re'is: The Turkish Sailor and Cartographer, Journal of the Pakistan Historical Society, 4: 101—111.
  • McIntosh, Gregory C. (2000), The Piri Reis Map of 1513, Athens, Georgia: University of Georgia Press, ISBN 0-8203-2157-5.
  • Mollat du Jourdin, Michel; La Roncière, Monique; le R. Dethan, L. (trans.) (1984), Sea Charts of the Early Explorers, Thirteenth to Seventeenth Century, New York: Thames & Hudson, ISBN 0500013373.
  • Nebenzahl, Kenneth (1990), Atlas of Columbus and the Great Discoveries, Chicago: Rand McNally, ISBN 052883407X.
  • Portinaro, Pierluigi; Knirsch, Franco (1987), The Cartography of North America, 1500–1800, New York: Facts on File, ISBN 0816015864.
  • Smithsonian Institution (1966), Art Treasures of Turkey, Washington, D.C.: Smithsonian Institution, OCLC 1027066.
  • Stiebing, William H., Jr. (1984), Ancient Astronauts, Cosmic Collisions and Other Popular Theories about Man's Past, Amherst, New York: Prometheus Books, ISBN 0-87975-285-8.
  • Tekeli, Sevim (1985), The Map of America by Piri Reis, Erdem, 1 (3): 673—683.
  • Van de Waal, E. H. (1969), Manuscript Maps in the Topkapǐ Saray Library, Istanbul, Imago Mundi, 23: 81—95, doi:10.1080/03085696908592335.
  • Yerci, M. (1989), The Accuracy of the First World Map Drawn by Piri Reis, Cartographic Journal, 26 (2): 154—155.