Квебекці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Квебекуа)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Квебе́кці (фр. les Québécois, вимовляється як «кебекуа́») — жителі провінції Квебек (Канада).

Слово «квебекці» вживається у двох значеннях:

1) Етнічні (корінні) квебекці (фр. les Québécois de souche) — панівна національність (етнічна спільнота) у провінції Квебек. Квебекці визнані окремою нацією як парламентом Квебеку, так і федеральним парламентом Канади. Представники франкоканадського етносу, що сформувався з нащадків французьких колоністів епохи Нової Франції (XVIIXVIII ст.). Формуванню нового етносу сприяла майже повна ізоляція від Франції після завоювання Канади Великою Британією (17591763 р.р.). За менталітетом та культурою сучасні квебекці сильно відрізняються як від французів з Франції, так і від англомовних канадців. Квебекцям вдалося інтегрувати у свій етнос частину індіанців та ірландців, а також окремих представників інших народів.

У 2006 р. парламент і уряд Канади визнали квебекців окремою нацією. Якщо більшість англомовних канадців сприйняло таке рішення як «поступку сепаратистам», населення Квебеку відзначило, що «федерали» просто визнали статус-кво.

2) Усі громадяни провінції Квебек, незалежно від етнічного чи расового походження чи віросповідання. Після так званої Тихої революції шістдесятих років ХХ ст., корінні квебекці намагаються побудувати сучасну націю, яка б увібрала в себе всі етнічні та культурні групи провінції. В офіційній квебекській термінології «квебекці» (фр. les Québécois — «кебекуа») — не тільки канадські громадяни, а й нові іммігранти, що ще не мають громадянства. Розрізняють англо-квебекців (фр. Anglo-Québécois) — англомовне населення Квебеку, та неоквебекців (фр. Néo-Québécois) — іммігрантів першого і другого покоління.

Проте у повсякденній мові абсолютна більшість населення (включаючи українських іммігрантів) продовжує назвати словом «кебекуа» винятково корінних квебекців.

Джерела[ред. | ред. код]

"Quebecers or Québécois?" [Архівовано 6 Квітня 2016 у Wayback Machine.]. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica, Inc. 2007. Retrieved 2016-04-02

Teboul, Victor (2007), L'identité québécoise est-elle inclusive ?