Країна розваг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Країна розваг»
Обкладинка українського видання
Автор Стівен Кінг
Назва мовою оригіналу Joyland
Країна США США
Мова англійська
Жанр містика,
детектив
Видавництво УкраїнаКлуб сімейного дозвілля
Видано 4 червня 2013
Видано українською Червень 2014
Сторінок 320
Попередній твір 11/22/63
Наступний твір Доктор Сон

«Країна розваг» (англ. Joyland) — роман американського письменника Стівена Кінга, що вийшов 2013 року у США. Перше видання було випущено тільки у м’якій обкладинці, яку було створено Robert McGinnis та Glen Orbik. Через тиждень з’явилось обмежене видання з твердою обкладинкою.[1][2] Роман був номінований на премію Едгара Алана По, як "Найкраща оригінальна м’яка обкладинка".[3] Українською мовою роман вийшов у червні 2014 року в перекладі Олени Любенко в Книжковому клубі "Клуб сімейного дозвілля".[4]

Сюжет роману[ред. | ред. код]

Події роману розгортаються в одному з парків розваг Північної Кароліни у 1973 році. Студент університету Девін Джонс влаштовується на літню роботу в Джойленд, парк атракціонів, сподіваючись забути дівчину, яка розбила йому серце. В парку він зустрічає ворожку, яка сказала, що Девін зустріне двох дітей - дівчинку у червоному капелюшку і хлопчика з собакою, один з них може Бачити. Роздобувши житло на літо і подружившись з іншими співробітниками на літо Джонс знаходить в собі талант "носіння шкури", що джойлендівською говіркою означає носіння костюму щасливого собаки Гові - талісману парку. Одного дня він рятує вищезазначену дівчинку в червоному капелюшку, яка подавилася хот-догом. Він стає героєм у місцевих газетах і здобуває довіру власника парку.

Девін і його друзі, Том і Ерін, дізнаються, що в будинку з привидами було вбито дівчину і її привид досі залишається там. Том бачить привида і Девін починає цікавитись цим вбивством. Ерін допомагає йому пізніше добуваючи фотографії та статті, доводячи, що це було лише останнє з низки нерозкритих убивств, які поліція досі не пов’язувала.

Наприкінці літа Девін вирішує взяти академічну відпустку на рік і залишитись у парку, коли той закривався для відвідувачів. Він стає близьким до стриманої жінки Енні і її хворого сина Майка. Майк знає про примару і він має собаку і Девін розуміє, що це друга дитина з передбачення ворожки. Девін організовує приватну поїздку в Джойленд для Майка. В кінці поїздки присутність Майка допомагає звільнити привида жінки.

Девін повертається до своєї найманої квартири і починає переглядати фотографії знову і раптом розуміє, що вбивця - один зі співробітників парку, Лейн Гарді. Лейн здогадався, що Девін знає, хто він такий і погрожує вбити Енні та Майка, якщо Девін не зустріне його в Джойленді. Лейн намагається вбити Денвіна на оглядовому колесі, але Енні завдає смертельного пострілу в Лейна. Майка розбудив інший привид (одного зі співробітників парку, якого врятував Девін раніше) і попередив про Лейна.

Енні з Майком повертається до Чикаґо, а Девін повертається до навчання. Майк помирає пізніше тієї весни.

Додаткова інформація[ред. | ред. код]

Стівен Кінг вперше згадав про «Країну розваг» в інтерв’ю для The Sunday Times, яке вийшло 8 квітня 2012 року. Офіційно роман було анонсовано 30 травня 2012 року.

Стівен Кінг відмовився випускати «Країну розваг» в електронному форматі, щоб підтримати книгарні.

Переклад українською[ред. | ред. код]

Вперше переклад українською з'явився у 2014 році у видавництві КСД у перекладі О. Любенко.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. About Joyland. Hardcasecrime.com. 30 травня 2012. Архів оригіналу за 30 червня 2019. Процитовано 11 лютого 2013.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 листопада 2018. Процитовано 12 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Nominees. The Edgars. 2014. Архів оригіналу за 26 жовтня 2019. Процитовано 12 серпня 2014.
  4. Країна розваг // Опис видання на сайті українського видавництва. Архів оригіналу за 30 липня 2014. Процитовано 12 серпня 2014.