Містер Мерседес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Містер Мерседес»
Обкладинка українського видання
Автор Стівен Кінг
Назва мовою оригіналу Mr. Mercedes
Країна США США
Мова англійська
Серія трилогія Білла Ходжеса
Жанр детектив
Видавництво Україна Клуб сімейного дозвілля
Видано 3 червня 2014
Видано українською Вересень 2014
Перекладач(і) з англ. та коментарі Олександра Красюка
Сторінок 544
ISBN Україна 978-966-14-7662-1
США 978-1-4767-5445-1
Попередній твір Доктор Сон
Наступний твір Що впало, те пропало

«Містер Мерседес» (англ. Mr. Mercedes) — роман американського письменника Стівена Кінга, перша книга трилогії, про що 10 червня 2014 автор повідомив у своєму офіційному Twitter-акаунті[1]. Книга розповідає історію відставного поліцейського, який після виходу на пенсію намагається докопатися до істини в нерозкритому злочині, який вчинив водій «Мерседеса». У самий розпал слідства злочинець втягує екс-поліцейського у небезпечну гру, яка призводить до непередбачуваних наслідків для всіх учасників пригоди[2].

Роман опублікований 3 червня 2014 видавництвом Scribner. Українською вийшов у вересні 2014 в перекладі Олександра Красюка у Книжковому клубі «Клуб сімейного дозвілля»[3].

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Керміт Вільям (Білл) Ходжес — Поліцейський, який пішов у відставку після того, як чоловік на мерседесі врізався у натовп. Потім злочинець надіслав йому листа з попередженням, що може вчинити щось масштабніше. Ходжес береться за розслідування з допомогою Джерома Робінсона. Далі знайомиться з Джаннет Паттерсон, сестрою Олівії Трелоні, і в нього появляються з нею стосунки. Помирає від інсульту мати Джаннет і на похороні Ходжес знайомиться з її кузиною Холлі, яка теж приєднується до розслідування після того, як гине Джаннель. Ходжес винить себе у тому, що сталося. За допомогою комп'ютера Олівії він викриває вбивцю та передбачає його плани і хоче його зупинити але не встигає через Серцевий напад. Після паралічу він дізнається, що тисячі підлітків врятували Джером і Холлі.
  • Брейді Хартсфілд — злочинець, винуватець злочину на мерседесі, працює в Дискаунт Електронікс, підробляючи продавцем морозива, живе з мамою алкоголічкою. Надсилає Ходжесу листа з метою, щоб той вчинив самогубство але бачить, що Ходжес не проковтнув наживку і готує отруєний фарш собаці Джерома. Фарш з'їдає мати Брейді і вона помирає. Брейді ховає її труп та винуватить у смерті матері Ходжеса, тому Брейді підкидає в машину Ходжеса вибухівку і гине замість нього Джаннет Паттерсон. Брейді тікає з дому, наймає номер в мотелі та готує вибух на дитячому концерті. Коли Брейді збирався підірвати людей, його зупиняють Джером та Холлі, далі Брейді відправляють в лікарню де він і залишається з очередною травмою на голові.
  • Джером Робінсон — сусід Ходжеса, який приєднується до слідства, допомагаючи Ходжесу по комп'ютеру та зупиняє Брейді скоїти злочин.
  • Холлі Джібні — кузина Джаннет Паттерсон, після загибелі родички вона приєднується до Ходжеса. Розблоковує комп'ютер Олівії та з Джеромом зупиняє Брейді.
  • Джаннет Паттерсон — сестра Олівії Трелоні, після знайомства з Ходжесом у них з'являються романтичні стосунки та вони разом ведуть слідство. Сідає у машину Ходжеса де її підриває Брейді.
  • Олівія Трелоні — Власниця Мерседесу із психічними розладами, після бійні з мерседесом її тривалий час тероризує Брейді, після чого вона робить самогубство.
  • Дебора Енн Хартсфілд — мати Брейді, часто випиває. Гине отруївшись отрутою для собаки Джерома, після чого помирає.
  • Міс Мельбурн — сусідка Ходжеса
  • Генрі Джібні — батько Холлі
  • Шарлотта Джібні — мати Холлі
  • Ентоні Фробішер — менеджер Брейді
  • Фредді Лінклаттер — лесбійка, працює на роботі з Брейді
  • Барбара Робінсон — молодша сестра Джерома
  • Піт Гантлі — колишній напарник Ходжеса

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія роману відбувається між двома особами: Відставний поліцейський Білл Ходжес, який вийшов на пенсію після вбивства 8 людей, котрі загинули тоді коли невідомий вкрав мерседес і наїхав у натовп… Друга особа Берейді Хартсфілд: вбивця на мерседесі, винуватець злочину, який втік від правосуддя. Брейді надсилає Ходжесу листа і обіцяє, що помруть уже сотні. Ходжес мусить протистояти Брейді та його зупинити будь-що.

Кіноадаптація[ред. | ред. код]

У травні 2014, за місяць до публікації роману, з'явилася інформація, що права на кіноадаптацію роману отримали продюсери саги «Сутінки» Марті Боуен(Marty Bowen) і Вік Годфрі(Wyck Godfrey)[4].

Цікаво[ред. | ред. код]

  • На створення роману Стівена Кінга надихнув реальний випадок: жінка не впоралася з управлінням автомобілем і врізалася в «Макдональдс». У «Містері Мерседес» письменник вже не вперше звертається до «автомобільної» теми. У 1982 році вийшов його роман «Крістіна», де йшлося про стареньку машину «Plymouth Fury», яка поводиться як жінка. В процесі розвитку подій Крістіна — саме так зве свій автомобіль хазяїн — починає вбивати дівчат, до якого ревнує улюбленого водія.[5]

Переклад українською[ред. | ред. код]

Вперше переклад українською з'явився у 2014 році у видавництві КСД у перекладі Олександра Красюка.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. King, Stephen (10 June 2014). Stephen King @Stephen King. @Stephen King. Stephen King via twitter. Архів оригіналу за 16 червня 2014. Процитовано 2 жовтня 2014.
  2. Новинки Стівена Кінга українською [Архівовано 6 жовтня 2014 у Wayback Machine.] // Інформаційно-бібліотечний, 3 червня 2014.
  3. Містер Мерседес [Архівовано 6 жовтня 2014 у Wayback Machine.].
  4. STEPHEN KING'S UPCOMING «MR. MERCEDES» GOES TO MRC & TEMPLE HILL IN PREEMPTIVE DEAL [Архівовано 6 жовтня 2014 у Wayback Machine.] // The Tracking Board, 9 травня 2014.
  5. Новая книга Стивена Кинга «Мистер Мерседес» выйдет 18 сентября [Архівовано 6 жовтня 2014 у Wayback Machine.] // m24.ru, 16.09.2014.