Надмалий підводний човен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Американський надмалий підводний човен X-1 під час морських випробувань

Надмалий підводний човен (також використовується назва мінісубмарина) — це будь-який підводний човен тоннажністю меншою 150 тонн.[1] Його екіпаж зазвичай складається з одного-двох, іноді до 6-9 осіб.  Має низьку автономність через малі запаси палива, а також через відсутність умов для тривалого перебування екіпажу на борту. Зазвичай надмалі підводні човни запускаються та приймаються на борт корабля чи  судна-носія, на яких власне розмішується екіпаж мінісубмарин та обслуговчий персонал. Можуть мати як військове так і цивільне призначення.

Ранні субмарини такі як «Голланд» (1897, США) нині б розглядалися як надмалі.

Військові надмалі підводні човни[ред. | ред. код]

Покинуті японські надмалі підводні човни у сухому доці на базі у Куре, 1946

Найбільшу відомість надмалі підводні човни отримали як інструмент проникнення у захищенні гавані, хоча у Японії вони початково призначалися для участі у діях флоту у відкритому морі. Використовувались і продовжують використовувати для доправлення на ворожий берег диверсантів.  Також використовувались для розвідки, доставлення припасів. Сучасні  надмалі підводні човни часто призначені для підводних рятувальних операцій.

Озброєння[ред. | ред. код]

Надмалі підводні човни зазвичай озброювалися торпедами і мінами. Якщо вони є підводними буксирувальниками, то зазвичай несуть заряди для дистанційного підриву.

Цивільне використання[ред. | ред. код]

Японський підводний апарат для досліджень «Shinnkai»

У цивільному використанні, надмалі підводні човни зазвичай називають підводними апаратами, комерційні підводні апарати використовуються, наприклад, для підводних технічних робіт, досліджень, включаючи археологічні. Іноді використовуються з рекреаційною метою, наприклад для обслуговування туристів. Зростає кількість підводників- аматорів, які самостійно будують надмалі підводні човни у якості хобі.[2][3]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Is the U.S. Prepared to Face Midget Subs?. 24 травня 2010. Архів оригіналу за 30 квітня 2014. Процитовано 6 грудня 2018.
  2. Personal Submersibles project page. www.psubs.org. Архів оригіналу за 15 березня 2019. Процитовано 13 серпня 2017.
  3. More Euro-Subs ... www.euronaut.org. Архів оригіналу за 13 серпня 2017. Процитовано 13 серпня 2017.