Транспорт боєприпасів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
USNS Kilauea (T-AE 26), типовий сучасний транспорт боєприпасів

Транспорт боєприпасів — допоміжне військове судно, спеціально призначене для перевезення боєприпасів, зазвичай для кораблів та палубної авіації. Системи навантаження транспортів боєприпасів спеціально призначенні для операцій з вибухонебезпечним вантажем та відзначаються підвищеною надійністю. Основне призначення транспортів боєприпасів — поповнювати боєзапас ескадри у відкритому морі. Їх допоміжною функцією є транспортування боєприпасів між морськими базами.[1]

Під час Другої світової війни ВМС США використовували як транспорти боєприпасів судна, перебудовані з торгових суден, так і спеціально побудовані судна відповідного призначення на основі корпусу торгового судна типу С2. Вони були озброєні та вкомплектовані екіпажами військово-морського флоту. Кілька з них знищено ефектними вибухами власного вантажу під час війни. Це приміром USS Mount Hood, що вибухнуло на островах Адміралтейства 10 листопада 1944 року, і судно типу «Ліберті» SS John Burke, уражене ударом одиничного камікадзе поблизу Філіппін 28 грудня 1944 року. Останню подію  зафіксовував на плівці фотограф-любитель з сусіднього судна.[2] Судно розлетілося на шматки за секунди з повною загибеллю екіпажу.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. AE Ammunition Ships. GlobalSecurity.org. Архів оригіналу за 15 August 2008. Процитовано 18 серпня 2008. 
  2. andrew hayes (25 квітня 2012). Kamikaze Attack ~ USS John Burke - Complete destruction of ship and all on board!. Архів оригіналу за 17 серпня 2018. Процитовано 26 грудня 2018.