Військовий траулер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Військовий траулер — це судно, побудоване як рибальський траулер, але, переобладнане для військово-морських сил. Військові траулери широко використовувалися в ході Першої і Другої світових воєн. Рибальські траулери мали чимало важливих для військових характеристик, оскільки це були надійні судна, призначені для роботи з важкими тралами в будь-яку погоду, та мали простору робочу палубу. Їх легко можна було модифікувати у тральщик, просто замінивши сіті на мінний трал. Оснащення сонарамиглибинними бомбами та гарматами перетворювало траулери у кораблі протичовнової оборони.

Історія[ред. | ред. код]

Військові траулери також використовувались для захисту флотилій рибалок від ворожих літаків або підводних човнів.

Під час Другої Світової військові траулери використовували як флоти антигітлерівської коаліції, так і їх противники — Німеччина, Японія та Румунія, а також нейтральна Португалія.

Команда військового траулера обслуговує 76 міліметрову гармату, встановлену на баку
HMT Northern Sky на патрулюванні. Траулер, що діяв з Ісландії, здійснив останню у Другій світовій війні атаку на німецьку субмарину.

Ближче до сучасності, під час Фолклендської війни 1982 року, Королівський флот найняв флотилію з п'яти траулерів з Кінгстон-апон-Галл, які були наспіх переобладнані на тральщики, оскільки наявні тоді на озброєнні тральщики типу Ton були визнані непридатними для тривалої подорожі у південну Атлантику. Хоча мобілізовані тральщики переважно виконували завдання допоміжних військових суден, після капітуляції аргентинських сил, їм вдалося знешкодити 10 з 21 морської міни, які були закладені в гавані  Порт-Стенлі (решту мін через неправильне встановлення зірвало з кріплень).[1]

Сучасність[ред. | ред. код]

Деякі держави досі використовують військові траулери для захисту рибальства та патрулювання. ВМС Індії використовували військові траулери для патронування на час участі Індії у громадянській війні на Шрі-Ланці[2]. Північна Корея відома широким застосуванням траулерів, як розвідувальних кораблів. Озброєні траулери використовували й сомалійські пірати для нападів на торгові судна поблизу Африканського Рогу. 1 квітня 2010 року один піратський траулер був потоплений, а інший був захоплений фрегатами ВМС США та береговою охороною Сейшел[3].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Hoole, Rob (June 2007). The Forgotten Few of the Falklands. www.mcdoa.org.uk. Mine Warfare & Clearance Diving Officers' Association. Архів оригіналу за 20 вересня 2016. Процитовано 15 липня 2016.
  2. Hiranandani, G. M. (2010). Transition to Guardianship: The Indian Navy 1991-2000. Lancer International Incorporated. ISBN 9781935501268.
  3. Peckham, Matt (17 листопада 2008). Somali Pirates Plundering Trade Ships. PC World. Архів оригіналу за 27 грудня 2018. Процитовано 27 грудня 2018.