Польовий шпиталь (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Польовий шпиталь
MASH
Жанр комедія
Режисер Роберт Альтман
Продюсер Інго Премінгер
Сценарист Ring Lardner Jr.d
На основі MASH: A Novel About Three Army Doctorsd
У головних
ролях
Дональд Сазерленд[1], Елліотт Ґулд[1], Том Скеррітт[1], Sally Kellermand[1], Роберт Дюваль[1], Рене Обержонуа[1], Девід Аркінd, Фред Вільямсон[1], Michael Murphyd[1], John Schuckd, Bud Cortd[1], Carl Gottliebd[1], Девід Аркінd, Gary Burghoffd[1], Jo Ann Pflugd, Roger Bowend, Bobby Troupd[1], G. Woodd[1], Джон Фудзіока[1], Ben Davidsond[1] і Mark Jonesd[1]
Оператор Harold E. Stined
Композитор Johnny Mandeld
Кінокомпанія 20th Century Fox
Дистриб'ютор 20th Century Fox і Netflix
Тривалість 116 хв.
Мова англійська[2]
Країна США США
Рік 1970
Кошторис 130 млн. $
IMDb ID 0066026
CMNS: Польовий шпиталь у Вікісховищі

Золота пальмова гілка«Польовий шпиталь» (англ. MASH; букв. Пересувний армійський хірургічний шпиталь) — американська кінокомедія, знята Робертом Олтменом.

«Польовий шпиталь» був відзначений «Золотою пальмовою гілкою» Каннського кінофестивалю 1970 року, а також гран-прі МКФ. Фільм став основою для однойменного телесеріалу. Дітям рекомендується перегляд разом із батьками.

Український переклад зробила студія Омікрон на замовлення Гуртом.[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм, що поєднує в собі комізм та трагедійність, розповідає про американський медичний підрозділ під час Корейської війни. Успіх його багато в чому завдячує сценарію Рінга Ларднера мол., котрий отримав за нього «Оскара». Поставлений фільм за романом Річарда Хукера. «Оскарні» номінації за найкращий фільм, найкращу жіночу роль другого плану (Селлі Келлермен), режисуру та монтаж.

Згадки[ред. | ред. код]

У літературі[ред. | ред. код]

Нашумілий комедійний фільм виробництва кіностудії «20th Century Fox» 1970 р. (режисер Роберт Олтмен). Вважається віхою в історії мас-культури. Перший фільм про війну, де вона показана без ура-патріотизму, в жанрі «чорної комедії». В 1972 р. на основі фільму створений телесеріал, який з великим успіхом йшов до 1983 р. Трансляцію Сі-бі-ес останньої, 251-ї серії в 1983 р. дивилися 106 мільйонів американців — найбільша аудиторія, що коли-небудь переглядала одну передачу. Демонструвався і по російському телебаченню.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п р с т ČSFD — 2001.
  2. Каталог кінофільмів AFI
  3. Озвучення фільмів українською[недоступне посилання]

Посилання[ред. | ред. код]