Публій Корнелій Цетег (консул)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Корнелій Цетег
Народився 217 до н. е.[1]
Стародавній Рим
Помер 3 століття до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада decemvir agris dandis assignandisd, претор, едил, давньоримський сенатор[d][2] і консул[2]
Рід Cornelii Cethegid
Батько невідомо
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Публій Корнелій Цетег

Публій Корнелій Цетег (223 — після 173 р. до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 181 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Корнеліїв. Син Луція Корнелія Цетега.

У 187 році до н. е. його обрано курульним еділом. Під час ігор, які він проводив, впала щогла на статую богині Поллентії, в зв'язку з чим ігри були подовжені на півдня. У 185 році до н. е. обіймав посаду претора.

У 181 році до н. е. його обрано консулом разом з Марком Бебієм Тамфілом. Під час своєї каденції провів закон щодо передвиборчих зловживаннях. Отримав як провінцію Лігурію, але моровиця невідомої хвороби створила труднощі у збиранні війська. Втім термін консульства зрештою пройшов мирно. У 180 році до н. е. Публій Цетег став проконсулом Лігурії та Самнія. На цій посаді вдерся в область лігурійського племені апуанів, підкоривши його, а згодом переселивши їх до Самніума. За це Цетег отримав тріумф.

У 173 році до н. е. став членом комісії децемвирів для розподілу захоплених лігурійських земель поміж приватних осіб.

Джерела[ред. | ред. код]

  • T. Robert S. Broughton: The Magistrates Of The Roman Republic. Vol. 1: 509 B.C. — 100 B.C.. Cleveland / Ohio: Case Western Reserve University Press, 1951. Unveränderter Nachdruck 1968. (Philological Monographs. Hrsg. von der American Philological Association. Bd. 15, Teil 1), S. 383—387 (англ.)
  1. а б Digital Prosopography of the Roman Republic
  2. а б Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3