Гай Корнелій Цетег

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Корнелій Цетег
лат. C. Cornelius L.f.M.n. Cethegus
Народився близько 235 до н. е.
Стародавній Рим
Помер після 190 до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовий очільник
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 197 рік до н. е.
Попередник Секст Елій Пет Кат
Наступник Луцій Фурій Пурпуріон
Рід Корнелії
Батько Луцій Корнелій Цетег
Мати невідомо
Діти Луцій Корнелій Цетег

Гай Корнелій Цетег (Gaius Cornelius Cethegus; близько 235 до н. е. — після 190 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 197 року до н. е., цензор 194 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Корнеліїв.

У 201 році до н. е. шляхом плебісциту (голосуванням народних зборів) отримав призначення до Іспанії проконсулом на зміну Луцію Корнелію Лентулу. У 200 році до н. е. продовжував керувати провінцією, розбив військо іберійського племені седетанів. У цей час обраний курульним еділом на 199 рік до н. е. Повернувшись з провінції, розкішно відсвяткував Римські ігри.

Його обрано консулом на 197 рік до н. е. разом з Квінтом Мінуцієм Руфом. Після цього влаштував роздачі вина серед народу. Як провінцію отримав Італію, здобув перемогу над галльськими племенами інсубрів та кеноманів у Цізальпійській Галлії. Після цього відсвяткував тріумф над ними. Надалі звільнив римських колоністів Плаценції та Кремони, взятих галлами в полон.

У 194 році до н. е. його обрано цензором разом з Секстом Елієм Петом Катом. Спільно з колегою встановив окремі місця для сенаторів на іграх, назвав Публія Корнелія Сципіона Африканського принцепсом сенату. Під час своєї каденції провів люстр, виключив 3 осіб із сенату і кілька людей із стану вершників, відремонтував атрій Свободи і Громадську віллу. У цьому ж році освятив храм Юнони Соспіти, який сам побудував по обітниці, даної у 197 році до н. е. під час війни з галлами.

У 193 році до н. е. увійшов до складу посольства, спрямованого в Африку для вирішення спору про кордони між Карфагеном і Нумідією (щодо області навколо м. Емпорій). Посольство залишило питання невирішеним. Подальша доля Цетега невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • W. Smith, art. Cethegus (2), // W. Smith (ed.), A dictionary of Greek and Roman biography and mythology, I, Londen, 1870, p. 675 (англ.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic