1АР1 «Положення-2»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з РАЗК «Положення-2»)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1АР1 «Положення-2»

1АР1 «Положення-2» — розвідувальний автоматизований звукометричний акустичний комплекс. Виготовляється на Львівському державному заводі «Лорта».

Комплекс може розташовуватися на легкому гусеничному транспортері МТ-ЛБу, або стаціонарно.

Комплекс призначений для ведення звукометричної розвідки й керування вогнем артилерії.

Історія[ред. | ред. код]

В грудні 2020 року було завершено частину полігонних випробувань комплексу 1АР1 «Положеніє–2». Випробовування пройшли на Яворівському військовому полігоні в рамках виконання держоборонзамовлення[1].

Як повідомлено, стрільба здійснювалася зі 152-мм гаубиці Д-20 та 120-мм міномету 2Б11[1].

За результатами зроблено висновок щодо працездатності апаратури та запропоновано продовжити випробування на полігоні, який у повному обсязі забезпечить виконання вимог Програми та методики їхнього проведення[1].

Склад комплексу[ред. | ред. код]

У склад комплексу «Положеніє-2» входять апаратна машина на базі багатоцільового транспортера МТ-ЛБу, три акустичні бази, дев'ять високочутливих датчиків-мікрофонів (звукоприймачів), метеостанція тощо[1].

Звукова інформація, що надходить завдяки звукоприймачам, обробляється комп'ютером, який надає координати артилерійських позицій противника, а також місця розривів снарядів і мін, випущених своєю артилерією[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Safronov Taras (24 грудня 2020). В Україні випробовують комплекс “Положеніє–2”. Український мілітарний портал. Архів оригіналу за 24 грудня 2020. Процитовано 28 грудня 2020.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Відео[ред. | ред. код]