Сильніше, ніж зброя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сильніше, ніж зброя
Постер прем'єрного показу фільму
Жанр Документальний
Режисер Володимир Тихий, Юлія Миколаївна Гонтарук, Роман Любий
Сценарист Володимир Тихий, Денис Олександович Воронцов
Оператор Юрій Георгійович Грузінов
Тривалість 1 година 18 хвилин
Мова Українська, російська
Країна Україна Україна
Рік 2014
Дата виходу 27 листопада 2019

«Сильніше, ніж зброя» (англ. Stronger than Arms) — перший документальний фільм групи українських кінематографістів «Babylon'13», який вийшов у прокат 27 листопада 2014 року. Стрічка показує еволюцію українських реалій від стихійної спроби захоплення Адміністрації Президента 1 грудня до кривавих боїв у руїнах донецького аеропорту.

Займає 95-100-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Сюжет[ред. | ред. код]

«Сильніше, ніж зброя» — це розгорнуте полотно драматичних подій Української революції Гідності та російсько-української війни — від стихійної спроби захоплення будівлі президентської адміністрації 1 грудня 2013 року до кривавих боїв у руїнах Донецького аеропорту восени 2014-го. В картині немає жодного неправдивого чи симульованого кадру: фільм нагадує сплав, у якому показ драматичних подій перетікає в осмислення шляхів творення нового суспільства, а мистецьке переживання зафіксованої документальної реальності для глядача є потужнішим та впливовішим від ігрового кіно.

Назва[ред. | ред. код]

«Ваші камери сильніші, ніж зброя», — саме ці слова почув один з учасників групи «Вавилон 13» Ярослав Пілунський від бойовика, коли у березні разом з іншим оператором Юрієм Грузіновим потрапив у полон в Криму. Вирішили, що кращої назви для фільму не знайти.

Кошторис[ред. | ред. код]

Фільм створений на позабюджетній основі зусиллями громадянської кіноініціативи творчого об'єднання «Вавилон'13». І це наочно демонструє, що справжнє, суспільно важливе й резонансне кіно може творитися й відбутися з вищих міркувань та поривань.

Реліз[ред. | ред. код]

Загальнонаціональна прем'єра фільму «Сильніше, ніж зброя» пройшла 27 листопада 2014 року в столичному кінотеатрі «Київська Русь». Картина мала кінотеатральний прокат у 20 найбільших містах України. 19 лютого 2014 року відбулася всеукраїнська телепрем'єра стрічки в ефірі телеканалу «24».

Нагороди[ред. | ред. код]

Фільм «Сильніше, ніж зброя» здобув премію Національної спілки кінематографістів України як найкращий документальний фільм 2014 року, а колектив кінооб'єднання «Вавилон'13» був удостоєний поважної нагороди 44 Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» за видатний внесок в українське кіномистецтво. Картина номінувалася на кінопремію країн СНД та Балтії «Ніка» та здобула Бронзову нагороду 7 Міжнародного Лондонського артфестивалю «Passion For Freedom».