Соковижималка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Соковитискач)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Електрична соковижималка.
Ручна соковижималка для цитрусових.
Професійний прес для цитрусових.

Соковижима́лка[1], соківниця[2], соковидавлювач[3], соковичавлювач[3], соковитиска́ч[3], сокочави́ль[4], сокодавилка[5], соковичавниця[6] — пристрій для вичавлювання соку з фруктів, ягід і овочів. Зазвичай, являє собою простий прес для плодів.

Види соковижималок[ред. | ред. код]

Залежно від будови розрізняють ручні, механічні та електричні соковижималки.

Ручні[ред. | ред. код]

Ручні соковижималки є найпростішим способом отримання соку з плодів цитрусових рослин. Ручний шнековий сокочавиль «Струмок» — призначений для отримання соків з м'якоттю із томатів, яблук, смородини, винограду, а також пюре зі слив і абрикос. Принцип роботи багато в чому нагадує ручну м'ясорубку.

Механічні[ред. | ред. код]

Будова механічних соковижималок має дещо складніший характер (див. малюнок). Для віджимання соку використовується важіль, який створює необхідний тиск.

Електричні[ред. | ред. код]

Електричні соковижималки як привід використовують електричні двигуни, що призводять в обертання тертку, яка подрібнює м'якоть фруктів і овочів, і сепараційні сітку, що пропускає сік під дією відцентрової сили й затримує тверді частинки. Далі сік стікає в склянку, будова якого дозволяє відокремити сік від піни, що утворюється в процесі віджимання. Видалення твердого залишку виробляється або вручну (за допомогою спеціальних лопаток-екстракторів) або автоматично (під дією відцентрової сили) при використанні сепараційної сітки у вигляді зрізаного конуса. Електричні соковижималки бувають декількох видів:

  • Побутові
  • Професійні
  • Промислові

Побутові соковижималки в основному призначені для використання в домашніх умовах і не призначені для виробництва великого обсягу свіжовичавленого соку. Професійні сокодавилки найчастіше використовують на підприємствах громадського харчування та в розважальних закладах. Вони розраховані на виробництво великого обсягу соку і відрізняються підвищеною надійністю і продуктивністю. Промислові соковижималки застосовують на підприємствах, що займаються переробленням фруктів та отримання соку в промислових масштабах. Соковижималки поділяються на універсальні (відцентрові) і соковитискачі для цитрусових. Соковижималки для цитрусових призначені для отримання соку з апельсинів, мандаринів, грейпфрутів, лимонів та інших фруктів родини цитрусових. Універсальні соковижималки допоможуть отримати сік з майже всіх плодів, ягід і овочів, за винятком тих, чия подрібнений м'якуш має густу в'язку консистенцію (чорна смородина, банани тощо).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Соковижималка // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Соковижималка - Як перекладається слово Соковижималка українською. Словотвір (укр.). 20 серпня 2015. Процитовано 12 серпня 2021. 
  3. а б в Пошук. Російсько-українські словники (укр.). 27 жовтня 2009. Процитовано 12 серпня 2021. 
  4. Русско-украинский политехнический словарь.
  5. Караванський С. Російсько-український словник складної лексики. — К. : Академія, 1998. — 710 с.
  6. Соковичавниця і соковижималка. onlinecorrector.com.ua. Onlinecorrector. Процитовано 21 липня 2018.