Персонажі Warcraft

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обкладинка першої відеогри серії «Warcraft: Orcs & Humans».

У цій статті наведена інформація про головних персонажів серії ігор «Warcraft». Усі герої та події, описувані в грі, є вигаданими та були взяті з ігор, доповнень до них, книг або інших будь-яких джерел. Деякі з них вже мертві, а в деяких докорінно змінилася або невизначена доля.

Араккоа[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Айкісс Ikiss Король Айкісс — бос в підземеллі Зали Сетекка в Авкіндоні, один з лідерів Сетекка, разом з темноробочим Ситом. Спільно очолювали еміграції Сетекк зі Скеттіса в руїни Авкіндона. Хоча він і був харизматичним лідером спочатку, Айкісс збожеволів[1]. Зараз проголошує себе переродженим Терокком та очікує, що народ араккоа схилятиметься перед ним як перед новим лідером[2].
Терокк Terokk Король Террокк — національний герой араккоа. Його зрадили власні союзники та наклали на нього прокляття Сете. Навіть у такому стані був готовий допомогти біженцям, побудувавши своїми кігтями місто Скеттіс. Однак це прокляття довело його до безумства й він був запечатаний жрецями Талона в надії омолодити його. Тепер він чекає в тіні, коли його призовуть назад у фізичний світ і він зустрінеться з ворогом свого народу віч-на-віч[3].

Богомоли[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Шек'зір Shek'zeer Велика імператриця Шек'зір — лідерка богомолів, що була заражена Ша[4]. Останній бос підземелля Серце страху[5].

Вал'кіри[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Аґата Agatha Аґата — вал'кіра на службі в Темної Пані, Сильвани Вітрогін[6].
Аннгільда Annhylde Аннгільда Дзворнарка (англ. Annhylde the Caller) — вал'кіра, що брала участь у битві разом Інґваром Грабіжник у підземеллі Фортеця Утґард. Після його смерті Аннгільда повернула Інґвара до життя, тим самим, почав другу фазу бою[7].
Гела Helya Гела — повелителька Гельгейма, підземного світу проклятих врайкулів, що не увійшли до Залів Відваги[8].

Відречені[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Ліліан Восс Lilian Voss Ліліан Восс — «відновлена» невмерла, вперше виявлена гравцями з труни всередині Тіньової могили Похоронногу дзвону. Проходячи різні завдання на Тірісфальському переліссі, гравець часто чує або бачить згадки Ліліан, а потім допомагає їй вбити свого отця, архієпископа Бенедикта Восса[9].
Путресс Putress Великий аптекар Путресс (англ. Grand Apothecary Putress) — головний аптекар Королівського аптекарського товариства Відречених. Він віддіграв важливу роль у розвитку «нової чуми», яку прагнули створити Відречені[10].
Фаранелл Faranell Майстер-аптекар Фаранелл (англ. Master Apothecary Faranell) — покинутий, магістр Королівського аптекарського товариства та член Спустошої ради. Він лікар або має принаймні певну докторську ступінь[11] і любив експериментувати з різними варами та настоянками, пробуючи те чи інше, щоб щось вилікувати чи покращити своє життя[12][13].

Вічні[ред. | ред. код]

Дикі боги[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Авіана Aviana Авіана — прадавня, матір гарпій і господиня Материнського Дерева. Вона є богинею азеротських птахів та інших істот з крилами[14].
Аґґамаґан, Великий Кабан Agamaggan the Great Boar Аґґамаґан, Великий Кабан — один з прадавніх захисників, один з перших і наймогутніших істот, що коли-небудь жили[15]. Він був убитий під час Війни Прадавніх, його залишки перетворилися на те, що зараз називається Рейзорфеном[16].
Анзу Anzu Анзу — страшний крук-бог, який глибоко пов'язаний з араккоа та історією Шпилів Араку[17].
Гаккар Убий-душа Hakkar the Soulflayer Гаккар Убий-душа, Бог крові[18] (англ. Hakkar the Soulflayer, the Blood God) — руйнівний лоа, якому поклоняються тролі Ґурубаші, а в пантеоні тролів він відомий як Лоа Крові[19][20]. Колись він контролював занепалу столицю імперії Ґурубаші — Зул'Ґуруб[21].
Ґолдрінн/Ло'Ґош Goldrinn/Lo'Gosh Ґолдрінн, також відомий як Ло'Ґош[22][23][24][25] — дикий бог, що приймає форму страшного сильного білого вовка[22]. Він втілює лютість, дикість і непохитну волю[22], а легенди свідчать, що він має безприкладну лють і шаленство[25]. У ньому живе дух мисливця, тваринний інстинкт, який спрацьовує, коли дикі тварини відчувають запах їжі або відчувають, що їхнім дітям загрожує небезпека[26][27][28].
Ессіна Aessina Ессіна — один з найвеличніших духів дикої природи, що таїться в густих незайманих лісах. Вона — душа лісу, його серце, що б'ється, джерело життєвої енергії, яка руйнує камінь, пожирає древні руїни і наповнює густі хащі таємницею і страхом. Центр павутиння життя[29]. Нічні ельфи спорудили їй святилища по всьому Калімдору, насамперед святилище Ессіни посеред лісової галявини в серці Ясенедолу та гаю Ессіни, розташований на горі Гіджаль[30].
Кенарій Cenarius Кенарій, Владар Лісу та Покровитель друїдів[31] — один із наймогутніших і найвпливовіших напівбогів Азерота. Син Малорна, якого нічні ельфи шанували від початку своєї історії, вчив ельфів бути друїдами і поклонятися природі. Після смерті батька він служив командувачем військ Калімдора у Війні Прадавніх. Кенарій продовжував служити вчителем і захисником ельфів та їх лісів протягом 10 000 років, доки не був убитий демонічно розбещеними орками під проводом Ґрома Пеклокрика[32].
Малорн/Апа'ро Malorne/Apa'ro Малорн, також відомий серед тауренів як Апа'ро — могутній і мудрий Стародавній охоронець, що набуває вигляду величезного білого оленя. Він був одним із перших живих істот на Азероті[33] і давним-давно бродив землею як захисник природи. Його сила полягає в самій природі, і він відповідає за створення та вирощування природи у світі. Він є батьком Кенарія, який успадкував його владу над природою. Хоча великий олень був убитий повелителем демонів Архімондом під час Війни Прадавніх, він воскрес після Катаклізму, щоб допомогти Вартових Гіджалю в боротьбі з силами Повелителя Вогню Раґнароса. Під час третього вторгнення Палаючого Легіону Мелорн потрапив у пастку Ксавія в Смарагдовому Кошмарі, доки його не звільнив архідруїд Круга Кенарія[34].
Ньюзао, Чорний віл Niuzao the Black Ox Ньюзао, Чорний віл — одна з чотирьох істот, відомих як Небесні Небожителі, котрі спостерігають за Пандарією. Ньюзао наглядає за Тонлонзькими степами та Пустищами Жаху. Він — дух стійкості. Його називають силою заходу та захисником слабких[35][36].
Сюень, Білий тигр Xuen the White Tiger Сюень, Білий тигр — один із чотирьох Диких богів, відомих як Небесні Небожителі, що мешкають у Пандарії. Сюень наглядає за Вершиною Кун-Лай з храму Білого тигра. Він — дух сили[37]. У Сюеня є двоє названих дітей, Бан-Лу та Сю-Фу та онука Бан-Фу[38].
Тортолла Tortolla Тортолла — напівбог-черепаха і, подібно до Малорна і Ґолдрінна, стародавній хранитель. Він є древнім покровителем усіх істот, які легко переміщаються між сушею і морем. За словами Гамуула Рунного тотема, він один із найдавніших Вічних, який жив з часів Титанів[39].
Урсок Ursoc Урсок — Стародавній охоронець, один із кількох напівбогів, які були одними з перших живих істот, що блукали Азеротом. Йому поклонялися як богу фурболґи Сивих пагорбів, землі, якою він раніше правив[40][41].
Урсол Ursol Урсол — Стародавній охоронець, один з кількох напівбогів, які були одними з перших живих істот, що блукали Азеротом. Йому та його братові-близнюкові Урсоку поклонялися як богам племена фурболґів[42][43].
Чі-Джі, Гранатовий журавель Chi-Ji the Red Crane Чі-Джі, Гранатовий журавель — одна з чотирьох істот, відомих як Небесні Небожителі, які спостерігають за Пандарією. Чі-Джі спостерігає за Долиною Чотирьох вітрів та Красаранзькими манграми та іноді його називають Південним небожителем або Духом Надії[44]. Як такому йому служить орден Журавлиного Крила[45].
Ю'лон, Нефритова змія Yu'lon the Jade Serpent Ю'лон, Нефритова змія -— одна з чотирьох істот, відомих як Небесні Небожителі, які спостерігають за Пандарією. Ю'лон стежить за Нефритовим лісом. Вона — дух мудрості, і навіть уособлює весну, молодість, зростання і виховання[46]. Іноді вона маскується під пандаренку на ім'я Фей[47].

Діти Кенарія[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Зетар Zaetar Зетар — охоронець гаю, старший син Кенарія й батько раси кентаврів, але незабаром його вбили варварські діти[48].
Ремул Remulos Сторож Ремулос (англ. Keeper Remulos) — один із молодших синів Кенарія та охоронець гаю. Ремул — хранитель великої сили та мудрості. За відсутності батька й Малфуріона Лютошторма Ремул очолював відділення Кола Кенарія в Місячній галявині в роки, що передували Катаклізму. Він керував битвою проти розбещеного Ераніка й брав участь у Війні проти Жаху. Ремул описаний як безсмертний[49][50].
Целебрій Celebras Целебрій — син Ремула і, як і його батько, є охоронцем гаю. Кавіндра називає Целебрія своїм братом. Після того, як дядько Целебрія Зетар був убитий потомством кентаврів, дух Зетара опинився в полоні в його приятеля Терадраса. Намагаючись звільнити дух свого дядька, Целебрій та його сестри дріади увійшли до Мародону. Однак гниття, яке поширилося печерами, незабаром здолало їх. Тепер Целебрій Проклятий (англ. Celebras the Cursed) сліпо бродить усередині, проклятий занепадом. Коли його вбивають шукачі пригод з Альянсу та Орди, він стає викупленим і з'являється як Целебрій Спокушений (англ. Celebras the Redeemed)[51].

Володарі потойбіччя[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Арбітер Arbiter Арбітер — космічна сутність, що в центрі Орібоса судить душі нещодавно померлих[52].
Денатрій Denathrius Пан Денатрій (англ. Sire Denathrius) — творець і колишній лідер королівства Ревендрет та його жителів, народу вентірів, яким він керував із замку Натрія. Розважливий і методичний, Денатрій — один із наймогутніших істот у Тіневих землях. Він створив вентірів за своєю подобою, викувавши їх із душ викуплених[53][54].
Елуна Elune Елуна — місячна богиня космічного царства Життя. Її сестра — Зимова королева, одна з Вічних Смерті. Разом вони уособлюють баланс циклу Життя та Смерті[55][56][57].
Зимова королева Winter Queen
Зоваал Zovaal
Кирестія Зимеродна Kyrestia the Firstborne
Прімус Primus

Старі боги[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
І'Шаардж Y'Shaarj
Йоґґ-Сарон Yogg-Saron
К'Тун C'Thun
Н'Зот N'Zoth

Титани[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Аґґрамар Aggramar Аґґрамар Месник (англ. Aggramar the Avenger) — титан, колишній лейтенант Сарґераса. Коли Сарґерас зрадив Пантеон, Аґґрамар став його чемпіоном, поки його не було вбито колишнім наставником і другом. Сарґерас повернув Аґґрамара до життя як охоронця серця Палаючого Легіону в Анторусі, Палаючого Трону, поки він був звільнений і приєднався до своїх братів Титанів у Залі Пантеону[58].
Аман'Тул Aman'Thul Аман'Тул — всебатько, лідер Пантеону Титанів, найстаріший і наймудріший зі свого роду. Аман'Тул володіє магією часу. Під час створення всесвіту, очолював Пантеон, але був зі своїми братами вбитий Сарґерасом. Його та інші душі були в полоні в Темного Титана, поки їх не звільнили герої Азерота[59].
Ґолґаннет Golganneth
Еонар Eonar
Норґаннон Norgannon
Сарґерас Sargeras
Хаз'ґорот Khaz'goroth

Вартові[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Алґалон Спостережник Algalon the Observer Алґалон Спостережник — космічна сутність, якому Пантеон Титанів поручив спостерігати за планетами в пошуках скверни[60].
Локен Loken
Мімірон Mimiron
Одін Odyn
Одір Hodir
Ра Ra
Тір Tyr
Торім Thorim
Фрея Freya

Повелителі стихій[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Ал'Акір Al'Akir Ал'Акір, Повелитель Вітрів (англ. Al'Akir the Windlord) — повелитель стихії повітря. Він керував своїм володінням Вітремур зі свого місця на Троні Чотирьох Вітрів. З усіх повелителів стихій Ал'Акір був відомий як наймудріший[61] і колись був головним тактиком в арміях Старих Богів[62]. Вступивши в союз з розбещеним драконом-аспектом Смертекрилом і його колегою повелителем стихій Раґнаросом в їхньому прагненні наблизити кінець днів, Ал'Акір був переможений смертними чемпіонами Азерота, які змогли проникнути у Вітремур з пролому в Ульдумі і знищити його[63].
Блискавраан Thunderaan Блискавраан, Повелитель Вітрів (англ. Thunderaan the Windlord) — повелитель стихії повітря та господар Вітремура. Раніше відомий як Принц Повітря, Блискавраан став новим Повелителем вітрів після смерті Ал'Акіра під час Катаклізму[64].
Нептулон Neptulon Нептулон, Повелитель припливів (англ. Neptulon the Tidehunter) — повелитель стихії води. Як і троє інших, у минулі епохи він бився проти Титанів як слуга Старих Богів. Однак після Катаклізму він не вступив у союз зі Смертекрилом, і в результаті наґи і безликі, слуги Старих Богів, спробували захопити його і Бездонну утробу. Пізніше Нептулон звільнився від свого викрадача Озумата і повернувся до Бездонної утроби. Після Катаклізму Нептулон неодноразово закликав своїх водяних елементалей на захист Азерота. Віщун Земельного кільця переконав Повелителя стихій направити свої сили на битву з Палаючим Легіоном під час їхнього третього вторгнення. Він також боровся з військами королеви Азшари під час Четвертої війни[65].
Раґнарос Ragnaros Раґнарос, Повелитель вогню (англ. Ragnaros the Firelord) — повелитель стихії вогню. Після того, як чаклун Тейн Тавріссан закликав його в Азерот, він захопив контроль над Чорною горою та правив там понад двісті років, керуючи своїми поплічниками з глибини її вогняного ядра. Вигнаний назад у Вогнезем'я, він об'єднався зі Смертекрилом та Ал'Акіром у спробі викликати Годину Сутінків. Раґнарос осадив священну гору Гіджаль, намагаючись спопелити Світове Древо Нордрассіль, вивільнивши при цьому своїх наймогутніших посіпак. Незважаючи на неймовірні руйнівні сили, які він мав у своєму розпорядженні, Коло Кенарія за підтримки смертних героїв Азерота зміг осадити володіння Повелителя вогню, де вони подолали всі випробування, які він кинув їм, і врешті-решт знищили його у власній фортеці. Через роки після його смерті на посаді Повелителя вогню його змінив Смолдерон[66].
Смолдерон Smolderon Смолдерон, Повелителя вогню (англ. Smolderon the Firelord) — повелитель стихії вогню та господар Вогнезем'я. Він боровся за владу з Піротом після смерті Раґнароса під час Катаклізму, поки Земельне кільце не допомогло йому стати новим Повелителем вогню під час третього вторгнення Палаючого Легіону. Однак невдовзі після того, як він став Повелителем вогню, він зник[67].
Землезана Therazane Землезана, Кам'яна Мати (англ. Therazane the Stonemother) — повелитель стихії землі, в минулому одна із лейтенанток Старих Богів. Як правителька Глибіння й мати могутніх Повелителів каменю, вона є володаркою всіх елементів землі. Вона приймає вигляд масивної жіночої фігури, зробленої з каміння і фіолетового дорогоцінного каміння, яку завжди можна побачити прямо над землею. Незважаючи на свою загальну незацікавленість у справах смертних, Землезана кілька разів разом зі смертними Азерота виступала проти сил Старих Богів, не виявляючи нічого, крім зневаги до своїх колишніх господарів та їхніх слуг[68]. Вона також об'єднала свої сили для допомоги Земельному кільцю під час третього вторгнення Палаючий Легіон[69][70].

Інші істоти[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Елуна Eluna
Король-Ліч The Lich-King

Врайкули[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Імірон Ymiron

Гноми[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Ґелбін Меґґабур Gelbin Mekkatorque
Мекґінір Термопробка Mekgineer Thermaplugg
Міллгауз Манашторм Millhouse Manastorm
Силас Темномісяць Silas Darkmoon

Гобліни[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Ґазлоу Gazlowe
Ґаллівікс Gallywix
Марін Ноґґенфоґґер Marin Noggenfogger
Парохрип Steamwheedle
Ревілґаз Revilgaz

Гозени[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Мавпячий король The Monkey King

Дворфи[ред. | ред. код]

Залізогарт[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Бранн Бронзобородий Brann Bronzebeard
Даґран Тавріссан II Dagran Thaurissan II
Маґні Бронзобородий Magni Bronzebeard Маґні Бронзобородий — один із найпрославленіших дворфів в історії Азерота, життя якого висвітлюється хоробрими подвигами та великій самовідданості. Посідає трон Залізогарта, і як видатний правитель завжди ставить потреби своїх людей вище власних. Так, за часів Великого Катаклізму, що сколихнув увесь Азерот, він здійснив давній ритуал спілкування із землею, щоб виявити джерело неприємностей. Проте замість знайдених відповідей, він перетворився на наживу діамантову статую. Через деякий час, він пробудився: і хоч ритуал не вбив його, він перетворив його тіло на алмаз і поєднав його душу із серцем світу. Претендувати на повернення трону він не став, почавши готувати світ до нападу Легіону[71].
Мойра Тавуріссан Moira Thaurissan
Мурадін Бронзобородий Muradin Bronzebeard
Тарґас Ламайковадл Thargas Anvilmar

Клан Дикобоїв[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Курдран Дикобій Kurdran Wildhammer
Фалстад Дикобій Falstad Wildhammer

Клан Темного Заліза[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Даґран Тавріссан Dagran Thaurissan
Тавріссан Thaurissan

Демони[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Азґалор Azgalor Азґалор — могутній демон, відомий завдяки Битві при горі Гіджаль. Авантюристи Орди та Альянсу увійшли до часової кишені Битви за гору Гіджаль[72]. Розправившись із базою Альянсу та Броллом Ведмежою Мантією, він піднявся на базу орків. Там Азґалор бився з Траллом, військами Третьої війни та пригодниками з майбутнього й був убитий у битві. Демон повернувся з Архімондом на Дренор і був помічений у Цитаделі Пекельного вогню. Азґалор переможений героями Орди та Альянсу. Швидко відновлювався в Підсвітні Крутоверті, щоб повернутися під час битви за Розколоте узбережжя[73].
Архімонд Archimonde Архімонд — полководець Палаючого Легіону[74]. Раніше був одним з трьох лідерів ередарів на планеті Арґус. Він правив своїм народом разом з Кіл'джеденом і Веленом у мирі й гармонії. Архімонд перейшов на бік загарбника, грішного титана Сарґераса, в обмін на цінні знання, велику силу та, що найголовніше, відповідь на питання «У чому основна вада всесвіту?»[75]. Хоча Архімонда мало турбувала вендетта Кіл'джедена проти Велена та дренеїв, він шукав в альтернативному Дренорі можливість. Вважаючи, що час тонкощів минув, Архімонд прийняв командування вторгненням Палаючого легіону на планету. Його підхід був набагато різкішим, ніж у Кіл'джедена, і демони вторглися масово, всупереч основній часовій лінії[74]. Архімонд став останнім супротивником для авантюристів Орди та Альянсу в підземеллі Цитадель Пекельного вогню, прибувши в Дренор через час і простір, щоб переконатися, що вторгнення Палаючого легіону в Азерот пройшло за планом[76]. Цього разу він був переможений об'єднаними арміями дреніїв, орків та шукачів пригод під проводом Хадґара, Ірель та Дуротана. З останнім зітханням він послав Ґул'дану промінь зеленої енергії в Чорну браму, нагадавши йому про укладений договір і змусивши портал зруйнуватися. З трупа Архімонда було вилучено фрагмент сили з Розлому Альна, який дуже стурбував Малфуріона, коли був доставлений до нього на Азерот, оскільки Розлом мав бути запечатаний наприкінці Війни проти Жаху. Тому Малфуріон вирушив назад у стародавні, зеленіючі ліси Валь'шари, де він навчався, щоб отримати настанови[77].
Балназзар Balnazzar Балназзар — один з трьох натрезимів, залишених в Лордероні для спостереження за завоюваннями демонами цих земель[78]. Після війни з Королем-личем Балназзар був убитий шукачами пригод. Вимушений повернутися в Підсвітні Крутоверті, він повернувся через багато років під час третього вторгнення Палаючого легіону. Вирішивши знищити недавно реформованих Лицарів Сріблястої десниці, він став головним антагоністом у кампанії за орден паладинів. Зрештою Балназзара убили в Храмі Світлої Безодні, розташованому в Підсвітні Крутоверті, назавжди покінчивши з демоном[79].
Варіматрас Varimathras
Гаккар Hakkar
Каззак Kazzak
Кіл’джеден Kil'jaeden
Маґтерідон Magtheridon
Мал’Ґаніс Mal'Ganis
Маннорот Mannoroth
Тіхондрій Tichondrius

Дракони[ред. | ред. код]

Аспекти[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Алекстраза Alexstrasza Алекстраза Життєдайна (англ. Alexstrasza the Life-Binder) — аспект життя зграї червоних драконів. Одна з п'яти драконів, яких обрали Титани, щоб наділити силою Пантеону з метою спостерігати за Азеротом. Титани призначили її Королевою червоних драконів[80][81].
Ізера Ysera
Калесґос/Калес KalecgosKalec
Малиґос Malygos
Нелтаріон/Смертекрил/Дейвал Престор Neltharion/Deathwing/Daval Prestor
Ноздорму Nozdormu

Діти[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Анахронос Anachronos Анахронос Прадавній — спадкоємець Ноздорму Позачасового, видатний член зграї бронзових драконів[82].
Ариґос Arygos
Кіриґоса Kirygosa
Нефаріан/Чорнекрил/Віктор Нефарій Nefarian/Blackwing/Victor Nefarius
Оніксія/Катрана Престор Onyxia/Katrana Prestor
Ратіон Wrathion
Сабелліан/Себлмейн Sabellian/Sablemane

Інші дракони[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Ґалакронд Galakrond
Ебіссіан/Вороний ріг Ebyssian/Ebonhorn
Кайроздорму/Кайроз Kairozdormu/Kairoz
Сапфірон Sapphiron
Тиріґоса/Тирі Tyrygosa/Tyri
Хронорму/Хромі Chronormu/Chromie

Консорти[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Еранік Eranikus
Коріалстраз/Крас/Борель Korialstrasz/Krasus/Borel
Синтарія/Синестра Sintharia/Sinestra
Сорідормі Soridormi
Тиранастраз Tyranastrasz

Дренеї[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Акама Azgalor Акама — лідер Дренеїв Позамежжя. Він бореться проти слуг демона Маґтерідона. Іллідан Лютошторм допоміг захопити Позамежжя Акамі. Розпочавши війну проти демона Маґтерідона, вони швидко знесилили його. Іллідан став володарем в Темному Храмі. Він захопив велику частину Позамежжя. Узявши всіх до останнього в заручники, Іллідан не хотів робити з Чорного храму святилище, і тому Акамі не сподобалась політика Іллідана. Акама підготував повстання. Таємно він почав шукати армію проти нього. Акама з об'єднаним військом Ша'тар розробив план дій. До цього плану приєдналась Маєв Пісня Тіней. Атакувавши його, він вбив Іллідана[83].
Велен Velen
Ірель Yrel
Мараад Maraad
Нобундо Nobundo

Дроґбари[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Дарґрул Dargrul
Наварроґґ Navarrogg

Ельфи[ред. | ред. код]

Високі ельфи[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Аллерія Вітрогін Alleria Windrunner Аллерія Вітрогін — високородна ельфійка-слідопит зі Срібномісяця, яка стояла на чолі Альянсу Лордерону під час Другої війни[84]. Вона також була головною розвідницею експедиції на Дренор[84].
Анастеріан Сонцеходець Anasterian Sunstrider Анастеріан Сонцеходець — колишній король Квел'Таласу, нащадок королівського роду, який започаткував король Дат'Ремар Сонцеходець[85].
Веріса Вітрогін Vereesa Windrunner
Дар'Хан Дратір Dar'Khan Drathir
Дат'Ремар Сонцеходець Dath'Remar Sunstrider
Сильвана Вітрогін Sylvanas Windrunner

Ельфи Пустоти[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Умбрій Umbric

Криваві ельфи[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Валіра Санґвінар Valeera Sanguinar
Галдурон Світлокрил Halduron Brightwing
Етас Крадій Сонця Aethas Sunreaver
Зендарін Вітрогін Zendarin Windrunner
Квел'Тас Сонцеходе Kael'thas Sunstrider
Колтіра Ткач Смерті Koltira Deathweaver
Ліадрін Liadrin
Лор'темар Терон Lor'themar Theron
Роммат Rommath

Напівельфи[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Аратор Arator Аратор Визволитель (англ. Arator the Redeemer) або Аратор Вітрогін[86] (англ. Arator Windrunner) — напівельф, син високої ельфійки-слідопита Аллерії Вітрогін і людини-паладина Тураліона[87]. Він став паладином як його батько.
Ґаладін Galadin
Ґірамар Giramar

Нічні ельфи[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Азшара Azshara Азшара — королева раси наґ, править з підводного міста Назжатар[88].
Бролл Ведмежа Мантія Broll Bearmantle Бролл Ведмежа Мантія — талановитий нічний ельф-друїд і колишній гладіатор, що бився разом з Валірою Санґвінар і Варіаном Рінном. Він допомагав Тиранді Шелествітер звільнити Малфуріона Лютошторма зі Смарагдового сну[89][90].
Вайш Vashj
Варо'тен Varo'then
Джарод Тінеспів Jarod Shadowsong
Іллідан Лютошторм Illidan Stormrage
Ксавій Xavius
Кур’талос Кронворон Kur'talos Ravencrest
Маєв Тінеспів Maiev Shadowsong
Малфуріон Лютошторм Malfurion Stormrage
Тиранда Шелествітер Tyrande Whisperwind
Фендрал Оленеріг Fandral Staghelm
Шандріс Перомісяць Shandris Feathermoon

Ночеродні ельфи[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Валтруя Valtrois
Елісанда Elisande
Окулет Oculeth
Сілґрин Silgryn
Таліссра Thalyssra

Люди[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Александрос Моґрейн Alexandros Mograine Александрос Моґрейн, Спопелювач[91] (англ. Alexandros Mograine the Ashbringer) — один з Верховних лордів Лицарів Сріблястої десниці. Перший власник могутньої зброї Спопелювач. Він був убитий своїм старшим сином Ренолтом та повстав як лицар смерті завдяки Кел'Тузадові[92].
Алонс Фол Alonsus Faol Алонс Фол — архієпископ Церкви Святого Світла часів Другої війни[93]. Він є організатором створення паладинів, лицарів, що володіють силою Світла, задля оборони Альянсу Лордерону. Його учень Утер Світлоносець став першим паладіном і разом з Алонсом заснував паладинський орден під назвою Лицарі Сріблястої Десниці. Фол помер та повстав невмерлим[94]. Під час третього вторгнення Палаючого Легіону, він приєднався до Конклаву та допомагав у боротьбі з демонами, знову отримавши титул архієпископа[95].
Анвіна Тіґ Anveena Teague Анвіна Тіґ — з першого погляду, добра й гарна дівчина з Таррен-Млина, але мало хто здогадувався, що вона не людина, а концентровані залишки енергії Сонячного Колодязя, що перетворилися на людський аватар червоним драконом Коріалстразом[96].
Андуїн Лотар Anduin Lothar Сер Андуїн Лотар, Лев Штормовію (англ. Sir Anduin Lothar, the Lion of Stormwind) — останній справжній нащадок роду Араті[97], лицар королівства Штормовій під час Першої війни[98], верховний головнокомандувач Альянсу Лордерону під час Другої війни. Вважається одним з кращих воїнів у історії[99].
Андуїн Рінн Anduin Wrynn Андуїн Рінн — король Штормовію, верховний головнокомандувач і король Альянсу[100].
Антонідас Antonidas Антонідас — могутній маг, лідер Кірін Тору, ордену чаклунів Даларана[101]. В юному віці дванадцяти років уже написав дисертацію. Наставник Джайни Праудмур.
Артас Менетіл Arthas Menethil Артас Менетіл — колишній принц Лордерону та Лицар Сріблястої десниці. Син Теренаса Менетіла II. Учень Утера Світлоносця. Артас мав романтичні стосунки з Джайною Праудмур. Він відчував жагу позбавити свою країну від чуми, але зрештою став ватажком армії мертвих під іменем Король-Ліч[102].
Аруґал Arugal Аруґал — колишній архімаг з Даларана, жив у руїнах Фортеці Темного Ікла, згодом був повернутий до життя. Він найбільше відомий завдяки тому, що звільнив ворґенів від Смарагдового сну[103].
Бенедікт Benedictus Архієпископ Бенедікт — ученик архієпископа Алонса Фола та змінив його на посаді глави Церкви Святого Світла[104].
Болвар Фордраґон Bolvar Fordragon Верховний Лорд Болвар Фордраґон — верховний лорд Лицарів Вороного клинка[105], колишній Король-Ліч, що успадкував титул після смерті Артаса Менетіла[106][107].
Варіан Рінн Varian Wrynn
Вінцент Ґодфрі Vincent Godfrey
Ґален Тролебій Galen Trollbane
Ґенн Сивогривий Genn Greymane
Данат Тролебій Danath Trollbane
Дарій Кровлі Darius Crowley
Даріон Моґрейн Darion Mograine
Дейлін Праудмур Daelin Proudmoore
Джайна Праудмур Jaina Proudmoore
Джорад Мейс Jorad Mace
Еґвінн Aegwynn
Еделас Блекмур Aedelas Blackmoore
Ейден Перенольд Aiden Perenolde
Кел'Тузад Kel'Thuzad
Ленден Рінн Landan Wrynn
Ліям Сивогривий Liam Greymane
Ллейн Рінн I Llane Wrynn I
Лорна Кровлі Lorna Crowley
Марвін Marwyn
Медів Medivh
Меріл Скверношторм Meryl Felstorm
Натанос Гнилокрик Nathanos Blightcaller
Нєлас Аран Nielas Aran
Отмар Ґарітос Othmar Garithos
Реналт Моґрейн Renault Mograine
Рівендейр Rivendare
Ронін Rhonin
Тарета Фокстон Taretha Foxton
Тассаріан Thassarian
Теренас Менетіл II Terenas Menethil II
Тіріон Фордрінґ Tirion Fordring
Торас Тролебій Thoras Trollbane
Тураліон Turalyon
Утер Світлоносець Uther the Lightbringer
Фальрік Falric
Хадґар Khadgar

Моґу[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Лей Шень Lei Shen

Наару[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
А'дал A'dal А'дал — космічна сутність, лідер наару з Ша'тара, править Шаттратом[108]. Воно сяє, наче сонце, яке було заковане в ланцюгу. Якщо сила А'дала випуститься на свободу, вона в змозі зрівнювати міста й гори з землею[109].
М'уру M'uru
Ксе'ра Xe'ra
К'ара K'ara
К'юр K'ure
Л'ура L'ura

Нерубійці[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Ануб'арак Anub'arak

Оґри[ред. | ред. код]

Оґри[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Маґ'тол Mug'thol

Оґри-маги[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Дентарґ Dentarg
Мар'ґок Mar'gok
Моґор Mogor
Чо'Ґалл Cho'gall

Ґронни[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Ґруул Gruul

Орки та нечистокровні[ред. | ред. код]

Орки[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Броксіґар Broxigar Броксіґар — орк-воїн, ветеран, чиї товариші були вбиті в бою і який шукав своєї смерті в бою через почуття провини[110]. Відправлений у минуле під час Війни Прадавніх, Брокс став важливою фігурою у війні та хронологічно був першим орком, зустрінутим на Азероті у новій зміненій тимчасовій лінії. У фінальній битві війни Броксіґар проскочив через портал, що відкрився в Колодязі Вічності, що руйнується, і загинув у променях слави, ставши одним з єдиних смертних, які будь-коли наносили рани самому Сарґерасові[111].
Варок Саурфанґ Varok Saurfang
Ґарад Garad
Ґром Пеклокрик Grom Hellscream
Ґул'дан Gul'dan
Дал'ренд Чорнорук Dal'rend Blackhand
Драка Draka
Дрек'Тар Drek'Thar
Дуротан Durotan
Ейтріґґ Eitrigg
Зулугед Забитий Zuluhed the Whacked
Кілроґґ Мертвоокий Kilrogg Deadeye
Назґрел Nazgrel
Некрос Череполам Nekros Skullcrusher
Нер'жул Ner'zhul
Орґрім Молот Вироку Orgrim Doomhammer
Регар Гнів землі Rehgar Earthfury
Терон Живодер Teron Gorefiend
Тралл Thrall Тралл — орк, колишній ватажок Орди. Справжнє його ім'я — Го'єл, проте батьки не встигли провести ритуал іменування, і він лишився безіменним. Траллом (що в перекладі означає «раб») його назвали люди, у яких він перебував у рабстві. Після смерті батька Дуротана, вождя клану Північного вовка, та матері, Дреки, він потрапив у рабство, проте, звільнившись від кайданів, став вождем Орди.[112]
Фенріс Вовчий Брат Fenris Wolfbrother
Чорнорук Blackhand

Осквернені орки[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Карґат Лезорукий Kargath Bladefist
Таґар Краколам Tagar Spinebreaker

Напіворки[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Ґарона Напіворчиця Garona Halforcen
Мед'ан Med'an

Маґари[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Аґґра Aggra Аґґра — орчиця (маґарка) шаманка з Ґарадара (Наґранд). Вона мала навчати Тралла шаманському мистецтву. Попри перші розбіжності, вони швидко зблизилися та почали романтичні стосунки[113].
Ґаррош Пеклокрик Garrosh Hellscream
Ґея Geyah
Дренош Саурфанґ Dranosh Saurfang

Мок’Натал[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Леорокс Leoroxx
Рексар Rexxar

Пандарени[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Джі Вогнелапий Ji Firepaw
Ейза Хмарний пісняр Aysa Cloudsinger
Кань Kang
Лі Лі Пивошторм Li Li Stormstout
Лю Лень Liu Lang
Таран Жу Taran Zhu
Чень Пивошторм Chen Stormstout
Чо Cho
Шаохао Shaohao

Таурени[ред. | ред. код]

Таурени[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Бейн Криваве копито Baine Bloodhoof
Гамуул Рунний тотем Hamuul Runetotem
Дезко Dezco
Керн Криваве копито Cairne Bloodhoof
Маґата Похмурий тотем Magatha Grimtotem
Мулн Лють землі Muln Earthfury
Траґ Висока гора Trag Highmountain

Таурени Високогір’я[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Гулн Вискора гора Huln Highmountain
Джейл Річкова грива Jale Rivermane
Лейсан Небесний ріг Lasan Skyhorn
Майла Висока гора Mayla Highmountain
Торок Кривавий тотем Torok Bloodtotem
Улан Висока гора Ulan Highmountain

Тролі[ред. | ред. код]

Лісові тролі[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Зул'джін Zul'jin

Тропічні тролі[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Вол'джін Vol'jin
Ґадрін Gadrin
Залазан Zalazane
Рохан Rokhan
Сен'джін Sen'jin

Зандаларські тролі[ред. | ред. код]

Ім'я Опис
(укр.) (англ.)
Вілнак'дор Vilnak'dor
Зул Zul
Растахан Rastakhan
Таланджі Talanji

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Isfar. Wowpedia (англ.). Процитовано 22 червня 2022.
  2. Talon King Ikiss. Wowpedia (англ.). Процитовано 22 червня 2022.
  3. Terokk. Wowpedia (англ.). Процитовано 20 червня 2022.
  4. Grand Empress Shek'zeer. Wowpedia (англ.). Процитовано 24 червня 2022.
  5. Heart of Fear. Wowpedia (англ.). Процитовано 24 червня 2022.
  6. Agatha. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  7. Annhylde the Caller. Wowpedia (англ.). Процитовано 24 червня 2022.
  8. Helya. Wowpedia (англ.). Процитовано 24 червня 2022.
  9. Lilian Voss. Wowpedia (англ.). Процитовано 26 червня 2022.
  10. Grand Apothecary Putress. Wowpedia (англ.). Процитовано 26 червня 2022.
  11. Arthas: Rise of the Lich King, pg. 199
  12. World of Warcraft: Exploring Azeroth: The Eastern Kingdoms, pg. 110
  13. Master Apothecary Faranell. Wowpedia (англ.). Процитовано 26 червня 2022.
  14. Aviana. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  15. Agamaggan (quest). Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  16. Agamaggan. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  17. Anzu. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  18. The Blood God Hakkar. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  19. Dark Vessels (Alliance). Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  20. Wrath of Soulflayer. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  21. Hakkar the Soulflayer. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  22. а б в Ultimate Visual Guide, pg. 104
  23. Destiny Awaits!, pg. 16
  24. Knaak, Richard (2011). World of Warcraft: Wolfheart (англ.). Gallery Books. с. 384.
  25. а б World of Warcraft: Chronicle Volume 3, pg. 164
  26. Ian Duran#Quotes. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  27. Takrik Ragehowl#Quotes. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  28. Goldrinn. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  29. Matoclaw#Quotes. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  30. Aessina. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  31. Dave “Fargo” Kosak [@DaveKosak] (3 листопада 2015). @Soulerous Cenarius is more like... the patron saint of druids? He taught the druids how to dru. He himself is an immortal* part of nature (Твіт) (англ.). Процитовано 27 червня 2022 — через Твіттер.
  32. Cenarius. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  33. The Warcraft Encyclopedia/Malorne. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  34. Malorne. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  35. Surprise Attack!. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  36. Niuzao. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  37. Ultimate Visual Guide, pg. 163
  38. Xuen. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  39. Tortolla. Wowpedia (англ.). Процитовано 27 червня 2022.
  40. Children of Ursoc. Wowpedia (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  41. Ursoc. Wowpedia (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  42. Fallen Offerings. Wowpedia (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  43. Ursol. Wowpedia (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  44. Li Li's Travel Journal ч. 7
  45. Chi-Ji. Wowpedia (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  46. Nethaera (11 вересня 2012). Mists of Pandaria Zone Preview: Jade Forest. Blizzard Entertainment (англ.). Процитовано 25 лютого 2019.
  47. Yu'lon. Wowpedia (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  48. Zaetar. Wowpedia (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  49. Stormrage, ч. 2
  50. Remulos. Wowpedia (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  51. Celebras. Wowpedia (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  52. Arbiter. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  53. Ritual of Judgment. Wowpedia (англ.). Процитовано 6 липня 2022.
  54. Denathrius. Wowpedia (англ.). Процитовано 6 липня 2022.
  55. Inform the Primus. Wowpedia (англ.). Процитовано 7 червня 2022.
  56. Covenants Renewed. Wowpedia (англ.). Процитовано 7 червня 2022.
  57. Elune. Wowpedia (англ.). Процитовано 7 червня 2022.
  58. Aggramar. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  59. Aman'Thul. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  60. Algalon the Observer. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  61. The Chronicle of Ages#Fists of the Heavens. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  62. Adventure Guide. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  63. Al'Akir. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  64. Thunderaan. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  65. Neptulon. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  66. Ragnaros. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  67. Smolderon. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  68. Audience with the Stonemother. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  69. A Promise of Earth. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  70. Therazane. Wowpedia (англ.). Процитовано 1 липня 2022.
  71. Magni Bronzebeard. World of Warcraft (англ.). Архів оригіналу за 5 лютого 2020. Процитовано 5 лютого 2020.
  72. Battle for Mount Hyjal (instance)#Infinite dragonflight. Wowpedia (англ.). Процитовано 22 червня 2022.
  73. Azgalor. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  74. а б Archimonde. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  75. Tome of Blighted Implements. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  76. Patch 6.2 Raid Preview: Hellfire Citadel
  77. Dark Waters. Wowpedia (англ.). Процитовано 22 червня 2022.
  78. Balnazzar. Wowpedia (англ.). Процитовано 20 червня 2022.
  79. A Light in the Darkness (paladin). Wowpedia (англ.). Процитовано 22 червня 2022.
  80. Alexstrasza, the Life-Binder. Heroes of the Storm (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  81. Alexstrasza. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  82. Anachronos. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  83. Akama. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  84. а б Alleria Windrunner. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  85. Anasterian Sunstrider. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  86. World of Warcraft: Ultimate Visual Guide. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  87. Arator the Redeemer. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  88. Queen Azshara. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  89. Broll Bearmantle. Wowpedia (англ.). Процитовано 20 червня 2022.
  90. Watrous, Valerie (2011). Seeds of Faith (англ.).
  91. Corrupted Ashbringer/Scarlet Monastery Event. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  92. Alexandros Mograine. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  93. Alonsus Faol. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  94. Golden, Christie (2018). Before the Storm (англ.). Del Rey. с. 304. ISBN 978-0399594106.
  95. Elegy, pg. 37 (англ.)
  96. Anveena Teague. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  97. Anduin Lothar. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  98. The_Story of Warcraft. Warcraft II: Tides of Darkness. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  99. Ultimate Visual Guide, pg. 73 (англ.)
  100. Anduin Wrynn. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  101. Antonidas. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  102. Arthas Menethil. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  103. Arugal. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.
  104. Archbishop Benedictus. Wowpedia (англ.). Процитовано 22 червня 2022.
  105. The Maw (quest). Wowpedia (англ.). Процитовано 20 червня 2022.
  106. The Art of World of Warcraft: Shadowlands, pg. 5
  107. Bolvar Fordragon. Wowpedia (англ.). Процитовано 20 червня 2022.
  108. A'dal. Wowpedia (англ.). Процитовано 20 червня 2022.
  109. World of Warcraft: Illidan, ch. 10 (англ.)
  110. The Demon Soul, pg. 74
  111. Broxigar. Wowpedia (англ.). Процитовано 20 червня 2022.
  112. Top 25 Best Blizzard Characters - IGN (англ.), архів оригіналу за 4 червня 2019, процитовано 5 лютого 2020
  113. Aggralan. Wowpedia (англ.). Процитовано 19 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]