Рисовий пудинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сютлач)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рисовий пудинг
Необхідні компоненти рис, коров'яче молоко[d], кухонна сіль і цукор

Ри́совий пу́динг — страва з рису, змішаного з водою або молоком, іноді з додаванням інших інгредієнтів. У різних випадках використовується або як десерт, або як основна страва, найчастіше на вечерю. Як десерт зазвичай подають з цукром або іншим підсолоджувачем.

Різні варіанти використовують для десертів або обідів. Як десерт його зазвичай поєднують з підсолоджувачем, наприклад, цукром. Такі десерти зустрічаються на багатьох континентах, особливо в Азії, де рис є основним продуктом харчування. Деякі варіанти загущують лише рисовим крохмалем, інші включають яйця, що робить їх своєрідним заварним кремом.[1]

Рисовий пудинг в різних країнах[ред. | ред. код]

Рисовий пудинг можна знайти в культурах багатьох країн світу. Рецепти його приготування можуть бути різними навіть в межах однієї країни. Цей десерт можна варити або запікати[2]. Різні види пудингу виходять через відмінності в методі приготування, а також використання різних інгредієнтів. Найчастіше в пудингах використовують:

Нижче представлений список різних рисових пудингів в різних країнах.

Азія[ред. | ред. код]

Пулут-хітам в малайзійському ресторані
  • Хір — (індійська/непалська) з молоком, кип'яченим на повільному вогні; південноіндійський різновид готується з горіхами та цукром і називається «паясам»;
  • Фірні (таджицька/Північна Індія) — мелений рис, кардамон і фісташки перетіраются в пасту, яка подається холодною;
  • Moghlie (арабська) — з анісом і імбирем;
  • Різ-бі-халіб (східна) або ruz bil-laban (Єгипет), (букв. «Рис з молоком») з трояндовою водою і іноді мастикою;
  • Шола-е-зард (таджицька, афганська та іранська) з шафраном;
  • Шир-берендж (таджицька, афганська та іранська) — звичайний рисовий пудинг;

Незважаючи на рясне споживання рису, в японській і китайській кухнях немає страв, схожих на рисовий пудинг, зате в цих країнах роблять солодкі коржі з рисового борошна.

У деяких азійських країнах страви, схожі на рисовий пудинг, називають солодкою рисовою кашею, так як в Східній Азії термін пудинг іноді має значення крохмаль чи желатин.

Канада і Сполучені Штати[ред. | ред. код]

В Канаді і Сполучених Штатах, більшість рецептів походять від європейських іммігрантів. У другій половині XX століття східні та латиноамериканські рецепти також стали більш поширеними. У регіоні Нова Англія, наприклад, рисовий пудинг готується із застосуванням довгозернистого рису, молока, цукру або кленового сиропу. Ці інгредієнти можуть бути об'єднані з мускатним горіхом, корицею, родзинками. Пудинг зазвичай готують спочатку в пароварці, а потім трохи «запікають» в духовці.

Європа[ред. | ред. код]

Arroz Doce на Різдво в Португалії
Lapa — звичайний рисовий пудинг з чорним маком в Македонії
Сютлач — рисовий пудинг, традиційний десерт в Туреччини

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Laura (10 липня 2013). Shole Zard شله زرد -Persian Saffron Rice Pudding. Family Spice (амер.). Процитовано 3 квітня 2023.
  2. Рецепти рисового пудингу [Архівовано 24 липня 2009 у Wayback Machine.] (англ.)
  3. -pudding-rizogalo Greek Style Rice Pudding (rizogalo)[недоступне посилання з липня 2019]