Трига

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Давньоримський денарій із зображенням триги, 79 р. до н. е.

Три́га (лат. triga, множина trigae) — давньоримська колісниця, запряжена трьома кіньми. Візник на тризі називається тригарій (trigarius), Місце для тренувань тригаріїв — тригаріум (тригарій).

Спосіб запрягання триги схожий з таким у квадриги, відмінність полягає у відсутності одного з підпряжних (funali). Два корінних коні (jugales) мають хомути, з'єднані з дишлем. Один підпряжний тягне за посторонки; він йде праворуч або ліворуч від корінних, тому запряжка є асиметричною. На бойових колісницях підпряжний зазвичай розташовувався ліворуч, на перегонових, навпроти, праворуч. Посторонки виготовляли з прядив'яних мотузок.

Наритники включали нашийний ремінь і черевний ремінь, з'єднані з хомутом. Останній з'єднувався з дишлем за допомогою кільця. Нашийний і черевний ремені могли з'єднуватися між собою мартингалом. Упряж корінних коней була міцнішою порівняно з упряжжю підпряжних[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Die Wägen und Fahrwerke der Griechen und Römer und anderer alten Völker Band 1 [Архівовано 30 жовтня 2020 у Wayback Machine.], Johann Christian Ginzrot, Stuttgart, 1817, Kapitel IV «Von dem Joche», Seite 46 ff und Kapitel V «Von den verschiedenen Arten der Bespannung», Seite 50 ff (нім.)